שבעה חודשים התווכחו והתדיינו שר המשפטים יריב לוין וממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון עוזי פוגלמן על זהות הנשיא הבא של בית המשפט המחוזי בבאר שבע. ארגון הימין "לביא" אף הגיש עתירה שבה דרש לחייב את פוגלמן לנמק את התנגדותו למועמד של לוין, השופט אבי לוי, שמונה לבסוף לסגן נשיא בחיפה. לפני כחודש יצא סוף-סוף עשן לבן, ונבחרה דמות מפתיעה: השופט בני שגיא, סגן נשיא במחוזי תל אביב. אלא שמשום שהמינוי לא היה מתוכנן, שגיא לא נבחן על-ידי ועדת איתור, ובשלב זה זהו מינוי זמני למשך שנה. אז מיהו האיש שהצליח לחתום את הסאגה המתמשכת ולהתמנות, ומה אומרים עליו במסדרונות בתי המשפט?
● הדפיקה בדלת ב-6 בבוקר וקו ההגנה: פרטים חדשים מחקירת אורנשטיין
● האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים
שגיא, רק בן 53, הוא צעיר נשיאי בתי המשפט בארץ בפער משמעותי. יתר הנשיאים מונו לתפקיד סביב גיל 60. הוא זוכה להערכה מהנהלת הרשות השופטת בעיקר בשל יכולתו להביא לסיומם תיקים פליליים בהסדרים, גם המורכבים והקשים ביותר. הוא מוערך על-ידי שופטים בכל הערכאות ואהוד על עורכי הדין המופיעים מולו. לפני שנים ספורות שמו עלה ברשימת השופטים המחוזיים המוערכים ביותר, בסקר שערכה סיעת "קול הלשכה", שהתמודדה בבחירות ללשכת עורכי הדין, בקרב מאות עורכי דין.
בני שגיא
אישי: גר בתל אביב, נשוי + 3
מקצועי: בעל תואר ראשון במשפטים מהמרכז הבינתחומי בהרצליה ותואר שני מאוניברסיטת תל אביב. החל את דרכו כמתמחה בפרקליטות מחוז מרכז במחלקה האזרחית. בגיל 36 מונה לשופט בית משפט השלום בתל אביב. 8 שנים מאוחר יותר מונה למחוזי
עוד משהו: רוכב על אופנוע כבד
שגיא הבין את הצורך הדחוף ביותר של המערכת - הקלה בעומס העבודה. ריבוי התיקים והמחסור בשופטים לא מאפשרים לשמוע את הראיות בכל התיקים. לכן הוא נוקט גישה המעדיפה סיום מהיר של תיקים תוך מידה מסוימת של צדק אבל בזמנים קצרים.
לפני חמש שנים הקים שגיא את יחידת המוקד, שבמסגרתה הגיעו לטיפולו כל התיקים הפליליים המוגשים לבית המשפט המחוזי בתל אביב לשופט דן יחיד. בהליך זה בודק השופט אם התיק בשל לניהול הליכים מבחינת ההליכים המקדימים, ובמקביל נערך מעין גישור שבו שומע השופט את טענות הצדדים לגבי הראיות והעונש. השופט מנסה למצוא דרך מוסכמת על הפרקליטות והנאשם לסיום ההליך. אם לא מושגת הסכמה, התיק עובר לשופט אחר לשמיעת הראיות.
במקביל שגיא עורך גישורים בתיקי פשע חמור הנדונים בפני שלושה שופטים. הוא הצליח לסיים כ-90% מהתיקים שהגיעו אליו. והמשמעות של הנתון הזה היא ששגיא הוא השופט המרכזי שמתווה את הענישה בעבירות החמורות במחוז תל אביב בשנים האחרונות.
