בנק ישראל יוצא נגד התוכנית הכלכלית: "חלוקה באופן אוניברסלי ולא מובחן איננה יעילה"

בבנק ישראל מלינים כי עקרונות התכנית הכלכלית הועברו לבנק ישראל זמן קצר לפני פרסומה, וכי דרושים נתונים על מנת לבחון את הנחיצות שלה • בנק ישראל: "חלוקת משאבים ציבוריים צריכים להתבצע על פי יעילות כלכלית וקריטריון הפגיעה ממשבר הקורונה"

אמיר ירון נגיד בנק ישראל / צילום: יונתן בלום
אמיר ירון נגיד בנק ישראל / צילום: יונתן בלום

בנק ישראל הוציא התייחסות לתוכנית הכלכלית שהציגו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ, ולפיה "עקרונות התכנית הכלכלית הועברו לבנק ישראל זמן קצר לפני פרסומה", וכי דרושים נתונים על מנת לבחון את הנחיצות שלה נוכח התקרבות המשק ליציאה מהסגר.

בדיון שנערך היום בחטיבת המחקר עלה כי "בתכנית חסרים פרטים רבים שהיו מאפשרים לגבש חוות דעת מקצועית אודות עלותה ויעילותה", כך לפי בנק ישראל. בעקבות הדיון פנה בנק ישראל לאוצר ולגורמים נוספים על מנת לקבל פרטים רלוונטיים. לכשתוצג תכנית כזו, הכוללת ניתוח ונתונים תומכים, יבחן וינתח אותה בנק ישראל על פי יעילותה ונחיצותה הכלכלית.

"ככלל, חלוקת משאבים ציבוריים צריכים להתבצע על פי יעילות כלכלית וקריטריון הפגיעה ממשבר הקורונה", מסרו בבנק ישראל. "חלוקה באופן אוניברסלי ולא מובחן - כגון מענק לכל ילד, ללא תבחין הכנסה - איננה יעילה. כבר עתה ניתן לומר כי במצבו הנוכחי של המשק וקצב ההתחסנות, ובהינתן רשת הביטחון הקיימת וצעדים נוספים שננקטו לאחרונה לעיבויה, יש לבחון את הדחיפות הכלכלית בחלק מצעדי הסיוע שהוצעו במצגת.

"עוד יצויין, כי ככל שהמשק מתקרב לשלב היציאה מהסגר, עדיף למקד את תמיכת הממשלה במהלכים מאיצי צמיחה שתרומתם להתאוששות המשק תהיה הגדולה ביותר. מיקוד זה יפנה משאבים תקציביים, המוגבלים ממילא, לצעדים הרבים שעוד יידרשו לצמיחת המשק והגדלת הפריון לאחר המשבר", כך לפי הודעת בנק ישראל.