הושלמה העסקה: החברה לישראל השקיעה באקווה גרופ 74 מיליון דולר

החברה, שבשליטת עידן עופר, רכשה 18% ממניות החברה הציבורית הנורווגית אקווה גרופ, שעוסקת בתחום חקלאות ימית ומניותיה נסחרות בבורסת אוסלו • החברה לישראל תוכל לצרף דירקטור מטעמה לדירקטוריון אקווה

עידן עופר / צילום: סיון פרג'
עידן עופר / צילום: סיון פרג'

חברה לישראל , שבשליטת עידן עופר, השלימה ביום ה' האחרון בהצלחה את עסקת ההשקעה בחברה הציבורית הנורבגית, אקווה גרופ (AKVA), שמניותיה נסחרות בבורסת אוסלו. במסגרת העסקה, רכשה החברה לישראל 18% ממניות אקווה בתמורה לסכום השקעה כולל של 74 מיליון דולר.

השלמת העסקה התאפשרה לאחר אישור אסיפת בעלי המניות של אקווה לעסקת ההשקעה ובעקבות היענות של חלק מבעלי המניות להצעת הרכש שהגישה החברה לישראל לחלק ממניות אקווה. בעקבות השלמת העסקה, זכאית החברה לישראל עפ"י הסכם ההשקעה לצרף דירקטור מטעמה לדירקטוריון אקווה.

לפני כחודש חתמה החברה לישראל על הסכם ההשקעה עם אקווה ובעלת השליטה בה, שכלל הזרמת הון לאקווה והגשת הצעת רכש חלקית למניותיה, עם התחייבות להיענות מצד בעלת השליטה. במסגרת ההסכם נקבע כי החברה לישראל תשקיע סכום של 332 מיליון קרונות נורווגיות (כ-37 מיליון דולר) באקווה כנגד הקצאת מניות חדשות שיהוו כ-10% ממניות אקווה ערב מועד ההשלמה.

בנוסף, נקבע כי תגיש החברה לישראל הצעת רכש למניות אקווה מידי הציבור בסכום של 209-241 מיליון קרונות נורווגיות (24-28 מיליון דולר), כך שתגיע להחזקה של בין 15% ל-19.99% באקווה. מחיר ההשקעה והצעת הרכש נקבע אז על 96.5 קרונות נורווגיות למניית אקווה, אשר שיקף פרמיה של 17.7% על מחיר המניה בבורסה (82 קרונות) טרם פרסום העסקה.

אקווה זינקה ב-15% מאז חתימת הסכם ההשקעה

אקווה עוסקת במתן שירותים בתחום החקלאות הימית, ופתרונותיה כוללים גם טכנולוגיית חקלאות ימית לגידול יבשתי. מאז חתימת ההסכם התחזקה מניית אקווה ב-15% וסיימה את שבוע המסחר בבורסת אוסלו במחיר של 94.4 קרונות.

הפתרונות שמוכרת אקווה מתחלקים לשלושה מגזרים: טכנולוגיה לגידול דגים בכלובים, טכנולוגיה לגידול יבשתי של דגים ופתרונות דיגיטליים. עיקר פעילותה של אקווה מתמקד כיום במתן פתרונות טכנולוגיים לגידול יבשתי של דגי סלמון, עבור כל שלבי מחזור הגידול.

במסגרת העסקה נקבע עוד, כי אקווה והחברה לישראל ישקיעו כל אחד סכום של 10 מיליון דולר בפרויקטים של חקלאות ימית בגידול יבשתי, המשתמשים או עתידים להשתמש בטכנולוגיות של אקווה. ההשקעה תתבצע באופן ישיר בפרויקטים האמורים או בדרך של השקעה בגוף משותף שמטרתו השקעה בפרויקטים כאמור.

גוף השקעה זה, שיוחזק בחלקים שווים בידי החברה לישראל ואקווה, יפעל לגיוס של 50-100 מיליון דולר, מתוכם 30-80 מיליון דולר מצדדים שלישיים והשאר כאמור בידי אקווה והחברה לישראל. עברו החברה לישראל, מדובר במימוש ראשון של אסטרטגיית השקעות מחודשת, שנקבעה לפני כשנתיים.

נכון לסוף 2020 מחזיקה אקווה ב-10 חברות בנות ברחבי העולם, מעסיקה 1,447 עובדים ומפעילה משלוחים לכ-65 מדינות. ב-12 החודשים שהסתיים ב-30 ביוני 2021 הציגה אקווה הכנסות של 360 מיליון דולר ו-EBITDA מתואם (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) של 37 מיליון דולר, המשקף מרווח EBITDA מתואם של כ-10% מההכנסות.

מאמינים בתחום הפוד-טק

בחברה לישראל מאמינים כי תחומי המזון בכלל, וטכנולוגיות המזון (פוד-טק) בפרט, מספקים כיום הזדמנויות השקעה מעניינות, בזכות הפתרונות שהוא מבקש להציע לקשיים העתידיים באספקת המזון בעולם. שוק הדגים העולמי למשל זוכה כיום לביקוש גבוה בהרבה מההיצע, ומשום כך קימת ההערכה בחברה, לפיה גידול יבשתי של דגי הסלמון ילך ויצבור תאוצה בשנים הקרובות במדינות שונות בעולם.

אקווה נחשבת לחברה המובילה בתחום ומשום כך בחרו בחברה לישראל להתמקד בה. יש לציין כי אקווה לא חיפשה מקורות השקעה ועסקת ההשקעה כלל לא הייתה על השולחן, אלא הגיעה כיוזמה של החברה לישראל. לכך, סייעה העובדה שחלק ניכר מהשקעותיה של החברה לישראל לאורך השנים היו בחברות בינלאומיות וכן המוניטין החיובי לה זוכה בעל השליטה עידן עופר בנורווגיה.

החברה לישראל נותרה בשנים האחרונות עם שתי החזקות עיקריות בלבד: איי.סי.אל גרופ  (לשעבר כי"ל או כימיקלים לישראל) ובזן  (בתי הזיקוק לנפט), לאחר שהעבירה את החזקותיה האחרות לחברת קנון , שפוצלה ממנה. קנון מחזיקה כיום במניות או.פי.סי אנרגיה , צים , וכן במניות קורוס הסינית אותן היא אמורה למכור.

את המחצית הראשונה של 2021 סיימה החברה לישראל עם הון עצמי המיוחס לבעלים של 1.57 מיליארד דולר, לאחר שרשמה בתקופה זו רווח נקי המיוחס לבעלים של 121 מיליון דולר. לשם השוואה, ב-2020 כולה רשמה החברה לישראל הפסד המיוחס לבעלים של 173 מיליון דולר.

החברה לישראל סיימה את שבוע המסחר הקודם בשווי של 8.8 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה רשמה תשואה מתואמת של כ-85% מתחילת 2021. עידן עופר מחזיק כיום בכ-51.5% ממניות החברה לישראל, וכן בכ-60% ממניות חברת קנון, שנסחרת לפי 7.1 מיליארד שקל.