פעם אחר פעם הצליח שגיא להביא את הצדדים להסדרי טיעון ולחסוך למדינה מיליוני שקלים. כך היה בתיק הדגל של מערכת אכיפת החוק במלחמה בפשיעה בחברה הערבית. במסגרתו, קוטייר עודה הואשם בהיותו ראש ארגון פשיעה יחד עם 21 נאשמים נוספים. ארבע שנים חלפו ללא התקדמות משמעותית בתיק, ובסוף 2021 הצליח השופט להביא את הצדדים להסכמות, כך שסעיף ניהול ארגון הפשיעה נמחק. לפרקליטות הוא איפשר לבקש 24 שנות מאסר, ולהגנה 18 שנה - העונש שנגזר. גם את התיק שנחשב לתיק הדגל של הצפון, נגד נידאל אבו לטיף ו-12 נאשמים נוספים, הצליח שגיא לסגור בהסדר טיעון. גם בו הוסרו סעיפי החברות בארגון פשיעה.
בחר להישאר בקומת המרתף הפחות נחשבת
שגיא מתגורר בתל אביב, נשוי ואב לשלושה, בהם חייל משוחרר שלחם ונפצע בעזה. הוא בעל תואר ראשון במשפטים מהמרכז הבינתחומי בהרצליה (היום אוניברסיטה) ותואר שני מאוניברסיטת תל אביב.
שגיא החל את דרכו כמתמחה בשנת 1999 בפרקליטות מחוז מרכז במחלקה האזרחית. לאחר הסמכתו כעורך דין עבד בשוק הפרטי תקופה קצרה עד שחזר לפרקליטות - הפעם לתחום הפלילי במחוז מרכז. לאחר שש שנים שם, בשנת 2007, מונה בגיל 36 לשופט בית משפט השלום בתל אביב. 8 שנים מאוחר יותר מונה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, ובשנת 2020 נבחר לסגן נשיא.
שגיא, המתנשא לגובה רב ונוהג על אופנוע כבד, מנהל את הדיונים באולם בקומת המרתף בבית המשפט. בעוד שכל שופטי בית המשפט מחזיקים באולמות משפט בקומות העליונות, שגיא בחר להישאר באולם הפחות נחשב, שקיבל עם כניסתו לבית המשפט לפני 8 שנים. המסר העולה מבחירה כזו של שופט לא נחבא מעיני עמיתיו ועורכי הדין.
עורכי הדין המופיעים בפניו מתארים אותו כבעל יכולות בינאישיות חריגות. הוא קשוב, ענייני, אסרטיבי, יודע לדבר לצדדים בגובה העיניים ומצליח להגיע ללב של הקשוחים שבנאשמים.
"יש לו כישרון אדיר להניע אנשים. הוא מבין אנשים ומסוגל לחדור לליבם. הוא הוביל לתוצאות שבלעדיהם מערכת המשפט בתל אביב היתה קורסת", אמר עליו עורך דין שהופיע מולו. אלה לרוב אוהבים להופיע בפניו, אך יש גם מי שחושבים שהאסרטיביות לפעמים כוחנית, ושהלחץ שהוא מפעיל מוגזם. "הוא יכול להיות לא נעים כשאתה לא מקבל את דעתו", אמר עורך דין אחר לגלובס.
הגישורים מתנהלים בדלתיים סגורות, רחוק מעיני הציבור והתקשורת, על-מנת לאפשר לצדדים ולשופט להתבטא בחופשיות. במצב זה, תוך מינימום ביקורת ציבורית, מצליח שגיא להביא את הצדדים להסכמות. לא פעם נאשמים מעדיפים להודות אצלו בשל האפשרות לעונשים מקלים. בגישורים הוא מציג תפיסה שלפיה העולם אינו שחור ולבן, ובתוך האפור ניתן למצוא את התוצאה שתשרת את טובת כולם: תביא בחשבון את הסיכון לשני הצדדים (לנאשם - עונש חמור יותר אחרי ניהול הליך), תשרת את האינטרס הציבורי (לפרקליטות) ובעיקר תביא לצדק מהיר.
