"המגזר העסקי נמצא בצלילה חופשית לעבר תהום כלכלית שחורה משחור"

62 ארגוני עצמאים פנו בסוף השבוע אל ראש הממשלה ושר האוצר בדרישה לקיים 20 תיקונים במודל הסיוע לעצמאים ולעסקים במשק, לצורך הישרדותם של בעלי העסקים • בין הדרישות: חל"ת גמיש, פטור מלא מארנונה ללא בירוקרטיה והעלאת סכומי המענקים

62 ארגוני עצמאים ועסקים המאוגדים בלה"ב, שיגרו בסוף השבוע מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר ישראל כ"ץ ובו דרישה לשינוי מדיניות הכוללת 20 סעיפים שונים. זאת לטענתם על מנת שהעסקים שלהם יוכלו לשרדו.

בין הדרישות - החלת מודל פיצוי לפי מודל 'צוק איתן'; מתן פתרון לעסקים שגובה שכר הדירה שלהם עובר את רף 10% מהמחזור (הגדלת מקדם הפיצוי); העלאת רף הפיצוי המקסימלי במענק ההוצאות הקבועות לכ-700 אלף שקל; הזרמה של פיצוי מקדמה באופן מידי של המענק הסוציאלי לעצמאים על חודשים ספטמבר-אוקטובר; מתן מענה של פיצוי לעסקים חדשים ולעסקים שעדיין לא קיבלו מענקים כהוצאות קבועות עקב בעיות בירוקרטיות ויצירת מתווה "מסלול חריגים" מול רשות המסים; פטור מלא מתשלום ארנונה גורף לכלל העסקים שנפגעו בחודשים ספטמבר-אוקטובר, כפי שנעשה בחודשים מרץ-מאי; עצירת הליכי גבייה קיימים מול הרשויות המקומיות נגד בעלי העסקים, לרבות ארנונה, היטלים ואגרות".

עלייה גם "בתחלואת חשבונות הבנק של עשרות אלפי עצמאים"

בדומה לעמדתו המוצהרת של שר האוצר, גם ארגוני העצמאים סבורים כי קיימים פתרונות חלופיים למאבק בתחלואה שגורם נגיף הקורונה. "סגר מלא לא רק שאינו הפתרון הנכון בתקופה זו, אלא הקטליזטור לאסון כלכלי כבד שיביא לקריסתם של עשרות אלפי עצמאים ובעלי עסקים", כותב עו"ד רועי כהן, נשיא לה"ב ויו"ר מטה המאבק של ארגוני העצמאים והעסקים בישראל בפניה לראש הממשלה ולשר האוצר.

כהן מוסיף, כי "אנו (העצמאים - א.ל.ו) מודעים לעלייה בתחלואה עקב נגיף הקורונה ואיננו מקלים ראש בסכנות הבריאותיות הממשיות שהיא מביאה עמה. לצד זאת, קיימת מגמת עלייה מתמדת בתחלואת חשבונות הבנק של עשרות אלפי עצמאים ובעלי עסקים, המגזר העסקי נמצא בצלילה חופשית לעבר תהום כלכלית שחורה משחור. כל חלקה טובה של מפעלי חיים שנבנו במשך שנים ושמפרנסים מאות אלפי משפחות בישראל נהרסים בעקבות הסגר וחוסר המענה הדרוש לסיוע כלכלי מצד המדינה. המשק כמגדל קלפים קורס לנגד עיננו וגורר איתו את עתידה של מדינת ישראל בכל המישורים - החברתיים, הכלכליים, הבריאותיים לעוד שנים ארוכות".

כהן מציין בפנייתו את הקולות העולים מהשטח "המגיעים עד לכדי ייאוש וכוונה להפר את ההנחיות לאור המצוקה הכלכלית ההולכת וגוברת", ומדגיש כי "מדינת ישראל חייבת למנוע מציאות מצמררת של הפרת חוק וסדר ושל אי ציות להנחיות משרד הבריאות".

עוד מציין כהן, כי העובדה שהממשלה והכנסת קשרו את פתיחת העסקים הקטנים (עד 10 עובדים וללא קבלת קהל) לאיסור קיום ההפגנות - "יצרה זעם אדיר ומתפרץ של הרגשת ניתוק והעדר מחויבות למניעת קריסתם של העסקים".

חל"ת גמיש ומתווה יציאה מהסגר

על הרקע הזה גיבשו כל 62 הארגונים החברים בלה"ב את 20 הדרישות המקצועיות הרלוונטיות לטענתם לטובת מתן כלים להישרדותם של בעלי העסקים, ולאור הפקת הלקחים מתכנית הפעימות שיושמה בסגר הקודם.

