ביידן מתמודד עם אתגרים חדשים בנושא הקורונה והכלכלה

נשיאות שהחלה בטון אופטימי לגבי השיקום הכלכלי והתגברות על המגפה נכנסת לשלב קשה יותר

ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock
ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נכנס למשרה עם מטרה להתגבר על מגפת הקורונה, לעודד צמיחה כלכלית ולזכות באישור מהרשות המחוקקת להוצאות חדשות בגובה טריליונים. אחרי חצי שנה בתפקיד, כל המטרות המרכזיות האלה עומדות למבחן.

כמות מקרי הקורונה והאשפוזים עולה, בגלל זן דלתא והתנגדות להתחסנות מצד חלק מהאוכלוסייה. חששות לגבי התפשטות המגפה אפילו גרמו לסערות בשווקים הפיננסיים ומחירי מוצרים לצרכנים עולים, מה שמביא לאזהרות מפני אינפלציה לטווח ארוך. תוכנית תשתיות של שתי המפלגות וחבילת הוצאות נרחבת יותר של הדמוקרטים נמצאות עמוק בתהליך המשא ומתן והן רחוקות מחתימה על ידי ביידן בחדר הסגלגל.

במהלך פגישה של הקבינט בשבוע שעבר, הבליט הנשיא בדברים שנשא את עבודתו בינתיים אבל הכיר בקיומן של נקודות לחץ. "אני יודע שזה נראה כמו טיפוס במעלה גבעה אינסופית... אנו מתקדמים, אבל יש לנו עוד כברת דרך", אמר ביידן על מאמץ ההתחסנות.

הוא הדגיש את הצורך ב"הקפדה על עיניים פקוחות כל הזמן" אל מול הנגיף, וטען בתוקף שהתוכנית הכלכלית שלו "תייצר צמיחה כלכלית משמעותית" והגן על תוכניות התשתיות והמלחמה בעוני שלו כתוכניות שהציבור תומך בהן.

מאז שנכנס ביידן לתפקיד, יותר מ־3 מיליון משרות נוצרו וכמעט 60% מהאמריקאים המבוגרים מחוסנים כיום. כשהגיע להסכם עם הרפובליקאים ביוני על מסגרת דו־מפלגתית לתוכנית תשתיות בגובה כמעט טריליון דולר, אמר שזה הראה שפעולה דו־מפלגתית אפשרית.

"מתקדם בקצב הנכון" או "בזבזנות חסרת אחריות"

כעת, נראה שביידן נע אל עבר שלב יותר מאתגר בנשיאותו. סקר של גאלופ שפורסם בסוף השבוע שעבר הראה שרמת התמיכה בביידן עומדת על 50%, הציון הנמוך ביותר מאז שנכנס לתפקיד. הוא מנסה לשכנע ספקנים - שרבים מהם לא תומכים בו מבחינה פוליטית - להתחסן. הוא מבקש להרגיע חששות ציבוריים מעליות מחירים. ואחרי שהשקיע זמן רב במסגרת דו־מפלגתית לתשתיות שהושגה בסיוע סנאטורים דמוקרטים ורפובליקאים, כעת על הבית הלבן מוטל להביא את התוכנית הזו אל קו הסיום.

סקר חדש עבור רשת ABC שפורסם בתחילת השבוע מצא ש־45% מהאמריקאים אופטימיים לגבי הכיוון של המדינה - ירידה משיעור 64% שחשבו כך באביב.

הרפובליקאים אומרים שהמדיניות של ביידן תפגע בכלכלה. ראש המיעוט בבית הנבחרים קווין מקרתי צייץ לאחרונה ש"האינפלציה של הדמוקרטים משמידה תקוות של אמריקאים לביטחון פיננסי", וראש המיעוט בסנאט מיץ' מקונל  הגדיר את תוכניות ההוצאה כ"מסע מיסוי ובזבזנות חסר אחריות".

תומכיו של ביידן מציינים שחלק מהמשילות הוא התמודדות עם הלא צפוי, והם מעניקים לו קרדיט על ניהול המגפה ועל קידום סדר העדיפויות שלו בתוך קונגרס מפולג.

"כל הנשיאים צריכים להתמודד עם הגורמים החיצוניים האלה שפשוט נכנסים להם לנשיאות", אמר הסנאטור אד מארקי (דמוקרטי ממסצ'וסטס). "אבל לגבי התוכנית הגדולה הזו שיש לו על תשתיות ועל משפחות, הוא מתקדם בקצב הנכון".

הבית הלבן ממשיך לבטא אופטימיות. היועצת הבכירה לבית הלבן אניטה דאן תדרכה מחוקקים דמוקרטים ביום חמישי לגבי התוכניות הכלכליות של הנשיא, בעזרת מצגת שהדגישה את הטענות של הממשל על כך שסדר העדיפויות יעודד משרות ויעזור למשפחות עובדות, כולל נתונים מסקרים המראים את הפופולריות של היוזמות.

