שירות הביטחון הרוסי "יושב" על יאנדקס - אז מדוע בממשלה מתעקשים להעביר אותה לישראל?

בזמן שבו שירות הביטחון הרוסי מהדק את הפיקוח על יאנדקס, שירות המוניות שלה מוחרם על ידי המדינות הבלטיות ושירות המשלוחים נסוג מבריטניה וצרפת, פועלת ממשלת ישראל לחבק את הקשר עם "הגוגל הרוסי" • בינתיים, בקשת שר האוצר ליברמן ושרת החדשנות אורית פרקש-הכהן לכנס דיון בדבר העברת המטה של החברה הרוסית לישראל זוכה להתנגדות בספסלי האופוזיציה

משרדי יאנדקס במוסקבה / צילום: Shutterstock, evgris
משרדי יאנדקס במוסקבה / צילום: Shutterstock, evgris

על פי הדיווחים באירופה, הממשל הרוסי עוסק בקידום חקיקה שתנגיש יותר ויותר נתונים השמורים במאגרי המידע של חברות המוניות והמשלוחים לשירות המודיעין החשאי שלו, ה-FSB. לפי ההצעה שצפויה לעבור בפרלמנט הרוסי ולאחר מכן לזכות לאישורו של הנשיא ולדימיר פוטין - שירות הביטחון יקבל חיבור ישיר למאגרי הנתונים של חברות המוניות, בצורה שתאפשר לו לקבל בזמן אמת מידע על נהגים וככל הנראה גם על לקוחות לפי דרישה. החקיקה ייועדה במקור לפיקוח על הפעילות הרוסית של יאנדקס וגט, אך משהאחרונה סגרה את פעילותה ברוסיה, נותרה יאנדקס לבדה מקרב האפליקציות.

הסיבה לחקיקה לא נמסרה לתקשורת הרוסית, אך מלבד פיקוח ממשלתי על פרטי הנוסעים והנהגים שהלך וגבר עם פרוץ המלחמה באוקראינה, לפי ההערכה חלק ממטרותיה קשורות גם באסדרת היחסים בין אפליקציות המוניות לבין הנהגים, ושיפור תהליך הגיוס שלהם - כמו למשל בהנגשת המידע על סוג הרשיון של הנהג או הרכב לפני הצטרפותו לאחת האפליקציות.

גם ללא חקיקה נדרשו מדי פעם בפעם אפליקציות המוניות לחלוק עם שירות המודיעין מידע לפי דרישה בתוך 30 יום ממועד הגשתה. על פי ראש איגוד המוניות ברוסיה, אירנה זריפובה, הגישה של שירותי המודיעין למאגרי מידע התגברה בעקבות המלחמה, מה שמספק להם אפשרות "לפענח פשעים" לפעמים בתוך שעה אחת.

מחפשת לגיטימציה בישראל

הדיווחים באירופה מתפרסמים כמעט במקביל לקמפיין שמנהלת יאנדקס בהצלחה עד כה בציבוריות ובממשלה הישראלית שאמור לא רק לספק לה לגיטימציה רחבה, אלא אף לאפשר לה להעביר עובדים ופעילויות מרוסיה לישראל.

למרות הכחשותיה של יאנדקס, ענקית החיפוש הרוסית, כי היא מעוניינת להעביר את המטה שלה לישראל, ולמרות שבכיריה תדרכו את התקשורת הרוסית כאילו המכתב שכתב מנכ"ל החברה ארקדי וולוז' לראש הממשלה בנט ולשר האוצר ליברמן תורגם שלא כהלכה, ממשיך שר האוצר ליברמן לעשות מאמצים כדי לסייע לחברה להעביר את המטה שלה לישראל. בימים האחרונים פנה ליברמן לראש הממשלה בבקשה לקדם דיון שיקל על יאנדקס להעביר במהירות מהנדסים, בכירים ופעילויות ממוסקבה לתל אביב.

שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: יוסי זמיר
 שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: יוסי זמיר

האם מנסה יאנדקס לרכוש לגיטימציה ואהדה ציבורית על ידי העברת פעילויות לישראל? מאז הפלישה לאוקראינה לפני יותר משלושה חודשים, החברה הרוסית פועלת תחת משטר סנקציות שכולל בין השאר את השבתת המסחר במניה שלה בניו יורק שעשוי להשפיע על יכולתה לשלם לבעלי האג"ח שלה; על אחד מבכיריה - טיגראן חודוורדיאן - הוטלו סנקציות כלכליות עד שעזב את החברה בגינן; וחוות השרתים היחידה שלה מחוץ לרוסיה נותקה מאספקת החשמל בפינלנד, מאורע שיש בו כדי לסכן את פעילות המחשוב שלה באירופה ובישראל.

