המניות של ענקיות השבבים במשבר עמוק, ומהו האיום שמרחף מעל רכישת טאואר הישראלית

עונת הדוחות לרבעון השלישי בוול סטריט נפתחת, וענקיות השבבים בכוננות ספיגה • מניותיהן הובילו בימים האחרונים את הירידות בניו יורק, ו־AMD אף פרסמה אזהרת רווח • מה הסיבות למגמה בענף והאם הגענו לשפל? "התעשייה מחזורית, ומתנהגת בהתאם"

שבבים. הביקושים יורדים / צילום: Shutterstock
שבבים. הביקושים יורדים / צילום: Shutterstock

תעשיית השבבים בצרות? בזו אחר זו דיווחו יצרניות הענק סמסונג ו־AMD על ירידה חדה בביקושים והחמצת תחזיות הרבעון, וסיפקו זעזוע נוסף למניות הענף, שנחתכו מתחילת השנה בעשרות אחוזים. אנליסטים הגדירו באוזני בלומברג את הירידה כ"עוצרת נשימה".

בימי המסחר האחרונים הובילו מניות השבבים את הירידות בוול סטריט, ולדוגמה מניית אינטל  איבדה 9.3% מערכה בתוך שבוע, אנבידיה  צנחה ב־12%, מניית AMD  נפלה 13.8% ומניית KLA ירדה ב־8.6%. מניית TSMC הטייוואנית איבדה כ-10% בשבוע.

בתוך כך, על פי דיווח בבלומברג, חברת אינטל העולמית מתכננת קיצוץ בכח אדם, ככל הנראה של אלפי עובדים, כדי להתמודד עם הפסדים שנגרמו בין היתר מנסיגה בשוק המחשבים הניידים. ככל הנראה הפיטורים יוכרזו כבר החודש, במקביל לפרסום הדוחות הרבעוני של החברה, המתוכנן ל-27 באוקטובר.

● פיטורים במרכז הבינה המלאכותית של אינטל בקיסריה

מה מסביר את הירידות ולאן הולך תחום השבבים? שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה בבית ההשקעות פסגות, מחלק את ההסבר לשניים: הראשון הוא המחזוריות הטיפוסית של עולם השבבים, והשני הוא המאבק האמריקאי־סיני סביב תעשייה זו. "בשנים האחרונות היה מאוד נוח לשכוח, אבל עולם השבבים הוא עולם סיקליקלי (מחזורי)", אומר כרמי. "היו דיבורים על כך שהסייקלים נגמרו, אבל כנראה שלא - כי בסופו של דבר לייצר שבבים זה 'להשכיב' הרבה מאוד כסף כדי לפתוח פאב (מפעל ייצור, שח"ו), והחברות רוצות למכור במקסימום כדי להחזיר עלויות. זה טיפוסי לתעשיות עתירות הון".

שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה של פסגות בית השקעות / צילום: מושיק בירן
 שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה של פסגות בית השקעות / צילום: מושיק בירן

כרמי מוסיף כי "חברות השבבים מושפעות מאוד מזעזועים בדומה לזה המאקרו־כלכלי שאנו חווים כרגע, בגלל עליות ריבית בעולם, ולכך יש להוסיף את הסגרים בסין שמשפיעים שם לרעה על רכישת סמארטפונים ומוצרי אלקטרוניקה צרכנית. אלמנט נוסף הוא שהקורונה גרמה לשנתיים של ביקושים מעבר לרגילים ל־PC (מחשבים אישיים). אלו אחראיים לכ־25% מתצרוכת השבבים, ואחרי שנתיים מורגשת ירידה שתחילתה הייתה חזרה למגמה ארוכת הטווח. עכשיו יחד עם העלאות הריבית והאינפלציה שמעיבות על הצרכנים, ישנה ירידה חדה יותר ממה שאפשר היה לצפות; בחברת המחקר גרטנר מדברים על ירידה של 19.5% ביחס לרבעון המקביל ב־2021".

 
  

"אין לזלזל בהתפתחות הסינית בתחום"

אז צד הביקוש נחלש משמעותית, ומה בנוגע לצד ההיצע? כרמי מציין כי "ראינו השקעות מאוד גדולות בשנתיים האחרונות, על רקע המחסור בשבבים. כיום, הגידול הניכר בהיצע פוגש זעזוע בביקוש. זה מחזור שבבים קלאסי. היסטורית, מחזור שבבים מסתיים בכך שהשקעות הוניות גדולות מביאות לעלייה במלאים, כי החברות ציפו למכור בהיקף גבוה יותר, אבל הגיעה ירידה. קשה לצפות מתי זה קורה, אבל זה קורה וזה מחזור טיפוסי".

כאמור, לצד המחזוריות ה"רגילה", מניות השבבים מושפעות גם מהסכסוך בין ארה"ב לסין. לדברי כרמי, "לסין יש אספירציות מאוד משמעותיות בעולם השבבים. הם הבינו שסמיקונדקטור זה משאב מאוד חשוב, ועמלים כבר שנים על בניית תעשייה מקומית חזקה. גם אם הם לא עומדים בקצב שצפו, הם גדלים בקצבים מאוד יפים ואין לזלזל בהתפתחותם. יש חברות סיניות כמו SMIC ו־YMTC שמראות ביצועים מאוד יפים. בתחום אחר, של מכונות לייצור שבבים, הסינים קצת מאחור. זה תהליך מאוד מורכב שדורש כל מיני שלבים, שחלקם נשלטים על־ידי מעט חברות מערביות או יפניות, וזו נקודת הלחץ. לאורך הרבה שנים האמריקאים הצליחו למנוע מסין לקבל מכונות קריטיות לייצור בטכנולוגיה של 5 מ"מ ומטה".

