לצד זינוק במספר המאומתים, רה"מ מדבר על סגר בחגים

משרד הבריאות מודה שיש היעדר אכיפה למחויבי הבידוד, כאשר ההצעות לאפליקציה ייעודית או צמידים לא יושמו • בהיעדר אכיפה לא נראה באופק מודל אחר להתמודדות עם התיירים הנכנסים, ומדינות נוספות צפויות למצוא את עצמן ברשימות המדינות הכתומות והאדומות

ד"ר שרון אלרעי-פרייס / צילום: דוברות הכנסת שמוליק גרוסמן
ד"ר שרון אלרעי-פרייס / צילום: דוברות הכנסת שמוליק גרוסמן

קבינט הקורונה יתכנס היום בשעות אחר הצהריים ובמסגרת הדיון ידון גם בנושא הכניסות מחו"ל. קבינט הקורונה צפוי לאשר היום הגבלות על הציבור בשל העליה התחלואה. בשיחה בין ראש הממשלה בנט לראשי מפלגות הקואליציה אמר בנט כי רמת התחלואה מחייבת הגבלות נוספות, וכי אם אלה לא יוטלו הסיכוי להטלת סגר בתקופת החגים גדל משמעותית.

בין ההגבלות המוצעות - הרחבה של התו הירוק למוסדות ואירועים נוספים. הגבלת מספר המשתתפים באירועים, הרחבת ההגבלות על טיסות - עוד מדינות אדומות וכתומות, וגם הדבר המכונה "הגברת האכיפה" - בסיסמה הזו השתמשה הממשלה אינספור פעמים בחודש האחרון, אך עד כה אין שינוי של ממש.

כפי שהזהירה בשבוע שעבר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי פרייס, רשימת המדינות ה"כתומות", כלומר אלה שיש לגביהן אזהרת מסע חמורה ואשר כל החוזרים מהן נדרשים לבידוד - תוארך משמעותית. בדיון שנערך בשבוע שעבר בוועדת החוקה הזכירה ד"ר אלרעי פרייס את המדינות יוון, בולגריה, ואיחוד האמירויות שעשויות להיכנס לרשימה ה"אדומה", כלומר שתיאסר אליהן נסיעה ללא אישור ואת המדינות צרפת ואיטליה שעשויות להיכנס לרשימה ה"כתומה".

וועדת העבודה, הרווחה והבריאות תדון בצו להוספת 18 מדינות לרשימת המדינות שהשבים מהם, לרבות מחוסנים ומחלימים, נדרשים לבידוד. בין היתר מבקש הצו להוסיף לרשימת המדינות את ארצות הברית, יוון, איטליה ובולגריה. במידה ויאושרו, יכנסו התקנות לתוקף ב-6 באוגוסט. לצד זאת, יוסרו מהרשימה באותו מועד שמונה מדינות, בהן איי סיישל, קוסטה ריקה ואוגנדה. לאחר השינויים, רשימת המדינות בסעיף זה תכלול בסך הכל 42 מדינות.

מדינות שהשבים מהן ידרשו לבידוד על פי התקנות: אוקראינה, איטליה, איסלנד, אסוואטיני, ארצות הברית, בוטסואנה, בולגריה, גרמניה, הולנד, טנזניה, יוון, מלאווי, מצרים, צ'כיה, צרפת, קובה, רואנדה ותוניסיה.

מדינות שיוסרו מהרשימה: איי סיישל, זמביה, פרווגאי, קוסטה ריקה, אוגנדה, ליבריה, פנמה וקניה.

זינוק במספר המאומתים

עוד לפני ההחלטה, מספר הנוסעים בנתב"ג ממשיך לרדת - בשבוע שעבר עמדה תנועת הנוסעים היומית על ממוצע של כ-35 אלף (הלוך ושוב) והיא שיקפה ירידה של 15% שהתבטאה גם בביטולי טיסות - היום (ג') תנועת הנוסעים עומדת על 26.5 אלף נוסעים - וביטולי הטיסות מטעמן של חברות התעופה - בעיקר ליעדים שנצבעו באדום (טורקיה, בריטניה, גיאורגיה, קפריסין) נמשכים.

בינתיים פרסומי משרד הבריאות מצביעים על זינוק במספר המאומתים כאשר 3,818 התגלו כחיוביים ביממה האחרונה (לעומת 2,114 מספר המאומתים נכון ל-1.8). 219 מתוך המאומתים אמש (2.8) חזרו מחו"ל בעשרת הימים האחרונים לפני שהתגלו חיוביים. המדינה ממנה התגלה מספר המאומתים הגבוה ביותר היא בולגריה (34), אחריה יוון (26), ארה"ב (15), צרפת (13). מהמדינות שלגביהן יש אזהרת מסע חמורה (כתומות) לא התגלה אף מאומת ומהמדינות האדומות התגלו 77, רובם (51) שבו מטורקיה.

בלי אכיפה, נראה שהמודל קורס לתוך עצמו

האם המודל של חלוקת המדינות לפי קטגוריות נכשל לנוכח האכיפה הדלה למחויבי הבידוד? בדיון שהיה בוועדת החוקה תהה יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב האם נכון להמשיך להרחיב את מספר המדינות לפי המודל הישן. ד"ר שרון אלרעי פרייס השיבה כי "המחשבה שנצליח להביא מודל מעודכן תוך יום-יומיים לא נכונה. יש כל מיני מודלים לבדיקות במקום הבידוד, גם את זה אנחנו מנסים לבחון", אלרעי פרייס הפתיעה עם נתון עגום למדיי לפיו "רק 10% מקרב החוזרים עושים את הבדיקה ביום השביעי". נזכיר כי הבדיקה ביום השביעי מטרתה לקצר את משך הבידוד ל-7 ימים והיא נעשית בנוסף לבדיקה שנעשית מיד לאחר הכניסה לישראל.