בעקבות מחאת האיחוד האירופי היא נאלצה להיפרד מחטיבת החדשות שלה (המקבילה הרוסית לאתר החדשות של גוגל) שבו חוייבה להציג תעמולה רוסית ולהמנע מקידום ידיעות אותנטיות מהמלחמה באוקראינה. הרוכש היה לא אחרת מאשר הרשת החברתית VK הנשלטת על ידי הקרמלין. והיא זוכה למחאת צרכנים ורשויות במדינות רבות באירופה: שירות המוניות שלה (יאנגו) הוחרם בליטא ובאסטוניה בטענה שהוא היווה "איום חמור על הביטחון הלאומי", ושירות משלוחי המכולת שלה, יאנגו דלי, צפוי לסגור את שעריו בבריטניה ובצרפת - אם כי הדבר קורה על רקע סגירת שירותי משלוחים רבים בעולם ללא קשר ישיר למלחמה באוקראינה.

ההתנגדות מהליכוד

בישראל מצאה יאנדקס סביבה עסקית תומכת, קהל צרכנים אוהד, ופוליטיקאים התומכים בהעברת פעילות מאסיבית שלה לישראל - בהם שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת החדשנות אורית פרקש-הכהן. ההתנגדות היחידה למעבר של החברה הרוסית לישראל נרשמה דווקא מספסלי הליכוד. ח"כ מאי גולן העלתה אתמול על סדר היום של הכנסת הצעה לדיון מהיר שטרם התקבלה. "העתקת מטה החברה מרוסיה לישראל במטרה להימנע מסנקציות כלכליות בעקבות המלחמה עם אוקראינה, תפגע אנושות בביטחון המדינה", כתבה גולן. "היקף המידע שיעבור לשירות הביטחון הפדרלי הרוסי הוא עצום ויש לכך משמעויות רבות. ליברמן מקדם את הנושא בכל הכוח מסיבותיו הוא וזאת במקום שאנחנו נתיישר עם העולם ועם צרכי הביטחון שלנו".

 

שירות המשלוחים יאנגו דלי / צילום: דור קדמי
 שירות המשלוחים יאנגו דלי / צילום: דור קדמי

אם הממשלה מעוניינת להתכנס על מנת לדון באפשרות הגירת חלקים משמעותיים מפעילות יאנדקס לישראל, יש צורך בדיון שמתעלה על השיקול הכלכלי גרידא. מעבר להפקת רווח מהכנסות או מפטנטים שבוודאי יעשירו את קופת המדינה, או מקליטה תמימה של עובדים מרוסיה, יש צורך גם בשיקולים נוספים, כמו תדמיתה של ישראל בעולם, כמי שמשתפת פעולה עם "הגוגל הרוסית", אחת החברות שמעצבות את דעת הקהל ברוסיה, ובשיקולים ביטחוניים, כמו דליפת מידע לישויות זרות.

בניגוד לחברות רוסיות אחרות כמו VK, או שירות הדוא"ל Mail.ru, שמנוהלות כיום על ידי מקורבים לקרמלין - ביאנדקס תמיד ידעו ללכת בין הטיפות, לשמור על קשר עם המערב, ולטפח תדמית חדשנית ופתוחה, ככל הנראה גם בשל היומרות לפעול בזירה הבינלאומית. אבל במצב שבו שירות הביטחון הרוסי בונה לעצמו קו תקשורת ישיר למאגרים של יאנדקס (הגם שמדובר לכאורה במידע הנוגע למשתמשים רוסים בלבד), זה פשוט לא מספיק.

מיאנדקס נמסר: "כפי שאמרנו בעבר, אין תוכניות להעביר את המשרד הראשי ממוסקבה או להעביר את הצוות ממוסקבה. ליאנדקס יש כבר מספר שנים משרד ועובדים בתל אביב העוסקים בעיקר בפיתוח של המכוניות האוטונומיות, פרויקטים חינוכיים ושירותים נוספים. אנו ממשיכים לגייס אנשים ברחבי העולם וגם בישראל לצורך הרחבת הפעילות הבינלאומית.

"טיוטת החוק המוזכרת במאמר ככל שתאושר חלה רק על רוסיה ואינה חלה על מדינות אחרות. אפליקציית Yango בישראל ובמדינות רבות אחרות פועלת תחת חברת Mlu bv, הרשומה בהולנד ועומדת בקפדנות בכל חוקי האיחוד האירופי, כללי GDPR וחקיקה מקומית. הגישה של החברה לנושא אבטחת מידע ופרטיות עולה בקנה אחד עם חברות טכנולוגיה גדולות אחרות ברחבי העולם ואנו מתייחסים ברצינות הגבוהה ביותר לעניין ועוקבים אחר אותם עקרונות".