שימוש במידע פנים ומרמה: אלה העבירות בהן נחשדים ראשי חברת הביומד בונוס

עפ"י החשדות שחוקרת רשות ני"ע, במסגרת מאבק שניהלה בונוס ביוגרופ במטרה להיכלל במדדי הבורסה בת"א, בכירים בחברה חשודים בשורת עבירות, בהן עבירות תרמית בניירות ערך, שימוש במידע פנים והלבנת הון

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין
ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

חברת תאי הגזע ושיקום האיברים בונוס ביוגרופ  דיווחה בשבוע שעבר כי חוקרי רשות ניירות ערך הגיעו למשרדיה, לצורך חיפוש הקשור לחשד לביצוע עבירות בניירות ערך, וכן על זימון מספר נושאי משרה לחקירה ברשות.

הבוקר (ד') נודעו לגלובס פרטים נוספים אודות החקירה, מהם עולה כי היא קשורה לרכישות שבוצעו במניות בונוס בתחילת 2022 במסגרת "מאבק" שניהלה מול קרן התשתיות ג'נריישן קפיטל  במטרה להיכלל במדדי הבורסה בתל אביב.

בצל חשד לביצוע עבירת ניירות ערך בחברת ביומד: 70 מיליון שקל מהשווי התאדו ביום
"הכתובת הייתה על הקיר": אחריות אישית לנתניהו, אוחנה והמפכ"ל בפרשת אסון הר מירון
בלעדי | תקציב לעבודות עדיין אין, אבל שלטי ענק מבטיחים שהקו האדום בדרך לראשון לציון

על פי המידע הנוסף שנחשף, ברשות חושדים כי שי מרצקי, בעל השליטה בבונוס המכהן כמנכ"ל ודירקטור בחברה, ויוסף רויך, שמכהן כיו"ר הדירקטוריון, פעלו בדרכי תרמית שהשפיעו על שערי ניירות הערך של בונוס וחברה ציבורית נוספת. לפי החשד, השניים ביצעו פעולות במסחר במטרה שהחברה תמשיך להיכלל במדדי ת"א 90 ות"א 125, תוך הצגת מצג שווא מרמתי לבורסה.

עוד עולה כי על פי החשד, החשודים גרמו לפרסום פרטים מטעים בדיווחי החברה בהם הכספיים, בדבר הלוואות שניתנו לעובדים בתקופה המוזכרת לצורך מימוש אופציות. אלה לא דווחו לציבור במועד הנדרש או באופן הנדרש לאחר שדווחו. כלומר, החברה עודדה על פי החשד את העובדים לממש אופציות כדי להשפיע על היכללות החברה במדדים, ולא דיווחה על כך כראוי.

עוד נודע כי על פי החשד, עבירות בוצעו גם על ידי אור בן שושן, שכיהן כיועץ של החברה והיה בעל עניין בה באמצעות קרן הון סיכון שהוא מנהל עם אחרים (SIBF), ועל ידי נתנאל כהן, שעבד בקרן עם בן שושן. בנוסף, בן שושן וכהן חשודים כי ביצעו פעולות מסחר תרמיתיות באמצעות חשבונות שונים בשליטתם, ואף ביצעו עסקאות עצמיות ומתואמות בניירות ערך של החברה במטרה להשפיע על שערי הניירות כאמור.

סעיפי החשדות הם: ביצוע עבירות תרמית בניירות ערך; עבירות שימוש במידע פנים ועבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך; עבירות קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות לפי חוק העונשין; וכן עבירות הלבנת הון לפי חוק איסור הלבנת הון.

מימושים, רכישות וצעדי יח"צ חריגים

בונוס ביוגרופ נסחרת בתל אביב לפי שווי נוכחי של 278 מיליון שקל. בעקבות פרסום דבר החקירה צנחה מניית החברה ונסחרת כעת במחיר הנמוך ב־36% ממחירה בבוקר ההודעה. החברה הוקמה בשנת 2008 והיא מפתחת טיפולים לשיקום עצם על בסיס שתל עצם המופק מתאי גזע. אין לה עדיין הכנסות ממוצריה, שנמצאים בשלב הפיתוח הקליני ואינם מאושרים לשיווק.

בדוחות לרבעון השלישי ב־2023, יתרת ההפסד של החברה עמדה על 302 מיליון שקל, ובקופתה היו כ־37 מיליון שקל. מרצקי מחזיק 32% מהחברה, ורויך ב־11.4%.

בתחילת 2022 הגישה ג'נריישן קפיטל לבית המשפט המחוזי בחיפה בקשה להכרה בתביעה ייצוגית נגד בונוס, לאחר ששתי החברות התחרו כאמור "ראש בראש" על מקום במדד ת"א 90, ובונוס היא זו שנותרה במדד. בבקשת התביעה נטען כי החברה והמנכ"ל מרצקי נקטו צעדים שחלקם אינם לגיטימיים לשם ההישארות במדד. התביעה תיארה חלק מן הפעולות שכעת נחקרות ברשות ניירות ערך: שיעורים חריגים של מימוש אופציות עובדים ובעלי שליטה למניות, רכישה ערה וחריגה של מניות על ידי בעלי שליטה, וגם פעילות ערה במיוחד של יחסי ציבור.

מקרן SIBF נמסר כי "השותף המנהל בקרן התבקש להשיב לשאלות הקשורות לחברת בונוס, שהיא אחת מחברות הפורטפוליו שלנו, ואנו כמובן משתפים פעולה באופן מלא".

מחברת בונוס ביוגרופ לא נמסרה תגובה.

*** חזקת החפות: כל הנחקרים בפרשה הם בגדר חשודים בלבד. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי, לא הוגשו נגדם כתבי אישום, ועומדת להם חזקת החפות.