האם סקטור הביטחון העולמי מעניין להשקעה, ואיך נחשפים אליו?

המתיחות הגיאו־פוליטית העולה הובילה להגדלת תקציבי הביטחון באירופה ובארה"ב ליותר מחצי טריליון דולר ב־2023 - מגמה שצפויה רק ללכת ולהתחזק • מניות ביטחוניות אירופיות הפכו לאחד ממוצרי ההשקעה הלוהטים בשוק • האם מאוחר להצטרף לטרנד ואיך ניתן להיחשף לתחום? • שאלת השבוע, מדור חדש 

איור: גיל ג'יבלי
איור: גיל ג'יבלי

ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בבנק לאומי, עונה על שאלת השבוע 

בשנתיים האחרונות הפך סקטור התעשיות הביטחוניות לתחום מבטיח. מלחמת רוסיה אוקראינה, המלחמה בישראל והמתיחות הגיאו־פוליטית הגואה ברחבי העולם, הביאו שורה של מדינות להגדיל את תקציבי הביטחון שלהן ואת ההשקעה בתעשיות הנשק המקומיות, בעיקר באירופה.

שאלת השבוע | האם עדיין יש עיכובים בשרשראות האספקה ומהן ההשלכות?
שאלת השבוע | האם לכל המדינות בעולם יש גירעון ומה משמעותו?

המשקיעים הבינו את הרמז ומיהרו לרכוב על הטרנד החם. קרן סל חדשה על מניות הסקטור הביטחוני באירופה זינקה ב־44% בתוך שנה, ואחרת, ותיקה יותר על השוק האמריקאי, זינקה ב־49% בשנתיים. האם המשקיעים כבר פספסו את הרכבת או שהטרנד צפוי להימשך? וכיצד ניתן להשקיע בו?

בשנה האחרונה 11 מדינות באירופה הגדילו את הוצאות הביטחון שלהן כך שיעמדו על 2% מהתמ"ג (תוצר מקומי גולמי) וההוצאה העולמית על ביטחון זינקה ב־7% - הקצב המהיר ביותר מזה 15 שנה. בסוכנות דירוג האשראי מוד'יס מעריכים שהרווח התפעולי בענף יגדל ביותר מ־15% בשנה וחצי הקרובות.

הצהרות שונות של מנהיגים באירופה מלמדות שההשקעה בתעשייה הביטחונית רק החלה. כך למשל, קנצלר גרמניה אולף שולץ הודיע שמדינתו תעמוד ביעד (של השקעה ביטחונית בגובה 2% תמ"ג), וכן על תקציב צבאי נוסף לשנים הבאות בהיקף של 100 מיליארד אירו. גם צרפת מתכננת להגדיל את התקציב ב־118 מיליארד אירו ב־7 השנים הקרובות ובריטניה מתכוונת להגיע ל־111 מיליארד דולר ב־2030, שיהיו 2.5% מהתמ"ג שלה. לפני מספר שבועות דווח בארה"ב כי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ מתכנן לדרוש מחברות נאט"ו להגדיל את ההוצאה ל־3% מהתמ"ג אם יזכה במירוץ לנשיאות.

את השינוי באירופה ניתן לראות כבר בנתוני 2023. לפי המכון הבינלאומי לחקר השלום בשטוקהולם (SIPRI), התקציב הכולל של מדינות האיחוד האירופי גדל רק בשנה האחרונה ב־16%, לעומת קצב שנתי של 5.5% מאז 2014. למעשה, מאז המלחמה הקרה תקציב הביטחון הריאלי של מדינות האיחוד לא הגיע לרמות של היום - 552 מיליארד אירו. כך למשל, בריטניה הגדילה בשנה שעברה את התקציב שלה ב־8% ומדברת על "תוספת התקציב הגדולה מזה 30 שנה", גרמניה ב־9%, אוקראינה ב־51% (בגלל המלחמה) וצרפת ב־6.5%. כל אחת מהמדינות הללו הוציאו סכום שבחלק העליון מגיע ל־75 מיליארד דולר (בריטניה) ובקצה התחתון ל־61 מיליארד דולר (צרפת).

