הרגע שבו צריך להזכיר לעצמך שהעבודה היא רק משחק

כולנו מבינים, לפחות בראש, שכדי לגדול ולהתפתח בשוק העבודה צריך לאמץ את השינוי, אבל הבטן שונאת את זה ומתנגדת בכל כוחה • אז איך נשכנע אותה? • חצי שעה של השראה

חצי שעה של השראה. תובנות למנהלים ששונאים שינוי אבל חייבים להתמודד איתו / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. תובנות למנהלים ששונאים שינוי אבל חייבים להתמודד איתו / צילום: מנחם רייס

על ערן גפן ו"חצי שעה של השראה"

ערן גפן הוא מייסד G^Team חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת להנהלות ומנכ"לים לפתח מנועי צמיחה חדשים. בעלת ניסיון בעבודה עם חברות מובילות בארץ ובעולם ביניהן: קוקה־קולה, מיקרוסופט, קימברלי קלארק שטראוס, וולט וסודה-סטרים. חברה קודמת שהקים נקנתה על ידי Wix. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה". רשימה זו מבוססת על פרק מספרו.

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team

ב-2019 עשיתי שינוי קטן בחיים, מהלך פצפון ממש: מכרתי את החברה שהקמתי וניהלתי במשך שבע שנים, גפן טים, לחברת האינטרנט Wix, כאשר כל הצוות ואני מצטרפים לרוכשת. במהלך התקופה הזו וגם אחריה יצא לי לחשוב לא מעט על שינויים - גם בגלל מה שעברתי, גם בגלל מה שהצוות שלי עבר - בקיצור, שישו ושמחו של שינויים.

בעבודה שלי בייעוץ אסטרטגי למנכ״לים והנהלות אני רואה פעם אחר פעם, עד כמה האתגר הגדול באמת הוא לא רק האסטרטגיה והבנת המציאות המתפתחת אלא דווקא ההפנמה וביצוע המהלכים הנדרשים.

כולנו מבינים, לפחות בראש, שכדי לגדול צריך לאמץ את השינוי, אבל פעמים רבות הבטן שלנו שונאת את זה וצועקת לנו: "לא רוצה, לא רוצה!" (והיא הרי זו שבדרך כלל קובעת). כולנו שונאים שינוי.

אז איך מתמודדים? באותם שבועות של שינוי התבוננתי בעצמי ובצוות שלי, והנה כמה תובנות שעזרו לי:

1. עדיף להוביל מאשר להיות מובל

שינויים קורים כל הזמן. גם אם אתה סטטי ונאחז בקיים, אותו "קיים" הולך ומשתנה. אם חושבים על זה, אי-אפשר לשמר את הקיים בכל מקרה, ומה שיש - גם הוא ישתנה. ואם השאלה היא לא האם יהיה שינוי אלא מה הוא יהיה - עדיף להוביל אותו מאשר להיות מובל על ידו.

2. העבודה היא משחק

בעקבות האירוע שעברנו במשפחה באותה שנה עם לידת בתנו, השתנתה לי כל הפרספקטיבה על נושא העבודה. כל פעם שאני מתחיל לפחד משינוי, כל מה שאני עושה כיום הוא בעיקר להזכיר לעצמי שזה רק משחק, וכל עוד נהיה בריאים - הכל בסדר.

3. עקומת הלימוד

אחת המתנות הכי גדולות בשינוי משמעותי היא שעקומת הלימוד מיד נעשית חדה יותר. פתאום המוח שלך עסוק בלקלוט אינסוף פרטים חדשים, כאילו נכנסת לחדר חשוך ועכשיו העיניים צריכות להתרגל מחדש לאור. זה הלימוד בשיאו, והכל נכנס כצידה לדרך ישר לתוך התרמיל שלנו.

4. התרמיל

עם הזמן אתה מבין שהמטרה היא לא הדבר החשוב ביותר, ואולי גם לא הדרך. מה שחשוב זה התרמיל שאותו אתה ממלא בכל מה שלמדת על העולם ובעיקר על עצמך. גם כשאתה מוותר על משהו, בסופו של דבר לא ויתרת עליו לגמרי - הרי יש לך בזכותו בתרמיל המון דברים שלקחת איתך לדבר הבא.