בין הדרישות הנוספות שהופנו לממשלה גם מתן פתרון להשארת מצבת העובדים אצל המעסיקים ואי הוצאתם לחל"ת, בין השאר תוך החלת מנגנון גמיש ו/או חל"ת משלים כפי שניתן לעובדי משרדי הממשלה, יצירת מתווה המאפשר לעובדים להישאר אצל המעסיקים ושיפוי המעסיקים על מנת שתשלום השכר של העובדים יועבר באמצעותם וכן הקלה של המנגנון הבירוקרטי במענק להחזרת עובדים בחזרה מחל"ת וביטול הצורך במנגנון בירוקרטי על ידי רישום המתבצע על ידי העובדים.

עוד מבקשים העצמאים שינוי מתווה מענק עידוד התעסוקה והתאמתו למציאות בשטח, בין היתר באמצעות קביעה כי כל מעסיק יקבל החזר של 80% משכרו של כל עובד שיוחזר מחל"ת או מאבטלה ובתקרה של עד 10,500 שקל, וכן קביעה כי ההחזר יותנה עבור העסקה של 6 חודשים לפחות. דרישת הארגונים הנה להחיל תוכנית זו מיידית עד סוף דצמבר 2020.

עוד מבקשים ארגוני העצמאים: דחיית תשלומי מע"מ על חודשים ספטמבר ואוקטובר לכלל העסקים ל-30 בדצמבר 2020; החל מה-1 בינואר השנה (רטרואקטיבית) אישור מתווה תשלום על ידי המדינה על עובדים שהוכנסו לבידוד באמצעות המוסד לביטוח לאומי וכן אישור מענק פיצוי לעצמאים הנכנסים לבידוד באמצעות המוסד לביטוח לאומי; סיוע לעסקים בבירוקרטיה וברגולציה ובין היתר תוך הארכת תוקף רישיונות העסק עד סוף 2021; ומתן פתרון לעשרות אלפי עצמאים המוגדרים בסטטוס "שכיר-עצמאי" בביטוח הלאומי כך שיהיו זכאים לקבל דמי אבטלה או תשלום חל"ת ללא קשר להכנסתם כעצמאים ו/או יהיו זכאים לקבל את מענקי הסיוע לעצמאים ללא קשר להכנסתם כשכירים.

עוד דורשים העצמאים כי יגובש מתווה יציאה מהסגר בשיתוף המגזר העסקי בשולחן עגול עם נציגי משרד האוצר ומשרדי ממשלה נוספים, על מנת לקיים תהליך הפקת לקחים לאור ניסיון היציאה מהסגר בפעם הראשונה.

באשר למענקים שחולקו עד כה מבקשים ארגוני העצמאים אישור הארכת הגשת הבקשות לפעימות ראשונה, שנייה ושלישית עד לסוף שנת 2020 וכן מענק עידוד תעסוקה, להלן פעימה רביעית, עד לסוף שנת 2020.

כן, מבקשים הארגונים לתקן ליקוי עליו התריעו מראשית חלוקת מענקי הסיוע ומתן פיצוי לעסקים הנמצאים במסגרת "איחוד עוסקים" (עסקים שדיווחו לרשות המסים במאוחד טרם משבר הקורונה, ועברו בשל כך את תקרת הפיצוי בהתאם לתנאי המענק, כיוון שהם מחושבים ביחד לצרכי המענק). ארגוני העצמאים דורשים כי תינתן לעסקים אלה האפשרות להגיש בקשה להחזר הוצאות קבועות לחודשים מרץ-אפריל ומאי-יוני, בהם הייתה מגבלה של עד 20 מיליון שקל.

עוד בין הדרישות, גם דרישה להחלת עיקרון קיזוז הפסדים לאחור - אפשרות של קיזוז הפסדים משנת 2020 מול רווחים של שנת 2019; דרישה לעידוד רכש וייצור ישראלי כחול לבן באמצעות ביטול הפטור ממע"מ ברכש בייבוא אישי עד 75 דולר; השלמת החקיקה בנושא פחת מואץ בהקדם כך שתחול גם על מסחר ושירותים; וכן תיקון החקיקה שיאפשר לנשים עצמאיות שיצאו לחופשת לידה במהלך שנת 2019 לקבל את מענק הפיצוי על חודשים ספטמבר-אוקטובר לפי שנת 2018.