את הפאנל בעניין הבטיחות והמאבק בתאונות העבודה באתרי הבנייה פתחה הידיעה על מותו של פועל היום באחד מהאתרים. עוד שלושה פועלים נפצעו.
חזי שוורצמן, ראש מינהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה, אמר בדיון כי מספרם של המפקחים על אתרי הבנייה עלה לכמאה וכי מספר התאונות והנפגעים צנח. לדבריו, הפקחים מגיעים לרוב האתרים הגדולים, אך פעולת האכיפה לא יכולה ליפול על כתפיהם בלבד.
חזי שוורצמן, ראש מינהל הבטיחות, משרד העבודה והרווחה / צילום: איל יצהר, גלובס
מנגד, קרא ניר ינושבסקי, יו"ר ועדת הבטיחות בהתאחדות בוני הארץ, להפסיק את האכיפה בכלל כדי לייעל את המאבק בתאונות. לטענתו, במקום עוד ועוד מקלות שבפועל לא משיגים את מטרתם ורק פוגעים בענף, יש להעניק גזרים, ובהם ביטול פיקוח היתר. במקום זאת הוא הציע להקים גוף שיאסוף את מירב המידע מהתאונות, יתחקר ויפיק לקחים שיועברו לכלל הבונים.
ניר ינושבסקי, סגן נשיא ויו"ר ועדת הבטיחות, התאחדות הקבלנים בוני הארץ / צילום: איל יצהר, גלובס
"הביטוח הלאומי יודע בדיוק מי נפגעי התאונות באיזה מצב הם וכו' כי הוא משלם להם - למה שהמידע הסטטיסטי על הנפגעים לא יהיה מרוכז בגוף שישתמש בזה למאבק בתאונות". הוא סיפר כי תחקירם שעושה ההתאחדות נגנזים בין השאר מחשש כי הם יפלילו קבלנים. "יש לאפשר קיום חקירות כאלה תוך הבטחה כי הן לא ישמשו נגד הקבלנים".
סנ"צ ליאת קילנר, מפקדת יחידת פל"ס של המשטרה, אמרה כי יש לקדם חובת הנחת מצלמות באתרי בנייה ולו הגדולים שבהם שכן מצלמות שכאלה, כפי שנלמד מתחומים אחרים, מסייעות לשינוי התנהגות בסיסי של העובדים לשינוי נורמות ובכללן נורמות בטיחותיות וגם יכולות לסייע לחקירות לאחר תאונות. היא הגדירה את עבודת היחידה כחשובה במיוחד גם בסוגיית המניעה ולדבריה יש התמקדות בגילוי זיוף רישיונות מנופאים ומפעילי עגורנים, וכן של הכשרות למפקחי בנייה.
סנ"צ ליאת קילנר, מפקדת מפלג פל"ס, משטרת ישראל / צילום: איל יצהר, גלובס
ד"ר הדס תגרי, מייסדת הקבוצה למאבק בתאונות בניין, אמרה כי יחידת פל"ס שנה לאחר הקמתה חוקרת רק 8 תאונות בניין, חמש ב-2019 ו-3 השנה, ועליה להגדיל את מספר החקירות באופן ממשי. סנ"צ קילנר הגיבה כי למשטרה פעילות נוספת לבד מהחקירות, כמו חקירות זיופי הרישיונות.
תגרי המשיכה בביקורת על פיקוח הבנייה הממשלתי ואמרה כי על אף תוספת המפקחים, יש חוסר אכיפה בולט במגזרים ובאזורים שונים. "דרוש מינימום של ביקורי פיקוח בשנה לכל אתר בנייה".
ד"ר הדס תגרי, מנכ"לית ומייסדת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה / צילום: איל יצהר, גלובס
היא התייחסה גם לנושא החקירות הפליליות ואמרה ש"אמנם היה שיפור מסוים, בעיקר במרכז ובדרום,אבל בצפון ובירושלים המצב עדיין קשה מאוד, ואין כמעט כתבי אישום. זה בולט במיוחד בצפון בגלל ריבוי התאונות שם".
***גילוי מלא: האירוע נערך בשיתוף בנק מזרחי טפחות ובחסות התאחדות בוני הארץ, רני צים, בומברדייה, סימנס ורכבת ישראל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.