בדרך להכנסת תיירים לישראל - כך זה יעבוד

מתווה שגיבשו משרד התיירות ומשרד הבריאות יאפשר הכנסת תיירים לישראל בצורה זהירה ומדודה: מ-23 במאי תורשה כניסה של תיירים תחת תנאים • שורת מדינות אירופיות הסכימו בימים האחרונים על קריטריונים משותפים להוצאת "דרכונים ירוקים" למתחסנים באירופה

אולם קבלת הפנים בנתב"ג. בדרך לחזור להיות מלא? / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
אולם קבלת הפנים בנתב"ג. בדרך לחזור להיות מלא? / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

בדרך לפתיחת התיירות הנכנסת לישראל: מתווה שגיבשו משרד התיירות ומשרד הבריאות יאפשר הכנסת תיירים לישראל בצורה זהירה ומדודה. יותר משנה מאז נסגרו השערים לבעלי דרכון זר, מ-23 במאי תתאפשר כניסת תיירים לישראל באופן הבא: תיירים מחוסנים בלבד שיגיעו במסגרת מאורגנת, כלומר בקבוצות.

התיירים, בדומה לכלל הנוסעים יידרשו לעבור בדיקת קורונה 72 שעות לפני המראה, בדיקה נוספת לאחר הנחיתה ובשונה מהאזרחים הישראלים הם יידרשו לעבור גם בדיקה סרולוגית בכדי לבחון את רמת הנוגדנים שלהם בדם. לצד המתווה ימשיכו לקיים מגעים עם מדינות להסכמי הכרה בתעודות החיסון, במטרה לייתר את הצורך בבדיקה סרולוגית.

הבדיקה תיערך ככל הנראה בנתב"ג כאשר מדובר בבדיקת דם בדקירה באצבע שתוצאותיה יסופקו תוך רבע שעה. הפוקוס העיקרי הוא על תיירות דת, שגם בימי השגרה היוותה נתח מכובד מתמהיל התיירים שהגיעו לישראל, כאשר ברשימת המדינות השוק הבולט ביותר  הוא ארה"ב, שהיוותה את מקור התיירות המשמעותי ביותר לישראל גם לפני הקורונה וששיעור ההתחסנות בה גדל מדי יום.

המתווה יגביל את מספר הקבוצות שיורשו להגיע ורק בשלב הבא, ובהנחה שהמודל יפעל ולא ישפיע על נתוני התחלואה - יתאפשר גם להכניס תיירים בודדים לישראל.

אורית פרקש הכהן / צילום: יחצ
 אורית פרקש הכהן / צילום: יחצ

שרת התיירות, אורית פרקש-הכהן, אמרה כי "הגיע הזמן שהיתרון שיש לישראל בהיותה מדינה בטוחה ובריאה, יסייע לשיקום כלכלת ישראל וענף התיירות ולא כלכלות אחרות. רק פתיחת התיירות הבינלאומית הנכנסת תצליח באמת להחזיר את ענף התיירות, המסעדות, ההארחה, האתרים, מורי הדרך, ההיסעים ועוד רבים שיוכלו לחזור ולהתפרנס בכבוד. אמשיך לדחוף לחזרה מלאה של תיירות נכנסת לישראל, שתסייע רבות לכלכלה הישראלית ותספק מקומות עבודה שכל כך נדרשים כיום לישראלים רבים".

נתב"ג עדיין מוגבל בקיבולת הנוסעים

תנועת הנוסעים בנתב"ג בימים אלה עומדת על כ-8,000-10,000 ביום (מחציתם יוצאים ומחציתם נכנסים לישראל) כשנתב"ג מוגבל בקיבולת נוסעים על פי הנחיות התו הסגול שדורשות שמירת מרחק של שני מטרים בין הנוסעים בשטחי שדה התעופה (על אף שזמן קצר לאחר מכן, אחרי אותם נוסעים ישבו בצפיפות במטוס).

במשרד הבריאות אמורה להיבחן ההנחיה על שמירת שני המטרים כאמור בכדי לאפשר להגדיל את תנועת הנוסעים בנתב"ג ובינתיים יוקם צוות בין משרדי לטובת הקמת מתחם בדיקות נפרד.

מתחם הבדיקות ישחרר את צוואר הבקבוק שנוצר לאחר הנחיתה כאשר כל הנוסעים נדרשים כיום לבצע בדיקות קורונה עם הגעתם ארצה. נציין כי חובת הבידוד עם הנחיתה בישראל נשארה רק עבור הנוסעים הלא מחוסנים שמספרם יורד בהתמדה כשגם רעיון המעקב האלקטרוני דרך צמידי המעקב, ככל הנראה ירד מהפרק.

אירופה נערכת לדרכון ירוק ל-13 מדינות

בתוך כך, מדינות אירופה מתקדמות ל"דרכון ירוק". שורת מדינות אירופיות הסכימו בימים האחרונים על קריטריונים משותפים להוצאת "דרכונים ירוקים" למתחסנים באירופה, שעשויים לחדש את חופש התנועה ביבשת ולהשפיע גם על התיירות ועל כניסתם של ישראלים לאיחוד.

