שטייניץ ושר האנרגיה המצרי סיכמו על הקמת צינור גז ימי למצרים

בפגישה שהתקיימה בירושלים סוכם על הקמת צינור גז ימי משדה הגז לווייתן אל מתקני ההנזלה במצרים, על מנת לאפשר את הגדלת ייצוא הגז לאירופה לאור הביקוש הגובר ביבשת לגז טבעי

שר האנרגיה שטייניץ ומקבילו המצרי / צילום: קובי גדעון-לע"מ
שר האנרגיה שטייניץ ומקבילו המצרי / צילום: קובי גדעון-לע"מ

שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ ועמיתו שר האנרגיה המצרי טארק אל-מולה סיכמו במפגש בירושלים, על הקמת צינור גז ימי משדה הגז לווייתן אל מתקני ההנזלה במצרים, על מנת לאפשר את הגדלת ייצוא הגז לאירופה לאור הביקוש הגובר ביבשת לגז טבעי. מדובר בפרויקט שמהווה מעין פיילוט לצינור הגדול יותר האמור להוביל את הגז ליוון ואיטליה ומשם לשאר אירופה. הדבר נדון בפורום איסטמד שבו חברות גם קפריסין, יוון ואיטליה ולאחרונה מעורבת בו בעקבות הסכמי השלום גם איחוד האמירויות.

ראש הממשלה נתניהו שהצטרף לפגישה אמר  "ברוכים הבאים. מסור דרישת שלום חמה לידידי הנשיא א-סיסי. זהו יום חשוב שמסמל את שיתוף הפעולה המתמשך בינינו באנרגיה ובנושאים רבים אחרים. יש עידן חדש של שלום ושגשוג באזור עם הסכמי אברהם. זה התחיל כמובן בהסכם השלום ההיסטורי בין מצרים וישראל, אבל כעת זה הפך למשהו שיכול להיטיב את מצבם הכלכלי של כל עמי האזור. אנו חושבים שזו הזדמנות אדירה לשיתוף פעולה אזורי - מצרים, ישראל והמדינות האחרות. אנחנו מרכז אנרגיה אזורי. יחדיו אנחנו יכולים לספק לא רק את צרכינו אלא גם את צרכיהן של מדינות רבות אחרות. אז ברוח ידידות זו, שיתוף פעולה, שלום ושגשוג, אני מברך את בואך לישראל - ברוך הבא".

שטייניץ העלה על נס במפגש את שיתוף הפעולה בין המדינות בתחום האנרגיה: "שנינו ייסדנו את פורום הגז של מזרח הים התיכון - פורום שמאחד מדינות ערביות ואירופאיות יחד עם מדינת ישראל, ואני מודה מאוד לשר אל-מולה על הובלת הפורום. זהו ביקור היסטורי ואני מרגיש בר מזל לארח את השר ואת הצוות שלו בארץ". השר המצרי טארק אל-מולה: " היחסים הטובים בינינו הובילו להקמת פורום הגז של מזרח הים התיכון. אנחנו עורכים פגישות בין הצוותים שלנו, על מנת להגדיל ולשפר את שיתוף הפעולה בין המדינות בכל הקשור לתחום האנרגיה, ומצפים לביקור פורה".

בפגישה השתתפו גם ראש המל"ל מאיר בן-שבת, יו"ר חברת הגז של מצרים מגדי גלאל, שגרירת ישראל במצרים אמירה אורון ושגריר מצרים בישראל ח'אלד עזמי.

אל מולא נפגש אחר כך גם עם שר החוץ גבי אשכנזי שאמר כי מצרים היא שותפה אסטרטגית של ישראל, ויש לה תפקיד מרכזי בהבטחת השלום והיציבות במזרח התיכון.

גבי אשכנזי ושר האנרגיה המצרי / צילום: דוברות משרד החוץ
 גבי אשכנזי ושר האנרגיה המצרי / צילום: דוברות משרד החוץ

עוד אמר: "אני בטוח שהסכמי הנורמליזציה ושינוי הפרדיגמה האזורי, יסייע גם להרחבת והעמקת השת"פ עם מדינות נוספות. אני מקווה שהביקור שלך יפתח את הדלת לביקורים ולשיתופי פעולה בתחומים נוספים".

דר' נמרוד גורן, ראש מיתווים במכון הישראלי למדיניות-חוץ אזורית אומר כי עד כה שרים ישראלים ביקרו במצריים אבל לא להיפך, וביקורו של שר האנרגיה המצרי הוא התפתחות חיובית שמעידה על היכולת למנף את תחום האנרגיה לחיזוק יחסים עם המדינות השכנות: "כל עיבוי של היחסים עם מצרים לתחומים נוספים זולת הביטחוני, הוא חיוני ומועיל להעמקת השלום. אנרגיה היא גם נושא מדיני, ולא רק כלכלי. לכן, חשוב שגם שר החוץ אשכנזי נפגש עם האורח המצרי, ולא רק שטייניץ, וחשוב שמשרד החוץ יהיה מעורב גם להבא בשיתוף הפעולה האזורי בתחום האנרגיה".

גורן ממליץ להכניס גם את הפלסטינים למעגל הזה של המדינות באזור המעורבות בהפקת ויצוא אנרגיה.