האחים נקש | שאלות ותשובות

המחלוקת בין האחים בחברת הענק והתביעה החריגה נגד המנכ"ל

אבי נקש הגיש תביעה נגזרת נגד מנכ"ל החברה הוותיק אבי חורמרו והעלה נגדו טענות קשות • הבקשה חשפה מחלוקת עמוקה בין האחים במשפחה שמחזיקה בבעלות על חברת ארקיע ונכסי נדל"ן ותיירות • אחד מהאחים אף התייצב לצד חורמרו: "עשה עבודה נפלאה"

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: אביב חופי
האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: אביב חופי

הבקשה לתביעה נגזרת שהגיש השבוע אבי נקש - אחד האחים במשפחה שמחזיקה בבעלותה בחברת ארקיע, במלונות ובנכסי נדל"ן - נגד מי ששימש כמנכ"ל בקבוצה במשך עשרות שנים, מלמדת לא רק על הסכסוך בין השניים, אלא גם על המחלוקות בין שלושת האחים עצמם. מהן הטענות העולות נגד המנכ"ל אבי חורמרו בתביעה, מדוע היא הוגשה רק על־ידי החברה של אחד האחים - נאמנות אבי נקש - ולא של כולם, ומהן המשמעויות של כך? גלובס עושה סדר. 

אבי נקש תובע את המנכ"ל אבי חורמרו: "נטל זכויות בשווי עשרות מיליוני שקלים תוך ניצול האמון"
על הקצה: האימפריה של האחים נקש סופגת מכה בכל חזית אפשרית. איך זה ייגמר?

מהו מבנה ההחזקות בקבוצת נקש?

קבוצת נקש נשלטת בידי ארבע נאמנויות: נאמנות אבי נקש מחזיקה בכשליש מהקבוצה, וכך גם נאמנות אוליב. ביתר מחזיקות הנאמנויות של האחים ג'ו ורפי. קבוצת נקש כולה כוללת מספר רב של חברות פרטיות ושותפויות, בעיקר בתחום התיירות והנופש וגם בנדל"ן ונכסים מניבים.

מהי תביעה נגזרת?

תביעה נגזרת היא תביעה המוגשת על־ידי בעל מניות או דירקטור בשמה של החברה, בשל עילת תביעה שקמה לחברה נגד צד ג'. במקרה הנוכחי, נאמנות אבי נקש המחזיקה במניות בחברות הגישה בקשה לתבוע בשם 8 חברות את המנכ"ל של הקבוצה בישראל. אולם מדובר במקרה חריג, שכן רק אחד מבעלי השליטה מגיש את התביעה, ללא יתר בעלי השליטה. בדרך־כלל תביעות נגזרות מוגשות על־ידי בעל מניות המיעוט.

מהן הטענות נגד חורמרו?

בבקשה לתביעה נטען כי חורמרו נטל לעצמו זכויות בשווי של "עשרות (אם לא מאות) מיליוני שקלים" בתאגידים השייכים לקבוצה. על־פי הנטען, חורמרו עשה עסקאות עם חברות בקבוצה, ללא ידיעתו של אבי נקש ושל יתר הנאמנויות, ללא אישור הגורמים המוסמכים ובניגוד למנגנונים הקבועים בחוק.

עוד נטען כי בדיקה שנערכה העלתה אי־סדרים חמורים בהעברת הזכויות, וכי חורמרו הציב את עצמו בניגוד עניינים חריף בין טובתו האישית לבין טובתם של התאגידים בקבוצה.

מבחינה משפטית, הטענה היא כי חורמרו הפר את חובת האמונים, תום־הלב וחובת הזהירות שחלה עליו, וכי פעל בניגוד למטרות החברה וללא הרשאה. בתביעה מבקש אבי נקש לתת צו הצהרתי לפיו על חורמרו להשיב מניות, יחידות השתתפות וזכויות במקרקעין שהועברו אליו.

