על רקע המחלוקת על תשלום ימי הבידוד: ההסתדרות הכריזה סכסוך עבודה כללי במשק

לבקשת יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, מוסדות ההסתדרות אישרו הכרזה על סכסוך עבודה כללי במשק, לאחר שלא נמצא פתרון להסדרת התשלום לעובדים בבידוד

ארנון בר דוד. יו"ש ראש ההסתדרות / צילום: כדיה לוי
ארנון בר דוד. יו"ש ראש ההסתדרות / צילום: כדיה לוי

המחלוקת סביב עלות ימי הבידוד ממשיכה להסלים: לאחר שלא נמצא פתרון לשאלה מי יישלם עבור ימי הבידוד של העובדים במשק, והחקיקה שהייתה אמורה להסדיר את הנושא לא קודמה, אישרו היום (א') מוסדות ההסתדרות אישרו את בקשת יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד להכריז סכסוך עבודה כללי במשק. ברקע ההכרזה על הסכסוך עומדת דרישת ההסתדרות להסדיר את התשלום לעובדים הנדרשים לשהות בבידוד נוכח מגיפת הקורונה.

הרקע למחלוקת סביב עלות ימי הבידוד הנה פסיקת בג"ץ מיולי האחרון לפיה "בידוד אינו מחלה", ולכן לא ניתן להמשיך להשית על המעסיקים במשק את התשלום הגורף עבור ימי הבידוד. בג"ץ ביטל את תעודות המחלה הגורפות שהוציא משרד הבריאות לעובדים שנאלצים לשהות בבידוד, ושלח את המדינה למצוא תשובה לשאלה מי יישא בעלות ימי הבידוד. בסוף ספטמבר הגיעו ההסתדרות, האוצר והמעסיקים להסכמות בנוגע לאופן חלוקת נטל התשלומים על ימי הבידוד.

הביטול של תעודות המחלה היה אמור להיכנס לתוקף ב-30 לספטמבר, אך המדינה הגישה בקשה לדחיית המועד בכחודש לצורך חקיקה ההסכמות שהושגו - וקיבלה. על פי ההסכמות אז, ימי הבידוד ירדו ממכסת ימי המחלה של העובד, כאשר התשלום עבור הימים ימשיך, כקבוע בחוק, להתחלק בין העובד למעביד (לפי מספר ימי המחלה שנוצלו). יחד עם זאת הוסכם, כי המדינה תפצה את המעסיקים בסכום של 50% מגובה עלות ימי הבידוד למעסיק. בנוסף נקבע כי עובד אשר ניצל את מלוא ימי המחלה שלו יהיה זכאי לימים נוספים לצורך הבידוד והמדינה תישא לבדה בעלויות ימים אלה. הסכמות אלה עוגנו בהצעת החוק, שהייתה אמורה לעבור בחקיקה בשבוע שעבר, אך ההצבעה עליה נדחתה.

"בשלב זה לא נמצא פתרון, דבר המותיר את כלל ציבור העובדים במדינה בסיטואציה בלתי אפשרית"

ברקע כל הדברים הללו התנהל כל העת מאבק ממושך של ארגוני המעסיקים במשק נגד המתווה שגיבש האוצר, ונגד הטלת כל עלות מעלויות ימי הבידוד על גב המעסיקים. ההסכם שנחתם בין משרד האוצר, ההסתדרות ונשיאות המעסיקים והעסקים בישראל, עורר סערה בקרב ארגוני מעסיקים רבים, שטענו כי מדובר בהסכם שפוגע בזכויות המעסיקים במשק, ואין כל סיבה להטיל על המעסיקים כל עלות בגין ימי הבידוד שנכפים על העובדים וגם על המעסיקים. במקביל, גם ארגוני עובדים מתחו ביקורת על ההסכם אשר לטענתם פוגע גם בזכויות העובדים, ונוטל מימי המחלה המגיעים להם על פי חוק. כל המתנגדים דרשו שהמדינה תיקח אחריות מלאה ותישא בעצמה בעלות כל ימי הבידוד.

לפני כשבועיים, רגע לפני שהחקיקה הייתה אמורה לעבור, הודיעה המדינה כי היא מוכנה לשלוח יד קצת יותר עמוק לקופתה, ולשאת בעלויות נוספות של ימי הבידוד מעבר ל-50% מהעלות (החל מיום הבידוד השלישי) במקרים של עסקים המעסיקים עד 10 עובדים, אך גם הסכמות אלה לא עוגנו עד כה בחקיקה.

