החוקר לא דיווח על קשר אישי בתיקי נתניהו, פרקליטות המדינה סירבה לבדוק

העיתונאי עמית סגל חשף ב"חדשות 12" כיצד הוסתר ולא נחקר קשר אישי של ג׳ודי שלום ניר מוזס, אחותו של מו"ל ידיעות אחרונות, לחוקר משטרה שהיה מודע לחשדות בתיק 2000 • כמו כן, נחשף מייל של פרקליט המדינה דאז שי ניצן שבו הוא מסרב לנקוט צעדים נגד המפכ"ל רוני אלשייך כדי למנוע זעזועים בתיקי נתניהו • הפרקליטות: הכתבה כולה מגמתית, מסולפת ומוציאה דברים מהקשר"

שי ניצן בטקס הפרידה של איילת שקד ממשרד המשפטים / צילום: רפי קוץ
שי ניצן בטקס הפרידה של איילת שקד ממשרד המשפטים / צילום: רפי קוץ

הפרשן הפוליטי של "חדשות 12" עמית סגל חשף הערב התנהלות מדאיגה של בכירים במערכת אכיפת החוק על רקע תיקי נתניהו.

כך סגל חשף כי בזמן שחקר את שרה נתניהו בפרשת המעונות, ניהל רב פקד אבי רוטנברג קשר רומנטי עם ג'ודי ניר מוזס שלום. לפי סגל, הקשר החל כמה חודשים לפני פתיחת חקירת תיק המעונות ב-2015. ניר מוזס שלום היא בעלת מניות ב"ידיעות אחרונות" ואחותו של ארנון (נוני) מוזס, שחשוד בתיק 2000. "ידיעות אחרונות" ניהל אז מלחמת עולם מול נתניהו, וגם ניר מוזס שלום בעצמה לא חסכה ביקורת מהזוג בבלפור.

על פי סגל, "במשך שנה וחצי, בעודו מגבש את התיק וממליץ להעמיד את שרה נתניהו לדין, מסתיר רוטנברג ממפקדיו את הקשר הזוגי, את ניגוד העניינים שהוא מצוי בו, ושרק יילך ויעמיק".

מסמכים מלמדים כי בשנת 2016, עם פתיחת החקירה בתיק 2000, התלבטו במשטרה אם לשתף את רוטנברג בפרשה על רקע שמועות שהתחילו לבעבע במסדרונות על זוגיות שלו עם אחותו של המו"ל החשוד. "לפני מספר חודשים", כותב מפקדו, מומי משולם, "סיפר לי מישהו ששמע על קשר רומנטי המתנהל בין רפ"ק רוטנברג לג'ודי ניר מוזס. משיחות כלליות הבנתי ממנו שהוא חי עם אשתו. הוא ציין שהוא בהחלט יכול לנהל את התיק הנדון (תיקי נתניהו). שאלתיו באם ישנן סיבות נוספות שבגינן יכולה להיות בעיה מבחינתו לנהל את התיק והנ"ל השיב בשלילה".

רוטנברג הפך שותף סוד בהקלטות נתניהו-מוזס. אולם חודשים אחר כך התגלה לצמרת המשטרה שהרב פקד לא סיפר להם את כל האמת. "קראתי היום לנדון למשרדי", כתב ראש יאח"ה כורש ברנור, "שאלתי אותו אם יש לו היכרות וקשר לג'ודי ניר מוזס והנדון השיב בחיוב. בהמשך שוחחתי עימו ארוכות על ההיבטים הפסולים בהתנהגותו ועל הנורמות המצופות מקצין משטרה".

אלא שמפקד להב רוני ריטמן, מי שהאשים שנתניהו תפר לו תיק על הטרדות מיניות בגלל פרשת המעונות, סגר את הפרשה בלי לדווח למח"ש. "סיכמתי שכורש ישוחח בדיסקרטיות עם רפ"ק רוטנברג ויציע לו לעבור בהסכמתו לתפקיד אחר. בנוסף תירשם לנדון הערת מפקד".

