המושבעים קבעו: וולמארט, וולגרינס ו־CVS אחראיות למגפת האופיואידים

שני מחוזות במדינת אוהיו טענו כי רשתות בתי המרקחת יצרו מטרד ציבורי בכך שאפשרו את משבר האופיואידים

סניף של רשת וולמארט / צילום: תמר מצפי
סניף של רשת וולמארט / צילום: תמר מצפי

חבר מושבעים פדרלי בקליבלנד קבע כי החברות CVS, וולגרינס ו־וולמארט, המפעילות אלפי בתי מרקחת ברחבי ארה"ב, אשמות באחריות להפצת מגפת ההתמכרות לאופיואידים בשני מחוזות באוהיו, פסק דין שעשויה להיות לו השפעה רבה, מתוך אלפי התביעות שהוגשו נגד רשתות של בתי מרקחת.

עורכי דין במחוזות לייק וטראמבל בצפון מזרח אוהיו טענו כי הרשתות כשלו בעצירת הכדורים נגד כאבים מהצפת המחוזות וכן לא מנעו מכירה של תרופות על בסיס מרשמים מזויפים.

המחוזות טענו כי על־ידי אפשור משבר האופיואידים, חברות בתי המרקחת גרמו למטרד לציבור. בכל אחד מהמחוזות אמרו כי המשבר עלה כמעט מיליארד דולר בעלויות הקשורות לאכיפת החוק, שירותים חברתיים ובתי הדין.

פסק הדין במקרה הזה, שעשוי לסמן כיוון בתביעות אחרות, נבחן באדיקות על־ידי עורכי דין במקומות אחרים בהם תביעות מקבילות הוגשו נגד יצרניות התרופות והרשתות המפיצות אותן. 

"קריאת השכמה שמגיעה מאוחר מדי"

עורכי דין המייצגים את התובעים במחוזות הוציאו הודעה משותפת המכנה את גזר הדין "קריאת השכמה שמגיעה מאוחר מדי".

"במשך עשורים, רשתות בתי המרקחת צפו מהצד בעת שהכדורים שזרמו החוצה מהסניפים גרמו לנזקים והן לא נקטו פעולה כנדרש בחוק", אמרו עורכי הדין. "במקום זה, החברות האלה הגיבו על־ידי פתיחת סניפים נוספים, הציפו קהילות בגלולות והקלו על זרימת האופיואידים לשוק משני לא חוקי".

מייקל דאנג'ליס, דובר של רשת CVS, אמר כי החברה לא מסכימה כלל עם גזר הדין. "רוקחים מספקים תרופות לפי מרשמים חוקיים שנרשמו על־ידי רופאים בעלי רישיון הרושמים חומרים חוקיים, באישור ה־FDA, לטיפול במטופלים שצריכים אותם", אמר. "אנו צופים כבר מעבר לגזר הדין אל העתירה במקרה זה, כולל השימוש הלא ראוי בחוק הטרדת הציבור".

פרייזר אנגרמן, דובר של Wallgreens Boots Alliance, אמר כי החברה מתכננת להגיש עתירה, וכי הוא מאמין שבית הדין שגה בכך שהרשה למקרה להיבחן על־ידי חבר מושבעים.

"כמו שאמרנו במהלך ההליך, מעולם לא ייצרנו או שיווקנו אופיואידים וגם לא הפצנו אותם ל'בתי החרושת של הכדורים' ולבתי המרקחת האינטרנטיים שהניעו את המשבר", אמר אנגרמן בהודעה. "הניסיון של התובעים לפתור את משבר האופיואידים על־ידי הרחבה חסרת תקדים של חוק מטרד הציבור היא מוטעית ואינה בת־קיימא".

גם רשת וולמארט מסרה כי תעתור. "עורכי הדין של התובעים תבעו את וולמארט בחיפוש אחר כיסים עמוקים תוך התעלמות מהסיבות האמיתיות של משבר האופיואידים - כמו למשל רופאים שהיו 'בתי חרושת לכדורים', תרופות לא חוקיות ורגולטורים שנרדמו על המשמרת", נמסר בהודעה מהחברה.

בוולמארט אמרו גם כי עורכי הדין של התביעה "טענו באופן שגוי כי רוקחים צריכים לעשות ניחוש שני אחרי רופאים, באופן שהחוק כלשונו לא דורש".

מניות שלוש הרשתות, המפעילות אלפי בתי מרקחת ברחבי ארה"ב, נותרו יציבות במסחר של יום שלישי אחר־הצהריים.

חבר המושבעים רק ביצע הערכה של האחריות בתביעה הזו. השופט המחוזי דן פולסטר, שניהל את המשפט בקליבלנד שארך שישה שבועות, יקבע כמה צריכות החברות לשלם על־מנת לרפא את המטרד הציבורי שנגרם בשני המחוזות.

השופט איחד בין תביעות שהוגשו על־ידי יותר מ־3,000 קהילות נגד יצרניות התרופות, מפיצים ורוקחים, ובחרו חלק מהמקרים כמייצגים את האחרים. 

קו ההגנה האחרון למניעת הפצת התמכרות

עורכי דין של המחוזות טענו כי בתי המרקחת היו קו ההגנה האחרון למניעת הפצת ההתמכרות בקהילות. עורכי הדין של ההגנה הגיבו בטענה כי החברות ניסו לעצור את הכדורים מלהיות מופצים באופן לא חוקי, וכי יש להאשים גורמים אחרים במשבר.

שתי רשתות אחרות, Rite Aid Corp ו־Giant Eagle, הגיעו בעבר להסדרים עם שני המחוזות, אבל תנאיהם לא פורסמו. החברות הכחישו כי פעלו לא כשורה במסמכים לבית הדין.

יותר מ־80 מיליון כדורים אופיואידים נשלחו למחוז טרמבל, שאוכלוסייתו מונה פחות מ־200 אלף איש, בין 2006 ו־2012 על־פי נתוני הממשלה. יותר מ־60 מיליון כדורי אופיואידים נשלחו למחוז לייק, שאוכלוסייתו מונה 230 אלף איש, בתקופה זו.

כדורים אופיואידים היו מעורבים ביותר מ־70% מכמעט 841 אלף מקרים של מוות כתוצאה ממנת יתר מאז 1999, על־פי נתונים מהמרכז למניעת מחלות והפצתן (CDC). יותר מ־100 אלף מקרים של מנת יתר קטלנית קרו בתקופת 12 החודשים שהסתיימה באפריל, ובשלושה רבעים מהם היו מעורבים כדורים אופיואידים, בעיקר פנטניל, על־פי ה־CDC.

מוקדם יותר החודש, בית הדין העליון של אוקלהומה ביטל גזר דין של 465 מיליון דולר הקשור לאופיואידים בתביעה שהוגשה נגד ג'ונסון אנד ג'ונסון. בית הדין מצא כי חוק המטרד הציבורי לא היה ישים ל"ייצור, שיווק ומכירת אופיואידים במרשם".

מוקדם יותר החודש, שופט מקליפורניה פסק, במקרה שטען כי יצרניות התרופות גרמו למשבר האופיואידים במדינה, שהן לא אחראיות למשבר.

במקרה אחר במערב ווירג'יניה, בה מחוז ואחת הערים האשימו את מפיצות התרופות בהנעת מגפת האופיואידים, עדיין לא נמסר גזר הדין.