עוד אינדיקציות למשבר כלכלי: נתוני רשות האכיפה והגבייה שפורסמו היום (א') מלמדים כי בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2023 נרשמה עלייה של כ-5% במספר התיקים שנפתחו בלשכות ההוצאה לפועל ביחס לכל שנת 2022. ברבעון האחרון של שנת 2023 לא התאפשרה פתיחת תיקים חדשים בשל המלחמה.
הצפי ברשות, הנסמך על חמש השנים שחלפו, הוא לעלייה של 1% במספר התיקים שייפתחו בשנת 2024, אולם ברשות מודים כי מדובר בתחזית שמרנית.
● בלעדי | אחד מכל חמישה פושטי רגל בהוצאה לפועל מגיע להסדר, ולנושים זה משתלם יותר
● "פוליטיזציה של הליך המינוי": היועמ"שית נגד שינוי הליך בחירת נציב התלונות על השופטים
● "איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה
עוד מלמדים הנתונים כי הגם שרק 19% מן הזוכים בהוצאה לפועל הם תאגידים, הם מחזיקים ב-68% מן התיקים הפתוחים. מתוך הזוכים הללו, כחצי מיליון מהתיקים שנוהלו בהוצאה לפועל בשנה החולפת, שהם 24.4% מהתיקים, הוגשו בידי זוכים מתחום הפיננסיים והביטוח. 9.3% מהם - בידי בנקים. 14.2% מן התיקים הוגשו בידי חברות מידע ותקשורת, ו-7.1% בידי כבישי אגרה ושירותי תחבורה אחרים.
כ-6.2% מן התיקים הוגשו על-ידי רשויות מקומיות, 5.1% על-ידי שירותי בריאות, 4.3% על-ידי זוכים ממשלתיים, והשאר - זוכים מתחום המסחר והקמעונאות, מים, חשמל, גז ודלק.
פילוח גאוגרפי וגילאי
נתונים מעניינים נוגעים לפילוח החובות בהתאם למקום מגורים: מבין הערים הגדולות בישראל, בת ים היא העיר שהשיעור הגבוה ביותר מתושביה (9%) הם חייבים בהוצאה לפועל. הבאות אחריה הן ירושלים (7.9%), אשקלון ובאר שבע (7.8%), חיפה (7.4%), נתניה (6.7%), אשדוד (6.5%) ותל אביב (5.6%).
בבני ברק רק ל-3.2% מן התושבים ישנם תיקים בהוצאה לפועל, אולם ברשות האכיפה והגבייה הסבירו כי אין מדובר בסך החובות שייתכן שקיימים בעיר, אלא רק באלה שמנוהלים בידי המדינה, קרי ברשות אכיפה והגבייה. ברשות הסבירו עוד כי שיעור החייבים הגדול ביותר בישראל הוא ביישובי החברה הערבית.
מבחינת התפלגות גילאית, מספר החייבים הרב ביותר הוא בעשירון הגילאים 44-35, שם ישנם 352,341 אלף תיקים. ישנם גם 52,501 חייבים בני 23-18 בלבד.
562,996 חייבים בסוף 2023
מהדוח עולה עוד כי בסוף שנת 2023 היו במערכת ההוצאה לפועל 562,996 חייבים, לעומת 551,129 חייבים בסוף שנת 2022.
כ-90% מהחייבים הם יחידים, כאשר סכום החוב במועד פתיחת התיק 61% מן המקרים היה נמוך מ-50 אלף שקל. ממוצע סכום החוב בפתיחה עבור החייבים היחידים הוא 6,584 שקל. בעניינם של מחצית מן החייבים היחידים, נפתח תיק החוב על סכום הנמוך מ-1,400 שקל. 256,303 חייבים, שהם כ-46% מכלל החייבים, הם בעלי תיק אחד בהוצאה לפועל.
נתון נוסף נוגע לייצוג: 72% מן הזוכים מיוצגים בידי עורך דין, זאת לעומת 23% בלבד מהחייבים אשר מחזיקים בייצוג לפחות בתיק אחד שלהם.
יוזכר כי מאז תחילת המלחמה ועד עתה לא ניתן לנקוט הליכי גבייה נגד אוכלוסיות שונות כגון משרתי מילואים ומפונים. היום חתם שר המשפטים יריב לוין על תקנות המאריכות מדיניות זו.
שירות יזום לאוכלוסיות ייחודיות
אורי ולרשטיין, מנהל רשות האכיפה והגבייה, מסר כי "בשנה זו הושם דגש מיוחד על שירות יזום לאוכלוסיות ייחודיות, על טיפול מקצועי ברמת חובות כוללת לחייב, על הגדלת הגבייה הממשלתית ואפשרויות תשלום טרום חוב למשרדי ממשלה, על פריסת שירותי חדלות פירעון ושיקום כלכלי בלשכות נוספות ברחבי הארץ, על השקעה בתשתיות טכנולוגיות מתקדמות לציבור ולמייצגים תוך הרחבת ערוצי שירות ותשלום מקוונים ועוד. לצד עלייה במדדי השירות מקרוב ומרחוק, צומצם משמעותית גם בשנה זו הצורך של לקוחותינו להגעה ללשכות רשות האכיפה והגבייה, ובכך גאוותנו".
הדוח נערך בידי רבקה אהרוני, סמנכ"לית אגף תכנון מחקר מדיניות ברשות האכיפה והגבייה; יולנדה גולן, מנהלת אגף המחקר; דן בן סימון, סגן בכיר למנהל הרשות וממלא-מקום סמנכ"ל טכנולוגיות דיגיטליות ומידע; ומאיה גרינברג, סמנכ"לית מקצועית למערכת ההוצאה לפועל וממלאת-מקום מנהל חטיבת שירות לקוחות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.