הממשלה אישרה: ועדת מנכ"לים תדון בעתיד התעשייה במפרץ חיפה

לאור סיכומים שהושגו בין ראש הממשלה לשרה להגנת הסביבה, הממשלה אישרה כעת את הקמתה של ועדת מנכ"לים לבחינת עתיד התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה

מפרץ חיפה / צילום: תמר מצפי
מפרץ חיפה / צילום: תמר מצפי

הממשלה אישרה את ההצעה להקים ועדת מנכ"לים בין-משרדית שתדון בפינוי התעשייה הפטרוכימית ממפרץ חיפה. לאחר דין ודברים שנמשך מאז חודש אוגוסט, סיכמו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, והשרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, להקים ועדת מנכ"לים שתכלול נוכחות של מרבית משרדי הממשלה שתדון בעתיד התעשייה במפרץ, ותגיש את מסקנותיה בתוך 90 יום. הנושא הובא היום לפתחה של הממשלה, שאישרה את הקמת הוועדה.

הוועדה הבין-משרדית תדון, בין היתר, בעתיד התעשייה הכבדה, בדגש על התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה; תשתיות האנרגיה במפרץ חיפה והשפעתן על משק האנרגיה הלאומי בעתיד; צורכי דיור ופיתוח עירוני של מטרופולין חיפה; פיתוח כלכלי ואזורי, הגברת הפריון ועידוד השקעות; צורכי תעסוקה עתידיים במטרופולין חיפה; סיכונים מחומרים מסוכנים; זיהום אוויר, שיקום קרקע והיבטים סביבתיים נוספים במפרץ חיפה. 

בנוסף, על פי החלטת הממשלה, הציבור יוכל להעיר בחודשים הקרובים על תוכנית שתוצג לממשלה, ותבחן, בין היתר, את תוכנית רשות מקרקעי ישראל לסגירת התעשיות המזהמות במפרץ חיפה.

בראש ועדת המנכ"לים הבין-משרדית לפיתוח וקידום מפרץ חיפה יעמוד נציג משרד ראש הממשלה והרכבה יהיה: מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ או נציג בכיר מטעמו, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד יהלומי; מנכ"ל משרד ראש הממשלה החליפי, ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, מנכ"ל משרד האנרגיה, מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, מנכ"ל משרד הביטחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, ראש המועצה לביטחון לאומי, מנכ"ל משרד הפנים, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, מנכ"לית מנהל תכנון והיועץ המשפטי לממשלה או משנהו.

"היום מתחיל אופק חדש למטרופולין חיפה ולישראל בכלל"

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, אמרה כי מדובר ביום היסטורי, וכי הממשלה מצטרפת לעמדתה לפיה "אין מקום לתעשייה כבדה בלב המטרופולין". גמליאל, שיזמה את הקמת הוועדה, הודתה לראש הממשלה "שמוביל את הנושא לטובת תושבי חיפה והקריות", והוסיפה כי "תעשיית הדלקים הפוסיליים שייכת לאתמול, האנרגיות המתחדשות שייכות למחר. החזון הוא שהתעשיות המזהמות יפנו את מקומן ומפרץ חיפה יהפוך להיות מוקד לפיתוח תעשיות ירוקות וחדשניות לטובת תושבי האזור".

עובדי בזן הגיבו הבוקר בזעם להחלטה להקים ועדת מנכ"לים בנושא, וטענו כי השרה להגנת הסביבה בחרה "במהלך פופוליסטי שעיקרו פגיעה אנושה באלפי עובדים". יו"ר הוועד, חנן סונטג, דרש מהפוליטיקאים לשוחח עם העובדים, ואמר כי "אנו דורשים שציבור העובדים במפרץ יהיה חלק מרכזי בשיח על עתיד התעשייה הפטרוכימית באזור מפרץ חיפה. נציגות העובדים לא תישאר אדישה להחלטות חד צדדיות של הממשלה ותעשה שימוש בכל הכלים שעומדים לרשותה על מנת להבטיח את עתיד העובדים".