אבי נקש הסתכסך בעבר גם עם רונן חדד, ששימש כמנהל עסקים שלו. חדד הגיש נגד נקש תביעה בסך 18 מיליון שקל, בטענה כי קיבל רק חלק מהתמורה על ניהול עשרות פרויקטים במאות מיליוני שקלים, בהיקף של כ־370 מיליון שקל. התביעה מתנהלת בימים אלה.

באי־כוחו של אבי נקש, עורכי הדין איתן ארז ומור בן שושן, מסרו בתגובה: "מדובר בתביעת סרק. בין מר חדד למר נקש לא שררו מעולם יחסי עובד־מעביד ו/או יחסי שותפות. חברה בשליטת מר חדד קיבלה מיליוני שקלים, ולמר חדד לא מגיע מאום ממר נקש. האמת תתברר בבית המשפט".

אימפריית נקש: מחנות לג'ינסים להחזקת מלונות וחברת תעופה

האחים נקש גדלו בשכונת כרם התימנים בתל אביב, להורים שעלו מעיראק ומסוריה, במשפחה ברוכת־ילדים ודלת־אמצעים. בשנות ה־60 היגר ג'ו נקש, הבכור מבין האחים, לארה"ב, שם החל לעבוד בעבודות מזדמנות עד שפתח חנות למכנסי ג'ינס בברוקלין.

שני האחים רפי ואבי נקש הצטרפו אל ג'ו, ובשנות ה־70 הם הקימו את מותג מכנסי הג'ינס שלהם "ג'ורדאש".

עשור לאחר מכן נהיה מותג הג'ינס של האחים לפופולרי בארה"ב, ועסקיהם הפכו אותם למיליונרים. בעקבות זאת הרחיבו האחים את קבוצת ג'ורדאש לתחומי עסקים נוספים, בהם בתחומי הפיננסים, ובהמשך גם בענפי המלונאות והנדל"ן ואף התעופה - כאשר ב־2006 הם רכשו את השליטה בחברת ארקיע.

כיום יש לאחים נקש מגוון החזקות בתחומי הנדל"ן, בהם בבתי מלון רבים בישראל ובאירופה, בין היתר ברשת המלונות אורכידאה. בסך־הכול, לפי ההערכות, מחזיקים האחים בכ־20 בתי מלון שונים.

ההשקעה במקרר של דוד בן גוריון

אחת ההשקעות החשובות של האחים הייתה בחברת הנדל"ן והפיננסים אמפא. החברה הוקמה בשנות ה־30 בימי המנדט הבריטי, כסוכנות למכירת משאיות, רכבים ומנופים. לאחר קום המדינה, בימי הצנע, עברה לייצר מקררים תוצרת כחול־לבן (מקררי אמפא), כאשר אפילו דוד בן גוריון רכש אחד לביתו.

לפני כ־20 שנה הצטרפה משפחת נקש למשקיעים בחברה, לצד שלומי פוגל, שוקי וולף ותולי צדר. החברה מחזיקה בנדל"ן מניב, בבעלות בנמל אילת, בפעילות בתחום החקלאות (החזקה באגרקסקו כרמל) ובניהול מעונות סטודנטים (במכללת רופין). בנוסף לכל אלה לאחים נקש יש גם החזקות בשמות מוכרים בתעשייה הישראלית, בין היתר במותג שמן הזית "חלוצה" ושותפות במפעל השימורים בגליל "פריניר". בנוסף מחזיקה הקבוצה של האחים גם בחברה בנגב שמתמחה בגידול דגי מאכל בטכנולוגיה מתקדמת.

היות שעסקי האחים הם פרטיים, ואין להם כמעט נגיעה בחברות ציבוריות ששוויין המדויק מוצג למשקיעים מדי יום, קשה לאמוד את ההון של האחים. לפני שלוש שנים הוערך הונם ב־1.8 מיליארד דולר, אך מאז זרמו הרבה מים בירקון, הריביות עלו, החות'ים השתלטו על התעבורה בים האדום (שפגעה בפעילות הנמל שלהם באילת), ושוק הנדל"ן המניב סובל מעליית הריבית שמכבידה על הוצאות המימון שלו.