סגל הוסיף כי ההסתרה הייתה נמשכת לנצח, לולא הגיעה כעבור שנה וחצי למשרדו של ראש אגף החקירות מני יצחקי אשתו של רוטנברג, עם פרטים על הקשר האישי והודיעה ליצחקי, לפי פרוטוקול הפגישה שהוא כתב, שהמידע הנפיץ בדרך לתקשורת: "(היא) הוסיפה כי מתוקף תפקידה הקודם כדוברת היא מכירה עיתונאים ומסרה להם הערכה זו", כתב יצחקי.

לטענת סגל, רק אז, כשצמרת המשטרה מבינה שהמידע עומד להתפרסם בתקשורת ובניסיון לכסת"ח, נזכר מני יצחקי למלא את חובתו ולדווח על החשד למחלקה לחקירות שוטרים .

במח"ש סברו כי "קם החשד כי החשוד טיפל תוך ניגוד עניינים בחקירת רעיית ראש הממשלה וראש הממשלה, ובפרט בנוגע לחקירת נתניהו בעניין קשרים אסורים עם נוני מוזס אשר בצוותא עם אחותו מכהן כבעל השליטה בעיתון 'ידיעות אחרונות'. בין המשפחות נתניהו ומוזס ניכרה מתיחות רבה. ניתן להניח כאפשרות קרובה לודאי כי הוא ידע על היריבות המרה בין המשפחות על רקע חוק 'ישראל היום' והקדמת הבחירות.

ישנה אינדיקציה מחומר החקירה כי נעשו פעולות הסתרה מכוונות מצידו. החשוד היה מודע לעניין האישי של הגברת מוזס בתוצאות החקירה ובאופן ניהולה. מלבד הקשר המשפחתי הקרוב בינה לבין אחיה. החשוד הציב את עצמו בניגוד עניינים מובהק. לטעמנו יש לבדוק את נקודות ההשקה בהן החשוד היה אמון על חקירות משפחת מוזס ונתניהו שעה שקיים קשר רומנטי כזה או אחר עם הגברת מוזס".

עוד נכתב בחוות הדעת של מח"ש כי "קיימת אינדיקציה כי לגברת מוזס היה אינטרס אישי וכלכלי באופן ניהול חקירת תיק המעונות ותוצאותיה וכי החשוד היה מודע לכך. משכך עוצמת ניגוד העניינים ומידת הסטייה מן השורה של החשוד מתעצמת, ועלולה לעלות לכדי עבירה פלילית של הפרת אמונים".

אלא שהמסמכים חושפים כי כאשר ראש מח"ש אורי כרמל פנה לבקש אישור לחקירה מפרקליט המדינה שי ניצן והמשנה שלו מומי למברגר, הוא נתקל בהתנגדות. למברגר ציין כי הוא "לא רואה מצב שבו בעת הזאת מח"ש נכנסים לבדיקת חומרים בתיק 2000. מסיבות מובנות".

לטענת סגל, מח"ש התעקשה לחקור, אבל אז התחלף ראש מח"ש. לדברי סגל, "אורי כרמל הולך הביתה, והפצצה המתקתקת מונחת על שולחן מחליפתו, קרן בר מנחם. אלשיך וניצן נלחמו לטובת מינויה, בתקווה שהיא תהיה נוחה בהרבה למשטרה. ראש מח"ש החדשה לא מאכזבת: היא מעכבת את ההחלטה בתיק חודשים ארוכים למרות הפצרות הכפופים לה. בסוף מחליטה לסגור". אולם בנימוקי הסגירה נכתב כי "יש תשתית לחשד שרפ"ק רוטנברג עבר עבירה פלילית של ניגוד עניינים. גם נגד ראש להב וראש אח"מ עולה לכאורה חשד ראשוני לביצוע עבירה של שיבוש מהלכי חקירה". אלא שכיוון "שהם אינם עוד שוטרים ועל כן אין עניין ציבורי בפתיחה בחקירה במישור הפלילי".