מי שמובילה את המהלך באיחוד האירופי היא אוסטריה, והקאנצלר סבסטיאן קורץ, שקרא בעבר "לאמץ את המודל הישראלי" בכל הנוגע לדרכון הירוק. 13 מדינות, ביניהן גם "מדינות מפתח" כמו גרמניה, איטליה וספרד, הסכימו בפגישה שאירחה שרת התיירות האוסטרית באחרונה על שבעה קריטריונים להוצאה עתידית של "דרכונים ירוקים" באירופה.

האיחוד האירופי כבר הסכים בעבר על הצורך בכלי כזה, אולם השאלה מתי הוא ייכנס לשימוש תלויה בהיצע החיסונים באיחוד האירופי, שעד כה חיסן במנה ראשונה בלבד כ-15% בלבד מהאוכלוסייה (ורק 6% קיבלו שתי מנות חיסון). שרי התיירות אמרו כי הם שואפים שהדרכונים ייכנסו לשימוש "עד יוני הקרוב", וכי הדבר יעלה לדיון בישיבה הקרובה של ראשי המדינות החברות באיחוד.

בדומה לישראל, הפתרון שמציעה אוסטריה ושככל הנראה נתמך על ידי מדינות האחרות כולל אפליקציה שתציג קוד QR שיאמת את זהות המתחסן ואותו יסרקו במקומות כמו מלונות, נמלי תעופה, מסעדות ומקומות בילוי. כל מדינה תיצור מאגר מידע משלה, והמידע על אזרחים מחוסנים ממדינות אחרות לא ישותף. המדינות יסכימו ביניהן על טכנולוגיה משותפת שתאפשר לוודא את מהימנות האישורים שיוצגו.

שרי התיירות של המדינות הסכימו על מדיניות אחידה כלפי מי שיישאו את אותם "דרכונים ירוקים" והם אמורים להיות בטוחים מבחינת פרטיות המידע. בנוגע למי שלא התחסן, הדרכונים הללו יכולים להיות בשימוש על ידי מי שנבדקו ונמצאו שליליים לתקופה מסוימת. השרים הבהירו כי לא תהיה חובת חיסון באיחוד.

המדינות שדוחפות את האיחוד ליישום מהיר של השימוש בדרכונים הירוקים, כמו אוסטריה ויוון, תלויות באופן משמעותי בתיירות ומטרתן להחיות את המגזר הזה במהירות האפשרית. נכון לעכשיו, רוב מדינות אירופה מאפשרות כניסה בכפוף להצגת תוצאות בדיקה שלילית ומחייבות בידוד כלשהו, רק לתושבי האיחוד ולא למטרות תיירות.

משרד הבריאות: מסמך מקצועי בימים הקרובים

התאריך אומנם פורסם אך המתווה מעורר שאלות רבות. לדוגמה: מה יעלה בגורל תייר שהבדיקה הסרולוגית שלו תתברר כשלילית? האם תתאפשר כניסת תיירים מחוסנים שקיבלו את כל סוגי החיסונים (שיעילותם שונה)? במשרד הבריאות מציינים כי "בימים הקרובים המתווה יעוגן במסמך מקצועי שיסכם את הפרטים".

מאז מרץ 2020 לא מתאפשרת כניסת תיירים לישראל. יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל נכח באינספור דיונים במטרה לאפשר תיירות נכנסת בפורמט כזה או אחר ואף גיבש לא מעט מתווים. כעת הוא מרוצה אבל עדיין מודאג: "אנחנו שמחים שהנושא סוף סוף עלה לדיון ולקבלת החלטות ראשוניות. הכיוון חיובי, אך הדרך והקצב מדאיגים אותנו. התיירות מייצרת 10% ממקומות העבודה בישראל ובעיקר בפריפריה.

"אנחנו מבינים את שלב הניסוי והבחינה, בשלב הראשוני, עם מספר של עשרות קבוצות בלבד שיורשו להיכנס לישראל. עם זאת, התלות בהסכמים בילטרליים, שבינתיים הניבו יעדים שאינם רלוונטיים לתיירות הנכנסת, מדאיגה מאוד. אנחנו עדין לא מבינים מדוע ישראלי מחוסן ששב מיעד מסוים יכול להיכנס לישראל בכפוף לבדיקות, ואילו תייר מאותה מדינה, המחוסן באותו החיסון שבו מחוסן הישראלי, לא יוכל להיכנס לישראל. ישראל צריכה לאמץ תקנים בינלאומיים שמאשרים אישורי חיסונים, ולא להתנות את הכניסה של תיירים בבדיקות סרולוגיות, שהינן בדיקות דם המעלות בעיות מתחום השמירה על פרטיות המידע הפרטי. החל מחודש יוני, המדינה מפסיקה לתמוך בעסקי התיירות הנכנסת, בעוד שבקצב המתוכנן, החזרה לעבודה מלאה תהיה בעוד שנה ויותר. מה שנעשה חשוב, מאוחר ובקצב מדאיג".