לא מחכה להכרעת ביהמ"ש: מ׳ הבריאות בוחר ספקית משלו לבדיקות בנתב"ג

הקרב סביב מערך בדיקות הקורונה בנתב"ג נמשך: למרות ההליך המשפטי שעודנו מתנהל, פמי פרימיום נבחרה כספקית לביצוע בדיקות קורונה לנוחתים בשדה התעופה • בא כוחה של פנגיה: "משרד הבריאות החליט לברוא מחדש את דיני המכרזים לעצמו"

נתב"ג - בדיקות קורונה לנכנסים ויוצאים מהארץ / צילום: שלומי יוסף
נתב"ג - בדיקות קורונה לנכנסים ויוצאים מהארץ / צילום: שלומי יוסף

ממשיכה להסתעף סאגת מערך הבדיקות בנתב"ג: חרף ההליך המשפטי שמתנהל, משרד הבריאות הודיע לחברת פמי פרימיום שהיא נבחרה כספקית מטעמו לביצוע בדיקות קורונה לנוחתים בנתב"ג. נגד המשרד הוגשה עתירה הטוענת שהליך התיחור שביצע המשרד לבחירת ספקית לביצוע הבדיקות - סותר מכרז שהפעילה רשות שדות התעופה ובו זכתה חברת פנגיה.

בדיקות הקורונה מבוצעות לכל הנוסעים שנוחתים בישראל ולא במקרה הן בבחינת תפוח האדמה הלוהט כיום בקרב המתחרות: המדינה מממנת את הבדיקות, שהן כאמור חובה. ככל שתנועת הנוסעים גדלה, גדלה גם ההכנסה של הספקית שתיבחר לבצע את מערך הבדיקות.

בשעה שפנגיה טוענת כי על פי תנאי המכרז בו זכתה, היא אמורה לבצע את הבדיקות לנוסעים, הן היוצאים והן הנכנסים, ביצע משרד הבריאות הליך תיחור בקרב שלוש חברות שמהוות ספקיות לבדיקות במערכים השונים: פמי פרימיום, טרם, ושיבא.

סימני שאלה סביב הבחירה של משרד הבריאות 

לגלובס נודע כי פמי פרימיום הציעה את הצעת המחיר הנמוכה ביותר עד כדי חצי מההצעות של האחרות, אלא שסימני שאלה אחרים עולים מהבחירה בחברה: ראשית, תלויה נגדה תביעה שהגיש לאחרונה משרד החינוך בהיקף של 47 מיליון שקל בטענה כי פמי פרימיום קיבלה תשלומי יתר במשך ארבע שנים לשירותים רפואיים וסיעודיים לתלמידים בחינוך המיוחד. שמם של פמי פרימיום נקשר גם במערך הבדיקות לבתי אבות - על פי פרסום בישראל היום, טענות קשות שהפנה יו"ר ארגון בתי האבות נגד החברות פמי פרימיום וטרם שנבחרו לבצע את מערך בדיקות הקורונה לדרי בתי האבות הובילו להחלפתן ולהעברת מערך הבדיקות לידי מד"א.

בשעה שבמשרד הבריאות כבר מבקשים מפמי להזדרז ולהקים את המערך שלה בתוך ימים ספורים, ביום חמישי ה-20 במאי יתקיים דיון בבית משפט במסגרת עתירה שהגישה נגד משרד הבריאות ונגד רשות שדות התעופה חברת פנגיה, הטוענת כאמור כי על פי מכרז שהפעילה רשות שדות התעופה היא שאמורה להפעיל את מערך בדיקות הקורונה בנתב"ג בשלמותו. בית המשפט הציע לצדדים להידבר אולם בינתיים הוכרזה זוכה בהליך התיחור כאמור.

בדיקת קורונה. במשרד הבריאות מבקשים מפמי להקים את המערך שלה בתוך ימים ספורים / צילום: Shutterstock, Horth Rasur
 בדיקת קורונה. במשרד הבריאות מבקשים מפמי להקים את המערך שלה בתוך ימים ספורים / צילום: Shutterstock, Horth Rasur

ברקע המאבק עומדת החלטת בג"ץ על ביטול מכרז שהפעילה רשות שדות התעופה בשעתו להפעלת מערך בדיקות הקורונה לנוסעים בנתב"ג. במכרז, שהתקיים בחודש אוגוסט 2020, זכתה חברת אומגה. אומגה, בשיתוף עם בית חולים רמב"ם, הקימה את מעבדות ועמדות הבדיקה בנמל התעופה וכיום היא מפעילה את מערך בדיקות הקורונה בנתב"ג לנוסעים היוצאים ולנוסעים הנכנסים.