"יש אינטרסים של המדינה שצריך לשקול"

עוד חשף סגל ב"חדשות 12" אימייל ששלח פרקליט המדינה דאז שי ניצן. הרקע הוא חקירת מח"ש שקבעה כי בניגוד לדברי המפכ"ל רוני אלשיך, ההרוג באום אל חיראן לא היה מחבל אלא אזרח חף מפשע. אלשיך זעם והדליף נגד מח"ש. ראש מח"ש דרש לנקוט צעדים נגד המפכ"ל.

"מודה שאני מתלבט", כותב שי ניצן במייל. "מחד, זו התנהגות בלתי נסבלת. מאידך, ללכת בדרך המפכ"ל ולפעול כמוהו קשה לי. מה גם שאם מתרוממים מעל האירוע ומסתכלים במבט על כלל מערכת יחסי הפרקליטות-משטרה, להסלים כעת את המריבה רק יעשה טוב למי שרוצה ברעת מערכת אכיפת החוק, ודי לחכימא. המפכ"ל אכן פעל פה באופן שערורייתי, אך יש אינטרסים של המדינה שצריך לשקול".

את החשיפה סיים סגל בקביעה כי ניצן מנע עימות עם אלשיך מחשש שהדבר ישמש נשק בידי נתניהו, או כפי שהוא כותב "אינטרסים של המדינה".

הפרקליטות מסרה בתגובה לדברים כי "נבקש להבהיר, לאחר בדיקת הדברים, כי הכתבה כולה מגמתית, מסולפת ומוציאה דברים מהקשרם. בתמצית: בניגוד לנטען, קצין המשטרה רוטנברג כלל לא היה מעורב בחקירת תיק 2000; החלטות החקירה בתיק 2000, כמו גם ביתר תיקי ראש הממשלה, התקבלו משיקולים ענייניים בלבד של בירור האמת; כך למשל בתיק אחר, שבו לא היו ראיות שקשרו את ראש הממשלה לחשדות, הוא גם לא נחקר כחשוד; הטיפול של מח"ש בתלונה בעניין רוטנברג נעשה אף הוא משיקולים ענייניים בלבד - ההחלטה נומקה בספק בדבר קיומו של חשד לעבירה פלילית; פרקליט המדינה לשעבר לא 'גונן' על מפכ"ל המשטרה לשעבר מטעמים הקשורים לחקירת תיקי נתניהו. זוהי הצגה מניפולטיבית של העובדות.

"אין לנו אלא להצר על האופן בו הוצגו הדברים ונבקש להעמידם על דיוקם:
1. בניגוד גמור לנטען בכתבה, החוקר בדימוס רוטנברג כלל לא היה מעורב בחקירת תיק 2000, שבו נאשם מר נוני מוזס. למעשה, הוא עזב את היחידה החוקרת בחודש יוני 2016, כחצי שנה טרם החלה חקירת הפרשה, בשלב שבו נגבתה רק עדות מקדמית ראשונה ויחידה, שאינה עדות של מי מהחשודים בתיק, ואף בה הוא לא נמנה על צוות החוקרים. למעשה די בכך כדי לשמוט את עיקר הבסיס מן הפרסום. יצוין, כי עניינו של רוטנברג פורסם עוד בשנת 2017 ע"י העיתונאי רביב דרוקר.
2. חוות הדעת שצוטטה ע"י הכתב, שלפיה יש כביכול מקום לפתוח בבדיקה (ולא בחקירה, כפי שפורסם) בעניינו של רוטנברג, היא חוות דעת ראשונית בלבד. בחוות הדעת עצמה הובהר כי כלל לא ברור מהו חלקו בחקירת פרשה 2000 (ואכן כאמור לא היה לו בה כל חלק). לאחריה נכתבו עוד חוות דעת שונות".

***חזקת החפות: ההליכים המשפטיים בעניינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעיצומם. נתניהו מכחיש את המיוחס לו, ועומדת לזכותו חזקת החפות.

***גילוי מלא: בנוסח כותרת המשנה המקורי נכתב בשוגג כי רוטנברג היה חוקר בתיק 2000. רוטנברג לא היה חלק מצוות החקירה, אלא רק מודע לקיומה מתוקף תפקידו.