עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות • השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

האם עישון במרפסת ייאסר? / צילום: איל יצהר
האם עישון במרפסת ייאסר? / צילום: איל יצהר

בית המשפט העליון קיים היום (ב') דיון בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות, בטענה כי התופעה פוגעת בבריאותם של מיליוני אזרחים. ממלא-מקום נשיא העליון, השופט עוזי פוגלמן, והשופטים עופר גרוסקופף ויחיאל כשר הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו. 

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים: עובדים בעיריית תל אביב נעצרו
היועמ"שית ביקשה מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות ראש הממשלה

כיום אזרחים הנפגעים מעישון השכנים במרפסות או בתוך הבתים אינם יכולים לקבל סעד מהרשויות, מאחר שהמשרד להגנת הסביבה לא רואה בחדירת העשן לדירת השכנים מפגע סביבתי לפי החוק למניעת מפגעים סביבתיים או לפי חוק אוויר נקי.

"השאלה היא איך קובעים קביעה כללית לגבי מהו המפגע. מה שהטריד אותי זה שמדובר בשימוש של אדם בקניינו, לכן יש מגבלות כמה המדינה יכולה להתערב", אמר בדיון השופט גרוסקופף. 

איזון עדין

השופט פוגלמן הוסיף: "יש פה איזון מאוד עדין. אנחנו לא הראשונים בעולם שמתחבטים בשאלה". פוגלמן ציין כי אם בג"ץ יקבע באופן ערטילאי שיש לאכוף את החוק - לא תהיה אכיפה, אך העותרים לא מבקשים להתקין תקנות שיגדירו את המותר והאסור.

בא-כוח המדינה ממחלקת הבג"צים, עו"ד עומרי אפשטיין, השיב כי עשן סיגריות לא עונה על הסיטואציה בחוק אוויר נקי. "המזהמים לפי החוק צריכים לעבור רף מסוים, ועשן סיגריה לא חורג מהרף הזה. זו העמדה המקצועית".

לגבי חוק מניעת מפגעים השיב עו"ד אפשטיין כי החוק לא נועד לסיטואציה של עישון בדירות מגורים. "עצם היכולת להריח ולקבוע מפגע ריח זה דבר מורכב. החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים עשה את האיזון בנושא".

השופטים הקשו עליו והביעו את הצורך בהסדר פרטיקולרי. גרוסקופף ביקר את עמדת המדינה: "השרה חושבת שצריך לפתור את הבעיה, אבל אין מה לעשות?". פוגלמן ציין כי "הכלים הקיימים אינם מיטביים. אנחנו לא יכולים להורות לחוקק", ולכן הבהיר כי הם ישקלו להתערב בהתאם לחקיקה הקיימת. 

עישון כפוי

העתירה הוגשה בשנת 2021 על-ידי עמותת "אוויר נקי" ושישה אזרחים באמצעות עו"ד עמוס האוזנר נגד המשרד להגנת הסביבה, המשרד לביטחון הפנים ומשרד הבריאות. מאז הדיון בה נדחה מספר פעמים כדי שהמדינה תעדכן את בית המשפט כיצד היא פועלת לטפל בבעיה, אך לא נעשו צעדים שיפתרו את הבעיה הקיימת ממנה סובלים אזרחים רבים. 

העותרים עם עו''ד עמוס האוזנר ועו''ד עומרי בר און בבג''ץ / צילום: ניצן שפיר
 העותרים עם עו''ד עמוס האוזנר ועו''ד עומרי בר און בבג''ץ / צילום: ניצן שפיר

לעתירה של עמותת "אוויר נקי" צורף סקר של ד"ר מינה צמח, ממנו עולה כי 50% מבתי האב בישראל, כ-2.8 מיליון ישראלים, חשופים לעישון כפוי בתדירות גבוהה, ו-83% מדווחים כי הם גם סובלים מכך.

ששת האזרחים שהגישו את העתירה טוענים כי הם סובלים קשות מעישון שכניהם: אחד העותרים לקה בהתקף לב, והרופאים היו בטוחים שהוא מעשן, אף שנחשף לעישון שכניו בלבד; עותר אחר מחלים ממחלת הסרטן; ועותרת נוספת סובלת מעשן בדירתה.