כרמי מציין שכעת ההגבלות מצד ארה"ב מתרחבות: "בשבוע שעבר התפרסמו הגבלות נוספות שמנסות למנוע מסין הגעה גם לטכנולוגיות יותר פשוטות, ולהפריע לייצור במגוון תהליכים. זה כמובן יעיב על חברות ייצור מכונות, וגם בהיבטים מסוימים על חברות השבבים המתקדמות ביותר, דוגמת TSMC. מצד שני, זה יכול דווקא לתת דחיפה לממשל הסיני לשפוך עוד כסף על התעשייה המקומית, ואז בסופו של דבר ייצא שכרם של האמריקאים בהפסדם. במקרה זה, ייתכן איום על חברות כמו אפלייד מטיריאלס, KLA, ובמידה מסוימת אולי גם על נובה וקמטק הישראליות".

"2023 תהיה מאתגרת, אח"כ אנו אופטימיים"

כל האתגרים האלה משפיעים גם על העובדים של חברות השבבים? חברות כמו אינטל, אנבידיה או טאואר מעסיקות עובדים רבים בישראל.
כרמי: "אין ספק שקצב הצמיחה שראינו בשנים האחרונות לא יוכל להימשך לנצח, וסביר שזה יבוא לידי ביטוי. החברות האלה נהנו מכמעט עשור של פריחה מטורפת, ומחכה להן עוד פריחה מטורפת בעתיד, אבל זה ייקח עוד כשנתיים כנראה.

"בסופו של יום, החשיבות האסטרטגית של השבבים לא נעלמה: דאטה סנטרים, בינה מלאכותית, IoT - כל אלה דברים שצריכים שבבים. נקודתית, 2023 תהיה שנה מאתגרת".

מה צפוי בעונת הדוחות לרבעון השלישי?
"הייתה כבר אזהרת רווח של AMD, שהיא אחת מ־2-3 שחקניות ה־PC המשמעותיות. בתחום שבבי הזיכרון המצב מאתגר; החברות האלה - מיקרון, SK הייניקס וסמסונג, היו הראשונות 'לחטוף את המכה', ולהערכתי יהיו גם הראשונות להתאושש".

כרמי מעריך שתחזיות האנליסטים לרבעון הבא ככלל עדיין לא הופחתו מספיק, והקונצנזוס גבוה מדי. "יש לנו עוד כברת דרך שלילית לעבור", הוא אומר. "בדרך כלל, בסייקלים של שבבים, המניות לא מחכות לביצועים ומגיבות לפני כן. כבר חצי שנה שהמניות יורדות, עכשיו מגיעים הביצועים, ובשלב הבא התחזיות קדימה יהיו לא טובות. ואז, המניות יתחילו לעלות, עוד לפני השיפור בביצועים. אבל לכך יש עוד לפחות רבעון או שניים, וזה מאוד תלוי במאקרו העולמי.

"אז כרגע אנחנו פסימיים בנוגע לתעשייה, אבל בטווח הארוך - אנו אופטימיים".

עסקת טאואר עשויה להיקלע למאבק סיני-אמריקאי

לפני שמונה חודשים הוכרזה עסקה משמעותית בתעשיית השבבים, כשאינטל הודיעה על רכישת טאואר  הישראלית בעסקה של 5.8 מיליארד דולר (5.4 מיליארד בנטרול המזומנים בקופה). עבור כל מניית טאואר יקבלו בעלי המניות בה 53 דולר במזומן. נכון להיום, מניית טאואר נסחרת במחיר שנמוך ב-17.5% ממחירה בעסקה, פער שמשקף את האי-ודאות בנוגע להשלמתה. העסקה אמורה להיסגר תוך שנה, כלומר בפברואר 2023.

האם עסקת טאואר בסכנה על רקע השינוי במצב התעשייה? לדברי שחר כרמי מפסגות, "החברות המקבילות העולמיות של טאואר ירדו רובן בכ-50% בחודשים האחרונים, כך שתיאורטית, אם היו מבטלים היום את המכירה, טאואר הייתה מקבלת פיצוי, אך מנייתה הייתה יורדת דרמטית. על פניו, אינטל קונה היום נכס ששווה פחות, במחיר יחסית גבוה. עם זאת, אינטל מדגישה את חשיבות הייצור במודל פאונדרי, שזה מה שטאואר עושה, וזה אלמנט אסטרטגי עבורה. אני חושב שהם מאוד סומכים על ראסל (אלוואנגר, מנכ"ל טאואר, ש'ח'ו) ועל הידע שנצבר בטאואר, ולהערכתי, אם זה תלוי באינטל, העסקה סגורה. השאלה היחידה היא שאלת ההגבלים העסקיים, ופה נכנס הסיפור של המחלוקת בין ארה"ב לסין. להשלמת העסקה נדרש גם אישור של הרגולטור הסיני. ככל שהחרמות והאיבה בין ארה"ב לסין מתגברים, ולאור העובדה שאינטל היא חברה אמריקאית מובהקת, אם הסינים יחפשו איפה להכאיב לאמריקאים - זה לא תרחיש דמיוני שיבחרו לעכב את העסקה.

"הרגולטור הסיני מאוד אוהב לעכב עסקאות, אבל אני לא זוכר עסקאות שטורפדו על-ידיו. גם רכישת מלאנוקס על ידי אנבידיה ואורבוטק על ידי KLA התעכבו אצלו, אך אושרו, ובהשוואה לעסקת אורבוטק, בעסקת אינטל-טאואר אני לא רואה איום על נושא התחרות. כך בשסופו של דבר, אני מעריך שהעסקה תיקח יותר זמן, אבל תיסגר".