בדרך לתוצאה נוקט שגיא דרכים יצירתיות ולא תמיד מקובלות. כך, למשל, הוא נוהג להיפגש בלשכה שהוקצתה במיוחד לכך עם כל צד בנפרד; עם הפרקליט ועם הנאשם וסנגורו. כך היה כשנפגש עם קוטייר עודה.
שגיא מוצא איך להקל עם הנאשם בדרכים מקוריות, על-מנת להגיע ליעד - סיום ההליך. "הוא מחלק צ'ופרים לנאשמים מצד אחד, ומביא אותם להודאה מצד שני", אומר עורך דין המופיע בפניו. הכלים האלה כוללים הקלה בתנאים מגבילים של נאשם, עיכוב בביצוע העונש, התרת יציאה לחו"ל לנאשם משוחרר או החזרת פיקדון לפני שמסתיים ההליך.
מקרה חריג נרשם כששגיא הוציא צו איסור פרסום זמני - לאחר הרשעה ועד הכניסה לכלא - לבכירים בחברה ציבוריות שהורשעו בעבירות חמורות בשוק ההון. המהלך נבע מסיבות אישיות של הנאשמים, אך הצעד יוצא דופן ולא מקובל נוכח השלב במשפט, שבו חזקת החפות לא עומדת יותר, והאינטרס הציבורי בפרסום גובר.
העליון המליץ להעביר את תיק טלגראס לשגיא
בתחילת החודש הביא שגיא לסיום התיק נגד מייסד טלגראס עמוס סילבר ב-8 שנות מאסר. התיק, שהוגש לפני כחמש שנים לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד, הועבר לשגיא באופן חריג ממחוז אחר, בהמלצת בית המשפט העליון. סילבר, שבמשך שנים טען לחפותו וניהל את התיק, הודה תוך קבלת הקלות לשותפיו.
מייסד טלגראס עמוס סילבר. התיק הועבר לשגיא באופן חריג / צילום: כדיה לוי
המחלוקת על זהות המצולם בתמונה המפורסמת של הצנחנים בכותל נפתרה אף היא בידי שגיא. התביעה האזרחית הגיעה אליו במסגרת גישור בשלב הערעור. הוא הביא את הצדדים לפשרה מקורית, המדגימה חשיבה מחוץ לקופסה - הוא לא הכריע מי מצולם, וקבע כי שני הטוענים היו לוחמים עזי-נפש שפעלו למען המדינה, וניתן להציג את שניהם כמי שמופיעים בתמונה.
גם בתיק של רונאל פישר, שמשפטו מתנהל בעצלתיים מזה 9 שנים בבית המשפט המחוזי בירושלים בפני הנשיא שם משה סובל, עלה שמו של שגיא כמי שיכול להציל את המצב. אולם פרקליט המדינה עמית איסמן סירב להעביר את התיק לגישור בתל אביב, והמשפט ממשיך להתנהל בעיר הבירה.
החתירה לסגירה מהירה של תיקים חוסכת כספי ציבור המופנים לסנגורים ציבוריים ולפרקליטות וכן מפנה את זמנו של בית המשפט. מעבר לחיסכון הכספי, להודאה של נאשם יש ערך עצמאי וחשיבות לקורבן העבירה, ואם העונש הולם - כולם מרוויחים. אבל יש מחיר לשיטה. האמת לא מתבררת, שני הצדדים מנהלים את הסיכונים, והענישה לא פעם מקלה.
ביקורת אחרת שעלתה נגד שגיא היא שהוא כבר לא נכנס לעומק הראיות. "הוא התאהב בהיותו אולטרה-מגשר", אומר עורך דין. "פעם, כשהוא התחיל עם הגישורים, היית נותן לו את החומר לקרוא, והוא ידע לומר לצדדים מי מבלבל את המוח. אבל מאז זה נהיה כמו שוק עם חליפות. הוא מציע פתרונות לאחר ששמע את התיק ממעוף הציפור. הרבה פעמים זה טוב, והוא מגיע לתוצאות, אבל יש תיקים עם טענות ראייתיות, וצריך להכיר את החומר".
