מה גרם לרשת מזון שמפעילה עשרות סניפי ענק לקנות חנות קטנה ביותר ממיליון שקל

עסקת בעלי עניין חריגה ביוחננוף: רוכשת חנות של כ-200 מ"ר בלבד מידי בתו של המנכ"ל ואחד מבעליה, איתן יוחננוף • הרשת מאופיינית בסניפים "גדולים ומרווחים" כלשונה, שמתפרסים על פני אלפי מ"ר כל אחד

איתן יוחננוף, הבעלים של רשת יוחננוף / צילום: איל יצהר
איתן יוחננוף, הבעלים של רשת יוחננוף / צילום: איל יצהר

שבוע לאחר שבית ההשקעות מור גנז הצעת החלטה לאשר החזר שכר לימוד של 171 אלף שקל לבנו של אחד מבעלי השליטה במוסד יוקרתי בלונדון בשל ביקורת ציבורית שספג, מדווחת רשת קמעונות המזון יוחננוף על עסקת בעלי עניין חריגה אף יותר, הפעם עם בתו של אחד מבעליה.

יוחננוף , שנסחרת בשווי של 3 מיליארד שקל ומפעילה עשרות חנויות ענק, התקשרה בהסכם לרכישת הפעילות העסקית והציוד של חנות קטנה בשטח של כ-200 מ"ר (ברוטו) בלבד במגדל "פסגות" בת"א מידי בתו של איתן יוחננוף (המשמש כמנכ"ל הרשת) תמורת 1 מיליון שקל בתוספת מע"מ. "כן תרכוש החברה את מלאי המוצרים המצוי בחנות, בהתאם למחירון הקבוע של החברה כפי שעובדת עם ספקיה. בנוסף, מעריכה החברה את עבודות ההתאמה בחנות בסכום זניח לחברה", נכתב בדיווח לבורסה.

יוחננוף, ש-68% ממניותיה מוחזקות ע"י משפחת יוחננוף, לא מתכוונת להביא את עסקת הרכישה לאישור האסיפה הכללית, לאחר שזו קיבלה את אישורם של חברי ועדת הביקורת והדירקטוריון כבר ב-21 באוגוסט האחרון. העסקה הותנתה בכך שהחברה תקבל את הסכמת בעלי הנכס הנרכש (צד לא קשור) להסבת הסכם השכירות בקשר עם החנות, שהתקבל ולפיכך נכנסה ההחלטה לתוקף. החברה מציינת שהסכם השכירות בגין החנות הוא לתקופה של עד 8.5 שנים (לרבות תקופות אופציה), והחברה צפויה לקבל חזקה בחנות בימים הקרובים ועתידה לפתוח אותה בשבועות הקרובים.

"המחיר שמשלמת החברה לא גבוה מהמקובל בשוק (ואף נמוך ממנו)"

רשת יוחננוף מפעילה 36 סניפים "גדולים ומרווחים" כלשונה בשטח כולל ברוטו של 166 אלף מ"ר כשכל סניף מתפרס על אלפי מ"ר - כך שהחנות הנרכשת מבתו של בעל השליטה, כאמור בשטח של 200 מ"ר בלבד, לא תואמת את עסקיה כיום. עם זאת, בתמצית נימוקי ועדת הביקורת והדירקטוריון נכתב כי "החברה נוהגת מעת לעת לפתוח חנויות מכר חדשות, בין היתר, באמצעות רכישת ציוד והתקשרות בהסכם שכירות בגין נכס וכניסה בנעלי שוכר יוצא, והאמור הינו במהלך העסקים הרגיל שלה".

נימוק נוסף שגוייס לטובת הרכישה הוא כי "בהתאם לנתונים שהוצגו בדבר שווי הנכס לחברה, החזר ההשקעה הצפוי וכדאיות העסקה, בין היתר על בסיס עסקאות דומות באזור ועסקאות שביצעה החברה, ניכר שהמחיר שמשלמת החברה לא גבוה מהמקובל בשוק (ואף נמוך ממנו). לפיכך, ניכר כי העסקה נעשית בתנאי שוק".

זאת ועוד, בדיווח נכתב כי "לחברי ועדת הביקורת והדירקטוריון הוצגה הכדאיות הכלכלית של העסקה, לרבות נתונים כספיים וסך הרווח הצפוי, וסברו כי העסקה הינה לטובת החברה... ההתקשרות בעסקה הינה בהתאם ליעדים ולאסטרטגיה העסקית של החברה, תאפשר לה להגדיל את נפח פעילותה ולהרחיב את אזורי הפעילות שלה".