חזי שטרנליכט

מהן המחלוקות בין האחים, ומה טוען חורמרו?

הגשת הבקשה לתביעה נגזרת על־ידי הנאמנות של אבי נקש בלבד, מלמדת כי האחים רפי וג'ו, שהם גם בעלי מניות בשרשור בחברות, לא תומכים בהגשת הבקשה. כמו כן, חורמרו טוען כי כל פעולותיו בקבוצה נעשו כדין ובידיעתם המלאה של ג'ו ורפי נקש. עם זאת, אבי נקש דוחה את הטענה הזו ואומר כי אפילו אם הדבר נכון - אלה לא הקנו לחורמרו סמכות לבצע פעולות ועסקאות ללא אישורן.

בתביעה מתאר אבי נקש כי כל הסיפור החל לפני כמה חודשים, אז התברר לו כי חורמרו "סבור שהוא מחזיק בזכויות בתאגידים בקבוצה". נקש החל לערוך בירור מקיף בכל החברות בקבוצה, אולם הנאמנות שבבעלות האח רפי לא השתתפה בבירור. באוגוסט 2023 פנה נקש לחורמרו במכתב, בו הודיע לו על הבדיקה שהוא מבצע באמצעות משרד רואי חשבון, וביקש לקבל מידע. המנכ"ל מצדו פנה למשרד רואי חשבון שיערכו דוח נגדי.

לטענת אבי נקש, מהבדיקה הראשונית עלו ממצאים לאי־סדרים המעלים חשדות לפלילים לכאורה. לפי התביעה, חורמרו התבקש להשיב את המניות שנרשמו על שמו, אך דחה את הטענות והבהיר כי כל העסקאות נעשו בידיעתם ובאישורם המלא של רפי וג'ו נקש.

השיא הגיע במרץ השנה, כאשר אבי נקש דרש מהחברות, בהן מכהן חורמרו כחבר דירקטוריון, כי האחרון יפוטר מכל תפקידיו בקבוצה, וכי החברות יעבירו אישור על העברת הזכויות שקיבל. אבי נקש טוען כי בעודו ממתין לתגובת החברות, נתחוור לו כי חברת סאב BV, בעלת השליטה בפירמידת קבוצת נקש בישראל, מצויה בשלבים מתקדמים של משא־ומתן לחתימה על הסכם פשרה עם חורמרו. ככל הנראה, במשא־ומתן היו מעורבים האחים ג'ו ורפי כמי שמחזיקים בחברה.

בנוסף, ב־2019 הדיחו האחים ג'ו ורפי את אבי מתפקיד יו"ר הדירקטוריון. במקומו מונה לתפקיד חורמרו. בתגובה לשאלת גלובס אישר אחד האחים כי ג'ו ורפי חלוקים על אבי בעניין של חורמרו, והוסיף: "אנחנו שניים מול אחד. חורמרו עשה עבודה נפלאה".

מנכ''ל בקבוצת נקש, אבי חורמרו / צילום: רוני שיצר
 מנכ''ל בקבוצת נקש, אבי חורמרו / צילום: רוני שיצר

מה טוען חורמרו?

בא־כוחו של חורמרו, עו"ד רון ברקמן, מסר: "לאחר שנים ארוכות בהן השיאה הפעילות המשותפת של מר חורמרו וקבוצת נקש ערך רב למשפחת נקש תוך התנהלות מקצועית וללא רבב, בחר מר אבי נקש, באמצעות הקרנות שבשליטתו, לפתוח בהליכי סרק נגד אבי חורמרו ויתר חברות הקבוצה, תוך שהוא מעלה טענות סרק מופרכות. התביעה אינה מגלה עילת תביעה".

חשוב להזכיר כי בשלב זה טרם הוגש כתב הגנה, והדרך לבירור התביעה ארוכה. ראשית יצטרך בית המשפט להכריע אם לקבל את הבקשה לאישור התביעה הנגזרת, ובשלב השני לדון בתביעה עצמה.