מה יקרה כעת לחקירות ולנושים של אלדד פרי?

ההסתבכות של קבוצת הנדל"ן של אלדד פרי שנרצח הבוקר ברחובות נחקרת תחת שתי נאמנויות שונות, שמצאו עד כה חובות שנאמדים בלפחות 315 מיליון שקל • "אנחנו ממשיכים בחקירות כרגיל", מסר אחד הנאמנים לגלובס

פרויקט של קבוצת אלדד פרי בלוד / צילום: בר - אל
פרויקט של קבוצת אלדד פרי בלוד / צילום: בר - אל

רשימת הנפגעים מאלדד פרי, יזם הנדל"ן שנרצח הבוקר (ו'), ארוכה. לפי החשדות, פרי ניפח במשך שנים בלון של אשליות, שנטען כי מומן על ידי כספים שלווה, ולכאורה התנהל עם הכספים שקיבל מחברי קבוצות הרכישה שארגן בשיטת פירמידה.

כרגיל בשיטת הפירמידה, המארגן נקלע לסחרור שבמהלכו הוא חייב להביא כספים חדשים למימון פעילויות קודמות. בסופו של דבר המארגן מאבד שליטה על הפעילות הזו, לא מצליח להביא כספים חדשים, וכל המערך קורס בנפילה חופשית. כך בדיוק אירע עם פרי.

אלדד פרי / צילום: איל יצהר
 אלדד פרי / צילום: איל יצהר

ענייניו של פרי וחברותיו מתנהלים כיום תחת שתי נאמנויות: האחת של עורכי הדין אוהד גינדס וגונן קסטנבאום, שפועלים כנאמנים על קבוצת חברות הנדל"ן שלו: והשנייה של עו"ד ארז חבר, שמונה כנאמן הזמני לנכסיו האישיים של פרי. הראשונים פרסמו דוח באוקטובר שנה שעברה, ואילו עו"ד חבר פרסם את הדוח מטעמו כעבור כחודשיים.

הבדיקות שנערכו במסגרת שתי הנאמנויות העלו ממצאים דומים. על פי עו"ד חבר, לקבוצת פרי ולפרי עצמו יש חובות משותפים של כ-330 מיליון שקל: זאת לעומת הדוח של עורכי הדין גינדס וקסטנבאום ששם הגיעו לחוב של כ-315 מיליון שקל. כפי הנראה, ההפרש בין שני המספרים נובע מחובות אישיים נוספים שמוטלים על פרי, ושלא היו קשורים לחברות שלו. עם זאת, נושים רבים נוספים נכנסו למעגל והגישו כנגד החברות של פרי תביעות סכומים גבוהים פי כמה, כך שבסופו של דבר קיים סיכוי סביר שמעגל הנפגעים והיקף הפגיעה מפרי גדולים בהרבה ממה שהנאמנים פרסמו בדוחות הראשונים שלהם.

גינדס וקסטנבאום שמו את הדגש בחלק הראשון של עבודתם על שיקום הפרויקטים של פרי, על מנת שניתן יהיה להמשיך את הקמתם. בימים אלה השניים נמצאים במהלך בדיקת ההנה המעמיקה יותר, מה קרה בחברות שהביא לנפילה, והיקפיה הכלכליים המלאים. קסטנבאום אומר לגלובס, כי הרצח לא פגע כלל בעבודתם.

"ככלל, חוץ מהשבוע הראשון לפעילות שלנו, לא היינו צריכים את פרי. לתיק שלנו הוא לא הוסיף ולא גרע", אמר קסטנבאום. " לגבי יתר הדברים, חקרנו ואנחנו ממשיכים בחקירות והרצח לא יעיב עליהן. העבודה שלנו לא נפגעה כלל ואנחנו ממשיכים בעבודה כרגיל".