בעקבות החלטת בג"ץ, הודיעה רשות שדות התעופה לאומגה כי זכייתה במכרז בוטלה. מי שעתרה נגד זכייתה היא פנגיה, והטענה עסקה במהות הקשר שבין אומגה ובית החולים רמב"ם, שניגשו וזכו יחד במכרז. במקביל להודעה לאומגה, הודיעה רשות שדות התעופה לחברת פנגיה, שדורגה שנייה במכרז, כי המערך עובר לידיה.

כל ספק שייבחר יידרש להקים מערך בדיקות בתוך ימים ספורים

בתחילה הפעילה אומגה מערך לנוסעים היוצאים בלבד, ובהמשך החליט משרד הבריאות להוסיף גם חובה לבדיקות קורונה לכל הנוסעים הנכנסים, במערך שעד כה ממומן על ידי המדינה. הבדיקות לנוסעים הנכנסים מבוצעות לכלל הנוסעים ומכאן הקרב על המערך הזה בעיקר. פנגיה טוענת שכזוכה במכרז, היא זכאית לקבל הן את מערך הבדיקות ליוצאים והן את המערך לנוסעים הנכנסים. ופה הסאגה מסתעפת: פנגיה גילתה כי בכוונת משרד הבריאות לאתר ספק אחר לחלק הארי של הבדיקות, כלומר עבור הנוסעים הנכנסים.

אומגה, המפעילה את מערך הבדיקות כיום, כבר קיבלה הודעה שב-22 במאי בחצות עליה לעצור את פעילותה. מכן שכל ספק שייבחר יידרש בתוך ימים להקים מערך בדיקות שמטרתן מעל לכל נזכיר, לשמור על בריאות האזרחים במדינת ישראל ולמגר כניסת ואריאנטים ותחלואה לארץ. עוד נזכיר כי בתוך ימים אמורים לנחות בישראל גם התיירים הראשונים במסגרת פיילוט של משרד התיירות. האם לנוכח המחלוקת הזו, שבמידה רבה נעשית על חשבון בריאות הציבור, יש גוף שיוכל להקים מערך מחודש בנתב"ג בתוך ימים ספורים?

עמדות סותרות במשרד הבריאות וברשות שדות התעופה 

משרד הבריאות הגיב לבית המשפט במסגרת העתירה שהוגשה נגדו כי לאחר סיום המכרז עם אומגה ועם הצפי לגידול בתנועת הנוסעים יעלה החשש לכניסת ואריאנטים לישראל ומכאן עליו לייצר "רצף במתן שירותים לנוסעים העוברים בנתב"ג", עוד נאמר כי "קיים הכרח בניהול הליך תיחור. ניסיון השנה האחרונה מלמד כי הנזק מהעדרו של מפעיל מערך בדיקות קורונה בנתב"ג עשוי להיות נרחב ביותר ובעל השלכות שיתנו אותותיהן לתקופה ארוכה".

רשות שדות התעופה, שגם נגדה הוגשה עתירה, הציגה לבית המשפט עמדה אחרת לגמרי ועל פיה "מסירת השירותים לצד שלישי יהיה בלתי יעיל...הכנסת בעל הרשאה נוסף תביא בסופו של יום לפגיעה בציבור הנוסעים כולו".

פנגיה, באמצעות בא כוחה עו"ד ערן בצלאל, שותף במשרד ש. הורוביץ, הטיחה בעתירה כנגד משרד הבריאות האשמות המעלות "סטייה מהותית וקיצונית משמירה על שלטון החוק, כיבוד החלטות שיפוטיות והפנמה בסיסית של כל דיני המכרזים. למרבה הצער, כל אלה נעלמו דרך פלא מעיני משרד הבריאות וקברניטיו, בהחלטתו לברוא מחדש את דיני המכרזים לעצמו ובעצמו מתוך אובדן דרך ורמיסה מוחלטים של עקרונות היסוד של המשפט המינהלי".

עוד טען בא כוחה של פנגיה כי החברה תהיה ערוכה להקים את המערך שלה עד ל-23 במאי וכי משרד הבריאות "מתקשה להציג עמדה מטעמו. העובדה שאין למשרד הבריאות עמדה לגופו של עניין והוא אף לא סותר את טענתה של פנגיה כי סיכוייה של העתירה להתקבל גבוהים, אינה מפריעה לו להתנגד לבקשה תוך הצגת מצג מטעה בפני בית המשפט".

ממשרד הבריאות נמסר כי "העתירה מתנהלת בימים אלה בנושא. לא נוכל להתייחס לנושא".