5. כשהבטן מתהפכת

פעם סבלתי מחרדה בהופעה מול קהל, אבל מתוקף תפקידי אני נאלץ להופיע לא מעט בפרזנטציות מול אנשים. מה שלא ניסיתי - לא הצלחתי להיפטר מזה (ולא, לדמיין את הקהל עירום ממש לא עזר, אולי אפילו להפך). הבעיה העיקרית שלי הייתה שברגע שהבנתי שאני מתרגש, נניח לפני העלייה לבמה, ניסיתי בכל מאודי לגרש את ההתרגשות, "להתגבר עליה". כשלא הצלחתי, רק נלחצתי יותר ויותר.

מה שבסופו של דבר פתר לי את פחד הקהל הוא תובנה שהייתה לי יום אחד. אמרתי לעצמי: מה שאתה מרגיש בבטן? אל תילחם בזה, זה דווקא טוב. אם אתה מרגיש את הבטן מתהפכת, סימן שזה רגע מרגש, שקורה היום משהו לא שגרתי. מאז נעשה לי קל יותר ויותר לדבר מול קהל.

את אותה תובנה לקחתי גם אל השינוי. בכל פעם שהרגשתי את הבטן מתהפכת, הזכרתי לעצמי שאני חי, אני חווה משהו מרגש, שאני לא צריך להילחם בזה.

6. לא להיצמד

העבודה, שם החברה, ההגדרה, התפקיד, תחומי האחריות, המקום שהוא שלי, או אולי אפילו - אני?

ההבנה שכל אלה הם לא אני ואין מה להיצמד אליהם - משחררת מאוד. אפילו שכל אלה דברים טובים ומדהימים, כאלה שהזעתי קשות כדי לבנות, לפעמים הם גם פשוט מטענים של חשיבות עצמית, וככאלה - יכולים להכביד. ההשלה שלהם מזכירה לנו שבסופו של דבר אנחנו לא צריכים הרבה כדי להיות מאושרים וקלילים: רק להיות בריאים, בטוחים, חופשיים ועם אנשים שאנחנו אוהבים.

7. בשביל להיות בר מזל צריך לחבק את השינוי

מחקר שעשה ג'ים קולינס, מחבר ספרי הניהול "לנצח נבנו" ו"גלגל התנופה", בדק אם בעצם קיים פקטור כזה, של "מזל" בעסקים. הוא חקר מיליונרים, מיליארדרים וחברות שהצליחו, וגילה שהם בהחלט הצליחו בזכות "מזל", שאותו הוא מגדיר כ"משהו מפתיע במציאות, כזה שמשנה אותה לטובה". מזל יכול להיות שינוי גדול בשוק, הצעה מפתיעה, אפילו לשבת ליד האדם הנכון בטיסה.

קולינס לא הסתפק בזה. הוא בדק עמיתים לעבודה וחברות מתחרות שקיבלו את אותו "מזל" בדיוק - וזיהה שאלה שהצליחו, לא היו בעלי מזל יותר מאחרים. כלומר, הם לא קיבלו יותר הזדמנויות - הם פשוט קפצו עליהן ברגע הנכון.

ממחקרים עולה שמי שמגדיר את עצמו כבר-מזל, סביר יותר שהוא יהיה זה שיזהה הזדמנויות ויקפוץ עליהן, כלומר הוא "מחווט" למזל וחשוב מכך, לאדם הזה יש "הכרת תודה", אותה תכונה חשובה המעידה על אופטימיות וגישה חיובית לחיים. כלומר אם אני אתפוס את עצמי כבר מזל, אז באמת יהיה לי יותר מזל.

8. להיות מוכנים למזל

הגמישות המחשבתית שמאפשרת שינוי היא תכונה מתפתחת. זה לא אומר שאנחנו חייבים לשנות הכול כל יום, אבל כן צריך לעבוד על מתיחת השרירים האלה כדי שאם יבוא הרגע - נהיה מוכנים וזריזים ולא כבדים ומקובעים.

אז איזה שינוי שיעזור לך להמשיך להתפתח ולצמוח נמצא אצלך בדרך? הרי עמוק בבטן שלך הוא כבר מתחיל לבצבץ.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org