לצד זאת, עורכי דין אחרים מספרים כי שגיא קשוב לטיעונים לגבי הראיות, צופה בסרטונים וקורא חומרי חקירה כשיש צורך.
בעת שכיהן בבית משפט השלום, שגיא היה השופט שזיכה את ניצב בדימוס ניסו שחם ממרבית האישומים נגדו והרשיע אותו במעשה מגונה. המחוזי קיבל את הערעור והרשיע את שחם גם בעבירה של הטרדה מינית ומרמה והפרת אמונים על 8 פרשיות של שוטרות שהיו כפופות לו ועמן ניהל קשרים מיניים. התיק חזר לבית משפט השלום לקביעת העונש לשופט אחר, ושחם נשלח ל-10 חודשי מאסר.
שגיא אף הרשיע את הפסיכולוג הקליני גיא דיין בבעילה אסורה בהסכמה תוך ניצול יחסי מרות, וגזר עליו 6 חודשי עבודת שירות בלבד. בערעור הוחמר העונש ל-10 חודשי מאסר, ונמתחה ביקור על העונש המקל שגזר.
גם בתיק המתוקשר של איש חיי הלילה אלון קסטיאל היה שגיא השופט המגשר. בהמלצתו, רוכך כתב האישום משמעותית, אונס הפך לניסיון אונס, מתלוננת אחת הורדה, ונמחק אישום למתלוננת אחרת. ההסדר לא כלל הסכמה לענישה, וקסטיאל נדון ל-57 חודשי מאסר על-ידי הרכב פשע חמור.
אלון קסטיאל. בהמלצת שגיא רוכך כתב האישום / צילום: יח''צ-אביב חופי
בשנים האחרונות מרכז עיסוקו של שגיא היה בגישורים, הבייבי שלו, אך במקביל שימש כראש הרכב פשע חמור בתיק רצח, כראש הרכב ערעורים וכמשנה הפלילי והכלכלי לנשיא בית המשפט גלעד נויטל.
שגיא גם לוקח חלק בהכשרת שופטים חדשים: הוא חלק מצוות שמעריך את המועמדים לשפיטה לפני שהם מגיעים לוועדה לבחירת שופטים, לצד שופט עליון וסנגור. הוא גם היה זה שניסח את נוהל הגישורים שאישרה נשיאת בית המשפט העליון לשעבר אסתר חיות, והקים מרכז להכשרת שופטים בבית משפט השלום ע"ש השופט המנוח מוקי לנדמן.
האתגר: להחדיר את תפיסת עולמו לבאר שבע
שגיא ייכנס באופן רשמי לתפקידו החדש בתחילת השבוע הבא. אבל הוא הקדים להגיע לבאר שבע כדי ללמוד את המחוז הדרומי. שגיא יצטרך להסתגל להבדלים בין בתי המשפט. בעוד שבתל אביב הוא הוביל לסיום מוסכם במרבית התיקים, בדרום הוא צפוי להיתקל בתרבות שונה.
בבאר שבע אין שופט מוקד, שמנתב הליכים מקדמיים. עד כה הנשיאה שפרשה רויטל יפה-כץ שימשה כמגשרת בתיקים מעטים שהצדדים הסכימו, אך לא באופן גורף כמו בתל אביב. בבאר שבע הענישה מחמירה יותר, ויש פחות אוריינטציה לגישורים, גם מצד פרקליטות המחוז, שהסכמתה דרושה.
האתגר המרכזי של שגיא יהיה בניסיון להחדיר לבאר שבע את תפיסת עולמו, החותרת ליעילות ולסיום מהיר של תיקים בהסכמה. בינתיים, על כל פנים, סנגורים מהדרום שמחים על המינוי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.