נתניהו התגאה בהמלצה של ג'יי.פי מורגן בנוגע לכלכלה הישראלית והסעיר את הרשת. צללנו לפרטים

מסמך של בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן, הטוען כי הסיכונים לכלכלת ישראל נמוכים ורואה ברפורמה המשפטית "רעשי רקע בלבד", הסעיר אתמול את הרשת, בין היתר לאחר ששותף ע"י ראש הממשלה נתניהו • בדיקת גלובס מלמדת כי מדובר במסמך אותנטי אולם כזה שהופץ ע"י המחלקה המספקת המלצות לסוחרים מוסדיים (להבדיל ממחלקת המחקר) • המסמך הופץ ביום חמישי לפני פגישת ראשי המשק עם נתניהו, הירידות אתמול בבורסה והיחלשות השקל

בנימין נתניהו. התגאה במה שכתוב במסמך של ג'יי.פי מורגן, לכאורה, בסרטון שפרסם / צילומים: אלכס קולומויסקי, shutterstock
בנימין נתניהו. התגאה במה שכתוב במסמך של ג'יי.פי מורגן, לכאורה, בסרטון שפרסם / צילומים: אלכס קולומויסקי, shutterstock

ביום ראשון הופץ ברשתות החברתיות צילום מתוך מסמך שחיבר לכאורה בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן (JP Morgan), בנק ההשקעות הגדול בארה"ב, המסמן את הסיכונים הנמוכים בהשקעה בישראל. בסופו של אותו יום נחת הצילום במדפסת של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנפנף במסמך בסרטון שעלה בו והתגאה בהמלצות הכתובות בו, זאת למרות כמה משפטים בעייתיים מאוד הכתובים בו, למשל: "נתניהו התחייב לחוקק בשם שותפיו הלאומניים חוק שיפלה את חברי קהילת הלהטב"ק".

מנכ"לי האוצר לשעבר: מהפכת המשפט תגרום לנחשלות כלכלית
הגיע זמן פשרה: מומחים משרטטים מתווה ליציאה מהפלונטר של הרפורמה המשפטית 
הניסיון הקלוש של רומן אברמוביץ' להציל את אוקראינה, את המוניטין שלו ואת ההון שלו | WSJ

בגלל שהמסמך צולם או נסרק ולא הועבר בתצורתו המקורית עלה החשש כי מדובר במסמך מפוברק, אלא שמבדיקת גלובס עולה כי מדובר במסמך אותנטי, אך כזה שעבר כמה שינויים עד שהגיע לידיו של ראש הממשלה. למשל, הוא סומן במרקר כדי להדגיש את ההמלצות החיוביות כלפי הכלכלה הישראלית.

בפועל, מדובר בדיוור ישיר בדוא"ל שנשלח ביום חמישי האחרון ממחלקת ההמלצות בדסק המסחר בלונדון לטריידרים ברחבי העולם, בהם גם לישראל. המסמך, שנשלח לסוחרים אחת לתקופה, עשה, ככל הנראה, את דרכו מהדיוור הישיר החוצה.

האם מדובר באות של כבוד לכלכלה הישראלית?

לא מדובר במסמך של מחלקת המחקר של ג'יי.פי מורגן, המסמן מגמות כלכליות ומספק המלצות ארוכות טווח למשקיעים מוסדיים, אלא במחלקת הטריידינג המספקת המלצות תקופתיות לסוחרים מוסדיים שפועלים בדרך כלל לטווחים קצרים, או למחלקות נוסטרו שמכוונים לטווחים ארוכים יותר. כותב המסמך איננו כלכלן בכיר בבנק אלא סוחר במחלקה המדוברת. על כך, אמר לנו סוחר בשוק ההון כי "מדובר בסקירת תוך יום של סוחרים. זה לא נועד לצאת החוצה, והכל נכתב בסלנג של סוחרים. להציג את זה כנייר מדיניות של בנק השקעות הוא מגוחך". ויחד עם זאת, עדיין מדובר בהמלצה רשמית של בנק יוקרתי שמתייחסת גם לטווחי השקעה ארוכים ויש לה השפעה על מחלקות נוסטרו בבנקים ובבתי השקעות גדולים. אחד המכותבים לסקירה הוא מנהל השקעות ישראלי בכיר המתגורר מלונדון.

הסוחר שחיבר את המסמך רואה בתופעות הפוליטיות ובמחאה - שגם היא מוזכרת במסמך - כרעשי רקע בלבד ולטענתו המוסדות הישראלים חזקים מספיק, גם לאחר עזיבתו של פרופ' משה חזן מהועדה המוניטרית של בנק ישראל. אך הוא גם מסמן סיכון לענף ההייטק: "לתופעות הפוליטיות עלולה להיות השפעה שלילית על הצמיחה אם סקטור ההייטק ייפגע מירידה בהשקעות". עם זאת, טוען מחבר המסמך, ההשלכות הפיננסיות נכון ליום חמישי האחרון - טרם הפגישה עם צמרת הבנקאים ואנשי העסקים בישראל - היא נמוכה, "אלא אם כן נראה התדרדרות אמיתית במצב הפיסקאלי או בעצמאות בנק ישראל", נכתב.

מהן ההמלצות של ג'יי.פי מורגן?

אחת ההמלצות היא להגביר את החשיפה לאג"ח של ממשלת ישראל לתקופה של חמש שנים בהם כבר יש לג'יי.פי מורגן פוזיציה. עם זאת, את ההמלצה הזו מספק הבנק גם כלפי אג"ח אחרים ומודה כי הבנק "הקטין את האחזקות בעקבות השינוי האחרון במחיר. בכל זאת, אנחנו נמשיך להמליץ עליו בטווח הבינוני".

עוד לפני התנודות בשער השקל בימים האחרונים, כתב הסוחר בחמישי כי השקל עודנו חזק בשל עליית הריבית הצפויה בפברואר וכי המוסדות מתנהגים בזהירות הראויה. עם זאת, כותב המסמך כי "השוק המקומי מודאג מלחצים פיסקאליים כתוצאה מהשינויים הפוליטיים: ירידה בהכנסות ממיסים, קואליציה יקרה וירידת דירוג אשראי אפשרית", ומתחייב כי "נבדוק האם יש צורך להגביר את הערכת הסיכון של השוק כאשר הדאגות בשוק מתחילות להיות מתומחרות".

ג'יי.פי מורגן איננו הבנק היחיד שהתייחס באנליזות שלו לישראל. גם הבנק המתחרה גולדמן זאקס התייחס בסקירות המט"ח שלו לחולשה האחרונה בשקל לצד ההתפתחויות הפוליטיות. בבנק העריכו כי :"אי הודאות הפוליטית מדאיגה ויכולה להמשיך להתבטא בחולשה נוספת של השקל בטווח הקצר".

כלכלני גולדמן זאקס לא חורצים את דינו של השקל, אך מציינים כי "נותר לראות האם ההצעות (המשפטיות - א"ג) ייושמו במלואן", ומעריכים כי "בנק ישראל יוכל ללוות את הפיחות המשמעותי בשקל באמצעות מדיניות מוניטרית ניצית שעלולה לשפר את המצב".