מי שכמובן ממשיכה להוביל בצמרת היא ארה"ב, שאמנם הגידול אצלה היה 2.3%"בלבד" אך היא הוציאה לבדה 916 מיליארד דולר בשנה האחרונה, כמעט 40% מכל הוצאות הביטחון בעולם שהגיעו להיקף כולל של 2.5 טריליון דולר. הבאות אחריה היו סין (296 מיליארד) רוסיה (109 מיליארד) והודו (84 מיליארד).

"אנחנו חיוביים על סקטור הביטחון העולמי והאירופי בפרט", אומר ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בבנק לאומי. "בעקבות מלחמת רוסיה אוקראינה וגם הביקורת של טראמפ על השקעת החסר של מדינות נאט"ו, אירופה הבינה שהיא צריכה להגדיל משמעותית את התקציבים ואף לעבור את היעד של 2% בשנה מהתמ"ג. יש בעולם שורה של סכסוכים, כמו רוסיה אוקראינה, המזרח התיכון וגם המתיחות בין סין לטיוואן.

"בנוסף, מדובר בסקטור שנחשב דפנסיבי ומתפקד טוב בתקופות של מיתון והאטה כלכלית. בנוסף, הוא מספק הגנה מסוימת מפני אינפלציה".

להשקיע באירופה או בארה"ב?

"אירופה רוצה להיות יותר תלויה בעצמה, במטרה לא להגיע לחרם נשק, כמו הדיבורים עכשיו בעולם שיש נגד ישראל. בנוסף, זה גם ייצר מקומות עבודה ביבשת. אני מעריך שבאירופה קצב הצמיחה יהיה יותר גבוה בהשוואה לארה"ב, גם כי נקודת ההתחלה של ארה"ב הרבה יותר טובה וחזקה לעומת הזנחה של כשני עשורים באירופה. מדובר על צבאות מיושנים שצריכים להצטייד בכטב"מים, מערכות הגנה על טנקים ועוד".

זו כנראה הסיבה לתוכנית חדשה שהציגה הנציבות האירופית לאחרונה, "רפורמה בתחום הייצור הצבאי". בנציבות מודאגים מהעובדה שכ־80% מהרכש הצבאי באירופה כיום מגיע ממדינות שונות בעולם, ומבקשים לעודד רכש ביטחוני בתוך היבשת. היעד של התוכנית הוא להוריד את הרכש הביטחוני מהעולם לאירופה ל־50% עד שנת 2030.

"רואים את זה למשל אצל ריינמאטל (Rheinmetall (RHM, חברת הביטחון הגרמנית הכי גדולה באירופה", אומר אורגד. "היא רואה ביקושים מאוד חזקים וצופה צמיחה של 38% בשנה הנוכחית. גם המניה שלה זינקה ב־120% בשנה האחרונה, ואפשר לציין חברות נוספות כמו לאונרדו שהצבר שלה גדל ועלתה ביותר מ‏־50%, ספרן (SAF FP) SAFRAN וגם איירבוס Airbus (AIR FP) שיש לה זרוע ביטחונית משמעותית".

גם בג'יי פי מורגן ובמורגן סטנלי המליצו לאחרונה על שורה של מניות בתחום, כמו לוקהיד מרטין ונורת'רופ גרומן.

איך נחשפים לתחום?

אורגד מסביר כי ניתן להיחשף לחברות האירופאיות בסקטור דרך קרן סל חדשה של חברת ניהול ההשקעות VanEck, שהוקמה לפני שנה. הסימון שלה הוא DFNS והיא הניבה תשואה של 44% מאז שהוקמה. "היא משקיעה בחברות באירופה ומאפשרת גם חשיפה גלובלית, היא מחזיקה גם את אלביט למשל", מסביר אורגד.

למעוניינים להיחשף דווקא לארה"ב, אורגן מציין את הקרן של אינווסקו שהסימבול שלה הוא PPA ש"היא אפשרות מצוינת למשקיע שרוצה להיחשף לחברות הכי גדולות ומובילות בתעשייה, כמו לוקהיד מרטין, ג'נרל אלקטריק, בואינג והרבה אחרות". PPA רשמה בשנתיים האחרונות תשואה של 49%.

*** גילוי מלא: שאלת השבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו של כל אדם