אבל בבית הלבן מכירים בכך שהאתגרים העומדים מול הנשיא הם גדולים. "יש לו הרבה על הצלחת, והוא ממוקד בהכל. וככה נמשיך", אמר היועץ הבכיר מייק דונילון בתדרוך טלפוני לעיתונאים.

בנושא החיסונים, הבית הלבן היה בעמדת מגננה בימים האחרונים בזמן שכמות המקרים עולה אחרי שירדה מוקדם יותר השנה, ובתוך כך שישנן הדבקות בבית הלבן עצמו ובגבעת הקפיטול. המדינה עדיין לא הגיעה ליעד של ביידן, שבתחילה נקבע ל־4 ביולי, להגיע ל־70% התחסנות של אמריקאים לפחות במנת חיסון ראשונה נגד הקורונה. בינתיים, יותר מ־68% מהמבוגרים מעל גיל 18 התחסנו בזריקה אחת וכ־60% קיבלו שתי מנות חיסון.

ביידן נשאל שוב ושוב אם יש צורך להתחשב בהנחיות לעטית מסכות. כמה ממשלות מקומיות הטילו מחדש כללים בעניין זה כשנגיף דלתא המדבק יותר מגדיל את כמות המקרים בכל המדינות בארה"ב.

לפני פגישה בבית הלבן ביום חמישי, אמר שהממשל יקשיב לעצת המדענים. הוא חזר על הטענה שלו שהמצב כרגע הוא "מגפה בקרב הלא מחוסנים", והוסיף שמי שהתחסן מוגן מהידבקות ברוב המקרים, וממופע קשה של המחלה במידה ובכל זאת יידבקו בנגיף.

ביידן גם התקוטט עם פייסבוק לגבי תפקידה של חברת הרשת החברתית בניהול מידע שגוי לגבי הקורונה ולגבי חיסונים.

"אנשים משלמים יותר על הכל - כשהם מצליחים בכלל לקנות משהו"

וויליאם גלסטון, עוזר לשעבר של הנשיא ביל קלינטון, אמר שהנשיא יתמודד עם סיכונים אם לא יהיה מסוגל למלא אחר יעדיו המוצהרים. "הציפיות הועלו", אמר. "אם הן יתפוגגו, החשש שלי הוא שתהיה תגובה".

בכירים בבית הלבן אמרו כבר זמן רב שהמגפה והכלכלה כרוכות זו בזו, והצלחה בתחום ההתחסנות תחזק את העלייה בכמות המועסקים. הנשיא הדגיש בדברים שנשא בתחילת כל אחד מהחודשים האחרונים את העלייה בכמות ההעסקה - כשמעסיקים מוסיפים בממוצע כ־600 אלף משרות כל חודש מאז שנכנס לתפקיד.

אבל הסקרים מהעת האחרונה והתעוררות של התנגדות בגלל חשש גובר מאינפלציה גרמו לביידן להתנגד למבקרים שאומרים שתוכניות ההוצאה הכספית שלו והניסיון להעלות מיסים הם המתכון הלא נכון מבחינה כלכלית.

הוא הכיר בקיומה של האינפלציה בטווח הקרוב אבל אמר שהיא לא תהווה בעיה לאמריקאים בטווח הרחוק - מסר שאולי יהיה קשה לו לשמור עליו אם צרכנים יראו בחודשים הקרובים מחירים שנותרים גבוהים מהרגיל.

"אנשים משלמים יותר על הכל - כשהם מצליחים בכלל לקנות משהו. אם יש דבר אחד שאמריקאים לא אוהבים לעשות, זה לעמוד בתור ולשלם יותר על דברים", אמר כריס לצ'יוויטה, אסטרטג רפובליקאי מווירג'יניה. בווירג'יניה יש בחירות למושל בנובמבר שעשויות לשמש כמבחן מוקדם לכוחו הפוליטי של ביידן.

בבית הלבן רואים את תוכנית החקיקה של ביידן כדרך הטובה ביותר למצב את המפלגה הדמוקרטית לקראת בחירות האמצע בשנה הבאה. ביידן השיג ניצחון מוקדם עם העברתו של חוק סיוע לקורונה בגובה 1.9 טריליון דולר במהלך 100 הימים הראשונים של נשיאותו והשתמש בסמכותו כראש הרשות המבצעת על מנת להפוך פעולות רבות שנקט קודמו בתפקיד הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.

השגת השיגים משמעותיים נוספים מתוך סדר העדיפויות של הנשיא תלויה בשאלה אם יצליח למצוא תמיכה לחבילת תשתיות בגובה כטריליון דולר וחקיקה נפרדת בגובה 3.5 טריליון דולר למימון טיפול בשינוי האקלים, גישה לחינוך וטיפול בר השגה בילדים קטנים. כל אחד מאלה יעמיד למבחן את יכולתו של ביידן לסגור עסקאות: החבילה הראשונה תזדקק לתמיכה של לפחות 10 רפובליקאים על מנת להתקדם בסנאט, בעוד שהשנייה תצטרך תמיכה של כל הדמוקרטים על מנת לעבור.