אחרי ההבטחה לסיוע אירופי: איטליה מוציאה לדרך חבילת חילוץ בהיקף 25 מיליארד אירו

הצעדים שאושרו כוללים תוספת הכנסה למשפחות נזקקות, מענקים לתעשיית התיירות ולצוותים הרפואיים והמשך מימון תוכנית התעסוקה המופחתת

 

ראש הממשלה ג'וזפה קונטה / צילום: Mauro Scrobogna, Associated Press
ראש הממשלה ג'וזפה קונטה / צילום: Mauro Scrobogna, Associated Press

אחרי שהצליחה לקבל הבטחות לסיוע אירופי בשווי יותר מ-200 מיליארד אירו בשנים הקרובות לטובת השיקום ממשבר הקורונה, אישרה ממשלת איטליה חבילת חילוץ נוספת למדינה. הצעדים שאושרו כוללים את המשך תוכנית ההעסקה הגמישה ("המודל הגרמני"), איסור על פיטורים עד סוף השנה, תוספת הכנסה למשפחות נזקקות, מענקים לתעשיית התיירות ולצוותים הרפואיים ולצדם גם הקלות בהגבלות על מגזר הספנות והאירועים. סך ההתחייבויות בתוכנית החדשה עומד על 25 מיליארד אירו.

התוכנית החדשה מביאה את סך ההוצאה התקציבית של הממשלה האיטלקית על המשבר ליותר מ-100 מיליארד אירו כבר השנה. בימים רגילים, גירעון שכזה היה עשוי להעמיד את איטליה - שגם כך סובלת מגירעון עצום - בסכנה לחדלות פירעון ולזינוק בעלויות ההלוואה שלה. ואולם, חלק גדול מהמימון צפוי להגיע מהאיחוד האירופי - באמצעות הקרן לשיקום נזקי הקורונה בשווי 750 מיליארד אירו שיקים.

איטליה צפויה לקבל כ-100 מיליארד אירו במענקים ועוד 100 מיליארד בהלוואות בריבית נמוכה יחסית, משום שלראשונה בהיסטוריה של האיחוד - כל המדינות החברות בו יערבו במשותף לחוב שיגויס. בנוסף, תוכנית רכש האג"חים של הבנק המרכזי האירופי, גם היא בהיקף של 750 מיליארד אירו, מסייעת להפחית על עלויות ההלוואה שלה.

הכסף יתמוך בעובדים ומעסיקים

חלק גדול מהתקציב החדש שאושר מוקצה להמשך מימון תוכנית העבודה-המופחתת על פי "המודל הגרמני", שאימצו מדינות שונות באירופה, כדי להתמודד עם המשבר הנוכחי. במסגרת התוכנית, עובדים נשלחים לחופשה בביתם, או עובדים באופן חלקי, ומקבלים חלק גדול משכרם כרגיל באמצעות המעסיק, בעוד הוא מקבל את הכסף מהממשלה. זהו "מנגנון עוקף-אבטלה" הנועד לאפשר גמישות מירבית לעסקים מבחינת תעסוקה, אך גם לשמור על הצריכה במדינה ולמנוע מיתון.

"הצעדים שאישרנו נועדו בעיקר להגן על התעסוקה, לתמוך בעובדים ובעסקים, להקל את תשלומי המסים לתושבים ולעסקים וגם לסייע לדרום המדינה", אמר ראש הממשלה ג'וזפה קונטה במסיבת עיתונאים בה הכריז על התוכנית החדשה.

בין הצעדים החדשים נכללת גם הארכת תוקף תקנה המונעת מעסקים המקבלים סיוע כלשהו מהמדינה בשל משבר הקורונה לפטר עובדים. תקנה זו הוארכה עד סוף השנה הנוכחית לפחות. הנושא היה שנוי במחלוקת, לאחר שכלכלנים במדינה התנגדו למהלך ואמרו כי מדובר בדחייה מלאכותית של משבר התעסוקה למועד אחר, ובזבוז כספים נרחב הנובע ממנו.

בנוסף לצעדים אלה גם החליטה הממשלה להרחיב חלוקת מענקים של 400 אירו למשפחות נזקקות. מענקים מיוחדים יחולקו גם לעסקים בתחום התיירות, שנפגעו משמעותית מהמשבר הנוכחי ותוספות כספיות יחולקו לצוותים הרפואיים הנמצאים בחזית המאבק במגפה.

תוארך ערבות המדינה לבנקים

חלק נוסף של התקציב מוקדש להשקעה בדרום איטליה, אזור שלא נפגע משמעותית מהקורונה, אך סובל מהזנחה רבת שנים בתשתיות ובסביבת העסקים בו. תקציב הסיוע החדש מכוון "להשוות" את המצב בין הצפון העשיר-יחסית לדרום העני-יחסית, בין השאר על ידי הקלות במס לעסקים בדרום ומתן תקציבים בשווי מיליארדים לרשויות מקומיות בו.

במקביל, תוארך ערבות המדינה לבנקים ולמוסדות אשראי להחזרת חובות של עסקים קטנים ובינוניים, כך שהשעיית החזרת הלוואות שנקבעה כבר במרץ תמשיך לפחות עד ינואר 2021. חברות ועסקים שיודיעו כי אינן זקוקות לסיוע כספי מהמדינה, מנגד, יקבלו תמריצים כספיים.

ביחד עם הצעדים הכלכליים, הודיעה ממשלת איטליה גם על צעדים בנוגע לבריאות הציבור. חובת לבישת מסיכות בחללים סגורים הוארכה בחודש לפחות, עד ה-7 בספטמבר. תעשיית הספנות והשיט אמורה לחזור לפעילות כבר החל מסוף השבוע הנוכחי ומתחילת ספטמבר יתאפשרו גם אירועים וכינוסים, אם לא תירשם החמרה במצב הקורונה במדינה. מספר המקרים הממוצע באיטליה בימים האחרונים עומד על כ-320 ביום.