ההסתדרות הייתה שותפה להסדר הראשון שנחתם מול האוצר, שהטיל את עלויות הבידוד על העובדים, המעבידים והמדינה, אך כעת משההסדר מתעכב הוחלט להכריז על סכסוך עבודה. בהודעת ההסתדרות צוין, כי "חרף מאמצי ההסתדרות להסדיר את הסוגיה מול כלל הגורמים הרלוונטיים במשק, בשלב זה לא נמצא פתרון, דבר המותיר את כלל ציבור העובדים במדינה בסיטואציה בלתי אפשרית תוך פגיעה קשה ביכולת הקיום היום-יומית שלהם. מחד, העובדים נדרשים לשהות בבידוד בשל הוראות המדינה, ומנגד תשלום שכרם בתקופת הבידוד אינו מוסדר כלל החל מתאריך 28 באוקטובר".

ההסתדרות דורשת כי עד שתוסדר הסוגיה סופית, לא יפגע שכרם של העובדים הנדרשים לשהות בבידוד.

"לא יעלה על הדעת שכל הנטל ייפול על צד אחד בלבד"

ההודעה על הסכסוך פורסמה לאחר שבשבוע שעבר העביר יו"ר ההסתדרות בר-דוד מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר ישראל כ"ץ, בדרישה למצוא פתרון מיידי להסדרת התשלום על ימי הבידוד. בשבוע שחלף, למרות הצעות ופתרונות שהוצעו על ידי יו"ר ההסתדרות, לא נפתרו המחלוקות.

"סוגיית ימי הבידוד היא נושא חוצה מגזרים - ונוגעת לכלל העובדים במדינה, גם במגזר הציבורי וגם בפרטי. לא יעלה על הדעת שכל הנטל ייפול על צד אחד בלבד, זה של העובדים, ולכן צריך שכל הצדדים יתחלקו בו בצורה מאוזנת", אמר יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד במהלך ישיבת בית נבחרי ההסתדרות שנערכה היום.

"הצעת החוק בנוגע לימי הבידוד, שעליה עבדה ההסתדרות עם האוצר בשיתוף המעסיקים, היא הוגנת ולא נותנת פתח לניצול. חבל שהיא הפכה לפארסה על גב העובדים. אני קורא לכולם להתעשת ולגמור את הסיפור הזה כי אי אפשר להשאיר את העובדים חשופים. אני כיו"ר הסתדרות לא אתן לפגוע בעובדים במדינת ישראל ולהשאיר אותם חשופים לכל גחמה. מתחילת משבר הקורונה ההסתדרות התנהלה באחריות ובממלכתיות ואפשרה לכל ממשלה כזאת או אחרת את השקט להתנהל ולפעול תחת הנגיף ובמשבר הכלכלי שנוצר. האיזון נמצא גם עכשיו, בהצעת החוק שהעברנו".

בר-דוד הוסיף, כי "מטרת סכסוך העבודה שהכרזנו היום היא לא להשבית את המדינה אלא להגן על העובדים. אני קורא למעסיקים, גם במקומות העבודה הלא-מאוגדים שאין בהם הסכמי עבודה מיטיבים, להכיר בימי הבידוד כימי מחלה ולא לפגוע בעובדיהם. אני פונה גם לעובדים שלא מאוגדים ומדגיש - סכסוך העבודה נוגע גם לכם ונועד לשמור עליכם. ההסתדרות היא הבית של כל העובדים בישראל - אלה שמאוגדים וגם אלה שלא, רק יחד בסולידריות נוכל להגן על זכויות הציבור".

יו"ר ההסתדרות ציין עוד: "נפעל תחילה מול מקומות עבודה שינצלו את הכאוס ואכן יורידו ימי עבודה ושכר לעובדים, אך אם העניין הזה יתרחב ויהפוך לתופעה, לא אהסס להשבית את המשק, כולל מקומות גדולים וחיוניים. אני קורא למעסיקים לגלות אחריות, לנשוך שפתיים עד שיימצא פתרון, ולא לנצל את הוואקום שנוצר מאי החקיקה".