הארגונים הסביבתיים בירכו על הקמת הוועדה, והמנהלת המשותפת של ארגוני הסביבה במפרץ כינו אותה "היסטורית". לדבריהם, "היום מתחיל אופק חדש למטרופולין חיפה ולישראל בכלל. אנחנו מתקדמים לעבר סוף עידן הנפט בארץ ולקראת סביבה מקיימת ובריאה יותר לאזרחים". המנהלת קראה לנציגי הוועדה לנצל את 90 הימים הקרובים כדי "להניח אבני דרך משמעותיות לקידום תכנית החזון החדש למפרץ שתכלול יצירת מקומות תעסוקה חדשים בקלינטק, ביוטק ואנרגיות מתחדשות, שיהיו מנועי הצמיחה לחיפה וכל ישראל במאה ה-21".

למרות שמדובר במאבק ארוך שנים של ארגוני הסביבה בנושא הזיהום במטרופולין חיפה, מהצעת המחליטים הראשונית דווקא מנכ"לי משרד התחבורה ומשרד הבריאות - לא נכללו סביב שולחן הוועדה. זאת, למרות שנמל חיפה מייצר חלק נכבד מזיהום האוויר באזור - ונמל נוסף בדרך להקמה, וכך גם התחבורה היבשתית. בנוסף, משרד הבריאות קשור בקשר הדוק לבחינת ההשלכות הבריאותיות של זיהומי סביבה שונים, וכך גם עסק בעבר במפרץ חיפה ובהשפעות הבריאותיות של התעשייה על תושבי האזור. ואולם, בדיון שנערך בממשלה ביקשו המשרדים נציגות משלהם בוועדה, וכך גם הם יכללו בפורום המנכ"לים שיחל את עבודתו בקרוב.

"אפשר וכדאי לגור את בזן עד 2025"

ראוי לציין שבסופו של דבר, לאחר מאבק סביבתי רב שנים, דוח מקינזי בנושא עתיד התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה הוא אשר הטה את הכף, כשהמליץ לסגור את התעשייה במפרץ, שכן העתקתה תעלה 18 מיליארד שקלים. זאת, בזמן שרמ"י מקדמים את תוכנית 'עמק החדשנות', במסגרתה ייבנו במתחם עד 100 אלף יחידות דיור ושטחי מסחר, על פני שטח המשתווה כמעט לשטחה של העיר חיפה.

רפי אלמליח, ראש אגף תכנון ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י), בירך היום על הקמת הוועדה. הוא ציין כי הוא מקווה שהיא תסמן את עתיד המפרץ כפי שרואה אותו רמ"י, ואמר כי התוכנית לפיתוח המפרץ לאחר פינוי התעשייה, באם יתרחש "תהווה מנוף לפיתוח צפון המדינה בכלל ואזור חיפה והקריות בפרט, תוך משיכת אוכלוסיות חזקות ותעשיות מתקדמות. זהו יום חג לשוחרי איכות הסביבה ובה בעת לדורשי טובתה ופיתוחה של העיר חיפה". 

גם ראש המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון, קרא לפני מספר חודשים בלבד "לסגור את בזן עד 2025", בשל הפוטנציאל הכלכלי של שהשטח עליו יושבים המפעלים. בישיבת ועדת הפנים והסביבה של הכנסת, אמר שמחון: "אפשר וכדאי לגור את בזן עד 2025. התשלובת הזו מונעת את קידום מטרופולין חיפה. הוא מידרדר כבר 30 שנה, ובלי סגירת התשלובת הוא ימשיך להידרדר".

מבזן נמסר: "בזן מברכת על הקמת הוועדה, שתוכל לבחון את סוגיית התעשייה במפרץ חיפה בראייה כוללת - החשיבות והתרומה למשק כולו, העצמאות והבטחון האנרגטיים, תרומה מהותית לתעסוקה בפריפריה ונתוני סביבה אמיתיים המוכיחים את השיפור הניכר שביצעו מפעלי הקבוצה בשנים האחרונות".

מאיגוד הכימיה בהתאחדות התעשיינים נמסר: "התעשייה הישראלית עשתה בעשור האחרון צעדים מהמשמעותיים בעולם ומשתמשת כיום בטכנולוגיות המתקדמות ביותר כדי לבסס פעילות כלכלית עם אחריות סביבתית מלאה. נשתף פעולה בכל תהליך מקצועי ואחראי אשר אלו מטרותיו".