עוד אמרה אלרעי פרייס "אם אנחנו בונים מודלים שמבוססים על זה שאנשים יעשו בדיקות בתדירות מסוימת, ורובם לא עושים, ואין כל כך אכיפה, אז צריך כרגע להמשיך עם המודל הקיים. אנחנו מבינים את הבעייתיות בהתנהלות הזאת, שרק נכנסות עוד ועוד מדינות בסיכון מרבי, אני אומרת בצורה הכי כנה: הרבה מדינות אמורות להיכנס בשבוע הבא".

גם כאן, שוב מודה משרד הבריאות בהיעדר האכיפה למחויבי הבידוד. בדיון שנערך בוועדת החוקה דיבר נציג המשרד לביטחון פנים על שימוש באמצעים טכנולוגים למעקב, אלא שעוד מאז שהתבצע הפיילוט של מעקב אחר המבודדים באמצעות צמידים - הנושא לא יושם. גם מעקב באמצעות אפליקציה ייעודית, טכנולוגיה "ידידותית יותר" מצמיד המעקב - עד כה, שנה וחצי לתוך המגפה לא מיושמת. כאשר מצד אחד מוסיפים עוד ועוד מדינות מהן יידרש בידוד ומנגד לא אוכפים את חובת הבידוד נדמה שהמודל קורס אל תוך עצמו.

איטליה וצרפת בדרך לרשימת המדינות האדומות

משרד הבריאות אמור להביא בחשבון את מספר המאומתים שנוחתים מכל מדינה ואת מצב התחלואה ביעד כשהוא קובע את הגדרת המדינות על פי קריטריונים של מעמדן (אדומות, כתומות). בחודש יולי נכנסו לישראל כ-500 אלף נוסעים, כ-74% מתוכם הם מחלימים או מחוסנים. על-פי נתוני משרד הבריאות, 1,931 מהנכנסים נמצאו מאומתים בטווח של 3 ימים לאחר חזרתם לישראל, והם מהווים 0.39% מאומתים מכלל הנכנסים.

2,877 מהנוסעים אובחנו כמאומתים בטווח של עשרה ימים מאז חזרתם לישראל והם מהווים 0.58% מאומתים מכלל הנוסעים שנחתו בישראל. יוון היא היעד המוביל כיום לישראלים המבקשים לנפוש מעבר לים והיא עשויה להיכנס לרשימה האדומה כאשר תינתן התראה של כשבוע. בחודש יולי נחתו מיוון כ-70 אלף נוסעים, שיעור המאומתים בטווח של שלושה ימים לאחר הגעתם עומד על 0.48% (333 מהנוחתים), שיעור המאומתים בטווח של עד 10 ימים לאחר הנחיתה מזנק ל-0.71% (495), כך שבכל הנוגע ליוון רוב המאומתים שחזרו מהמדינה התגלו כחיוביים בטווח של שלושת הימים הראשונים לחזרתם.

מתוך סך הנוחתים מיוון, כ-92% הם מחוסנים. מצב התחלואה בימים האחרונים ביוון משקף מדדים גבוהים יותר ביחס לחודש שעבר: ב-31 ביולי מספר המאומתים ביוון עמד על כ-2,750 ביום - ירידה מסוימת לעומת ה-27 ביולי, יום בו מספר המאומתים החדשים עמד על כ-3,600. ביוון מתגוררים כ-10.5 מיליון תושבים. שיעור המחוסנים במדינה (בשתי מנות חיסון) עומד על כ-48%.

יחד עם יוון שמועמדת להיכנס לרשימת המדינות האדומות הוזכרו גם בולגריה ואיחוד האמירויות הערביות: באשר לבולגריה נתוני המשרד מצביעים על שיעורי הדבקה גבוהים: מתוך כ-13.2 אלף שנכנסו מבולגריה, שיעור הנדבקים בשלושת הימים הראשונים עמד על 1.03% (136 נוסעים). עם זאת, שיעורי התחלואה בבולגריה משקפים ירידה עם פחות מ-200 מאומתים בימים האחרונים. שיעור המאומתים הישראלים שנחתו מאיחוד האמירויות הוא נמוך - מתוך כ-2,600 נוסעים שנחתו בישראל בחודש יולי התגלו חיוביים 5 אנשים בטווח של שלושת הימים הראשונים (0.19%) ו-11 בטווח של עשרה ימים.

נתוני התחלואה באיחוד האמירויות משקפים יציבות יחסית של כ-1,500 נדבקים ביום (כך מאז תחילת חודש יולי) ולכן לא ברור מדוע המדינה עשויה להיכנס לרשימה האדומה. שתי מדינות נוספות שהוזכרו ככאלה שעשויה לחול חובת בידוד לשבים מהן הן איטליה וצרפת: מאיטליה נחתו בחודש יולי כ-14.7 אלף נוסעים, שיעור המאומתים מהם בעשרת הימים האחרונים עמד על 0.16%, נמוך בהרבה מהממוצע. מנגד נתוני התחלואה באיטליה מצוי בעלייה יחסית בשבוע האחרון כאשר ב-31 ביולי התגלו כ-6,500 מאומתים. מספר התושבים באיטליה הוא כ-60 מיליון. מצרפת נחתו בחודש יולי כ-21 אלף נוסעים, שיעור המאומתים מהם נמוך מהממוצע (0.31% בטווח של עשרה ימים לאחר הנחיתה, וה0.24% בטווח של שלושה ימים). נתוני התחלואה בצרפת שבה מתגוררים כ-65 מיליון תושבים הם שמדאיגים את משרד הבריאות - בשבוע האחרון התגלו כ-25-27 אלף מאומתים ביום.