ביומד | פיצ'ר

טכנולוגיה זה לא רק לצעירים: לאן הולך שוק ה-AgeTech

מגפת הקורונה שינתה את הקשר בין הציבור המבוגר לטכנולוגיה, ויצרה קהל יעד חדש שעדיין לא מתחבר לטיקטוק, אבל גם לא זקוק לטלפון חוגה • מוסדות הדיור המוגן הופכים לראשונה לשחקני טכנולוגיה ומידע משמעותיים בשוק ה-Age Tech החדש

פיתוח של חברת Intuition Robotics, להקלת התקשורת הדיגיטלית של מבוגרים  עם משפחה וחברים / צילום: Intuition Robotics
פיתוח של חברת Intuition Robotics, להקלת התקשורת הדיגיטלית של מבוגרים עם משפחה וחברים / צילום: Intuition Robotics

בשנה האחרונה, מבוגרים בני 70-80, שהתנדנדו על הסף של העולם הטכנולוגי, ואולי השתמשו בשתיים-שלוש פונקציות בטלפון החכם, נאלצו במהירות ללמוד להתמודד עם העולם הזה. ההכרח הוא אבי הלמידה, והטכנולוגיה אפשרה להם לפעמים את התקשורת היחידה עם המשפחה והחברים. כך זכינו בציבור מבוגר שלא רק הפך לחובב את הטכנולוגיה, אלא כבר למד לחפש אותה.

לדברי עמית הראל, מנהל משותף Deloitte Catalyst, פרקטיקת הסטארטאפים של Deloitte, "בשנה האחרונה אנחנו רואים מעין תגובת נגד מהמבוגרים. הם לא מוכנים שישכחו אותם. הם לא מוכנים שיגידו ‘קבוצות הסיכון צריכות להישאר בבית, אנחנו לא יכולים לסגור את המשק בשביל כמה קשישים’. הם נחושים להוכיח שהם עדיין רלוונטיים. אם היו אומרים לי פעם שסבתא תדע לעשות איתנו ליל סדר בזום, הייתי אומר ‘אל תמכור לי לוקשים’. אבל האנשים שנכנסים לגילאים האלה הם יותר טכנולוגיים, וגם הטכנולוגיה יותר נגישה. סמארטפון בנוי כך שילד בן ארבע יכול להפעילו, אז למה לא סבתא?".

הראל אומר שהקורונה טרפה את השנתונים בתחום האייג’טק. מצד אחד היא הביאה את הטכנולוגיה לגילאים המבוגרים יותר, ומצד שני את הבדידות לגילאים מעט צעירים יותר. "החשש הוא שאנחנו נקיף אותם בבועה טכנולוגית. קצת כמו מה שקרה לילדים השנה. לא בדידות מהיעדר יכולת להשתמש בטכנולוגיה, אלא בגלל יותר מדי ממנה, או יותר נכון - שימוש לא נכון בה".

עמית הראל, דלויט. פתיחות לטכנולוגיה / צילום: אלמוג סוגבקר
 עמית הראל, דלויט. פתיחות לטכנולוגיה / צילום: אלמוג סוגבקר

לטפל בצרכים

ב-30 השנים הקרובות, אם המגפה הנוכחית תיגמר ולא תהיה אחת נוספת כמוה או גרועה יותר, צפויה אוכלוסיית העולם להכפיל את עצמה, ובעיקר בכלכלות מתקדמות אוכלוסיית המבוגרים תגדל מאוד. "זה תחום שהולך לגדול בצורה אקספוננציאלית ככל שיחלוף הזמן", אומר הראל.

"אנחנו נוטים להדחיק סוגיות של התבגרות וזיקנה", הוא מוסיף, "וטכנולוגיות מכוונות לגילאים האלה נחשבו לא סקסיות עד לא מזמן. הקורונה זרקה לנו את זה לפנים. הצרכים של הגילאים האלה הם משהו שצריך לטפל בו כאן ועכשיו, ולא באמצעות גירסה משונמכת של הטכנולוגיה שנועדה לצעירים.

דוח שהוציאה לאחרונה דלויט ממפה את הטכנולוגיות והחברות המרכזיות הפועלות בתחומים האלה. לדוגמה, הדוח מציין את Intuition Robotics שפיתחה מעין רובוט המקל על מבוגרים לתקשר עם חברים ומשפחה.

"בתחום האייג’טק, אנחנו רואים את טכנולוגיות הקצה הכי מלהיבות: עיבוד שפה טבעית ועיבוד תמונה ובינה מלאכותית לניהול מצבי מחלה. כשאני רואה מולי מישהו שמניח שטכנולוגיה זה אומר מילניאלז, אני אומר לו - ‘אתה לא בכיוון’. אני רוצה את האנשים שיש להם כסף וזמן. הדור שלי יכול לראות צפונה מגיל 100".