פרי העיד שהביא לחדלות הפירעון של הקבוצה ושלו

בחזרה לשאלת נסיבות הקריסה של פרי והחברות שלו, פרי עצמו דיבר על כך עם עו"ד חבר, וזה הביא מדבריו במסגרת הדוח שכתב: "היחיד (פרי, א"מ) מעיד בחקירותיו כי פעילות קבוצת פרי בתחום קבוצות הרכישה הוא שהביא לחדלות פירעונה של הקבוצה ושלו, זאת כאשר לצד הסיכונים הטבעיים הנובעים באיגוד קבוצות רכישה (עלויות מימון לא ידועות, יחידים אשר אינם מבינים את המשמעות של השתתפות בקבוצת רכישה לעומת רכישת דירה, מסגרת הזמנים הארוכה עד לקידום תב"ע וקבלת היתרי בנייה וכיוצ"ב), התנהלה קבוצת פרי תזרימית בצורה לקויה, כאשר אפשרה לרוכשים בגדר קבוצות הרכישה לבטל את השתתפותם ובתוך כך השיבה להם כספים רבים", נכתב בדוח.

פרי גם טען, שגם ההתקשרות שלו מול חברת גמי וחיים ובעליה איש העסקים השוויצרי חיים חמו, אשר רכשו בספטמבר 2019 40% מהחברה והזרימו לה כספים רבים (לטענת חמו - 218 מיליון שקל) האיצה את הנפילה. פרי טען בפני חבר כי חלק מההסכמים עליהם חתם מול גמי "שימשו למעשה כאמצעי ליצירת לחץ, וזאת לאחר שנאמר לחייב כי במקרה שלא יחתום על ההסכם הרלוונטי ,תופסק הזרמת הכספים לחברה", נאמר בדוח.

חבר הדגיש כי מדובר בטענות של פרי, שאין בהן לשקף את עמדתו שלו. גם השתלשלות העניינים הידועה עד כה מראה, כי ב-2019 מצבן של החברות של פרי היה כבר בכי רע, ללא קשר עם ההתקשרות עם חמו.

פרויקט בנייה של קבוצת אלדד פרי ברחובות / צילום: בר - אל
 פרויקט בנייה של קבוצת אלדד פרי ברחובות / צילום: בר - אל

הבעיה הגדולה, על-פי הדוח הראשוני של חבר, שקשה מאוד להפריד בין פרי האיש לבין החברות שלו: "מדובר בערבוב נכסים קלאסי בין היחיד לחברות, וזאת, בין היתר, אך לא רק, לאור העובדה שהיחיד חתום באופן אישי כלווה על הסכמים מהותיים בהיקף של מאות מיליוני שקל (לפחות כ-280 מיליון שקל), אולם זאת בקשר לנכסים ו/או זכויות אשר הינן לחברות; לאור העובדה שבמסגרת רכישת חלק מהמקרקעין לצורך קידום הפרויקטים על-ידי החברות נלקחו הלוואות בסכומים מהותיים על-ידי קבוצת פרי ממלווים חוץ-בנקאיים וכחלק מהביטחונות אשר ניתנו להבטחת ההלוואה, לצד שיעבוד המקרקעין נשוא ההלוואות דנן, שיעבד החייב את נכסיו הפרטיים", כתב עו"ד חבר בדוח.

מצד שני, העירוב בין כספי החברות לבין כספיו האישיים של פרי, סיבכו עוד יותר את מצבו. "בחקירותיו נשאל החייב מדוע שיעבד את בית המגורים הפרטי שלו כאשר ההלוואות והכספים נכנסו לחברות, והחייב השיב כי מעולם לא חשב שקבוצת פרי תגיע לחדלות פירעון, והאמין מספיק בקבוצה שתפרע את חובותיה, כך שלא ראה כל בעיה בשיעבוד נכסיו הפרטיים", כותב עו"ד חבר בדוח. "עוד ציין החייב כי כל סכום אשר קיבל באופן אישי מכוח פעילות קבוצת פרי הועבר על-ידו לחברה, זאת כאשר יכול הוא לקבל כספים באופן פרטי בגין תיווך וטרחה אישית, אולם מעולם לא עשה זאת".

החקירות של הנאמנים על מעלליו של פרי יימשכו, אלא שמהיום תתווסף גם החקירה המשטרתית אודות הירצחו.