הראל מצביע על התפתחות מעניינת נוספת בתחום הרפואה מרחוק. עד לאחרונה, הנושא העסיק בעיקר גופי בריאות, אבל עם הזמן נכנסו עוד גורמים לתחום. יחד עם חברות כמו גוגל, IBM ומיקרוסופט, וסטארט-אפים שונים, נכנסו ללב העשייה הטכנולוגית מוסדות הדיור המוגן.

"המוסדות האלה היו בעבר עסקים שעיקר הערך שהם מביאים הוא נדל"ני. השאלה הייתה איפה מקימים את המתחם, האם הוא בנוי באופן איכותי. הייתה משמעות מסוימת גם לפעילויות שהוא מציע, ואולי גם לצוות הסיעודי המועסק בו, אבל עיקר הערך היה בדיור. התשלום היה שכר דירה. כל עוד רואים את עולם הדיור המוגן כך, הרעיון של אשפוז בית, של ניטור ובטיחות בבית, של רפואה מרחוק - כל מה שמאפשר למבוגרים רבים יותר להתבגר בביתם - מאיים על מתחמי הדיור המוגן. אבל אפשר לראות את זה גם אחרת.

"היום הדיור המוגן פיתח מומחיות טיפול במבוגרים, שמתחילה להיות רלוונטית גם לטיפול גם במבוגרים המאושפזים בבית, רחוק מהנכס הפיזי, הנדל"ני. מוסדות הדיור המוגן הם מאגרי מידע משמעותיים ואתרים נהדרים לעשות בהם פיילוט של טכנולוגיות אייג’טק. חלק מההמוסדות הללו (למשל, מגדלי הים התיכון), כבר הפכו לגופים טכנולוגיים ויש להם קרן השקעות. אם בעבר חשבו שהרחבת פעילות הדיור המוגן מחייבת לבנות עוד בניין, היום זה לא בהכרח כך".

ללמד מבוגרים לתכנת

נושא אחר קריטי שתחום האייג’ טק צריך להתמודד איתו הוא הפער המתרחב בין הפורשים מעבודה העשירים, שהם בדרך כלל בריאים יותר, לפורשים פחות עשירים, שהם גם פחות בריאים. "בן ה-67 שהיה מנהל יכול לפרוש גם בגיל 72 ולהמשיך לעסוק בכל מיני תעסוקות. צריך לחשוב על הסבות מקצועיות עבור הקבוצה השנייה, על התנדבות ותעסוקה, וגם על האופן שבו הם יפרנסו את עצמם בשנים שבהן הם לא בהכרח בבריאות הכי טובה. לעבודה ולתעסוקה יש משמעות אדירה בשמירת החדות הקוגניטיבית והפיזית.

"אנחנו מדברים על חינוך בהקשר של ילדים, אבלהוא לא פחות חשוב עבור מבוגרים. כל מי שרוצה להיות רלוונטי צריך להמשיך ללמוד, לא רק תוכן אלא גם מיומנויות חדשות. ואם יש לנו כלים שמלמדים בן 5 לתכנת, אז למה בעצם בן 70 לא יכול? אנחנו עדיין מסתמכים על פרדיגמות חינוך ישנות, לגבי מה זה זקן או זיקנה".

לכוון לקהל היעד

כאשר פורטים את האייג’טק לתחומים ספציפיים, הראל מזהה קודם כול את תחום האשפוז הביתי והניטור מרחוק. האתגר העיקרי בתחום זה הוא האיזון בין התועלת לחדירה לפרטיות.

"אתגר נוסף שהטכנולוגיה בשלה לפתור הוא התיאום - ניהול התורים שלך, לדאוג שבאמת תקבע אותם ותגיע אליהם. בסופו של דבר, אדם הוא המנכ"ל של הגוף שלו, ולכן המטרה היא פחות לנהל את זה עבורך, אלא יותר לרתום אותך לנהל את זה נכון.

"אלה שני תחומים, אבל אני לא חושב שהיזמים של עולם האייג’טק צריכים לחשוב צר מבחינה טכנולוגית, אלא לכוון את עצמם לקהל היעד".

מה כולל שוק ה-AgeTech
■ טכנולוגיות שמעודדות מבוגרים להיות מעורבים יותר בטיפול הרפואי שלהם
■ טכנולוגיות שמתמקדות בתקשורת וירטואלית של מבוגרים עם הקהילה ועם המטפלים שלהם
■ טכנולוגיות שמאפשרות רפואה מרחוק וניטור מדדי בריאות
■ טכנולוגיות לתיאום ולניהול הטיפול הרפואי
■ טכנולוגיות המעודדות מניעת תחלואה באמצעות ביצוע בדיקות מרחוק