27.311 מיליארד שקל. זהו סכום אובדן ההכנסות שנגרם למדינה, נכון לסוף 2023, כתוצאה מתוכניות הממשלה המציעות דירות במחירים מוזלים. כך מראים הדוחות הכספיים של ישראל לשנה החולפת. הנתונים, המוצגים בחלק השלישי של הדוחות, מסכמים את המספרים של שלוש התוכניות הממשלתיות לדיור בהנחה שהונהגו עד היום, משנת 2015: מחיר למשתכן, דיור במחיר מופחת ומחיר מטרה.
● אחרי 50 שנה: כך תתחלק הקרקע היוקרתית בין 1,700 הבעלים
● צפון תל אביב: דירה עם גג ענק נמכרה ב־6 מיליון שקל
נתוני השיווקים והעסקאות הכלולים בדוח מנתחים את כלל מכרזי רשות מקרקעי ישראל שיצאו לשיווק במסגרת אחד משלושת מסלולי הסבסוד לרכישת דירות חדשות. בשל השוני המסוים בין התוכניות, שווי אובדן ההכנסות במחיר למשתכן חושב על פי ההפרש בין 91% ממחיר הקרקע (גובה דמי החכירה שנהוג לשלם כיום במכרזים רגילים) ובין התשלום ששולם בפועל על ידי החוכר; ובתוכניות דיור במחיר מופחת ומחיר מטרה, הוא חושב על פי מספר הדירות ששווקו בהצלחה, תוך השוואה בין שווי ממוצע של דירה לאחר הנחה ובין שווי של דירה ממוצעת בשוק החופשי.
האובדן הגדול ביותר: מחיר מטרה
על פי הנתונים, אובדן ההכנסות הגדול ביותר נבע עד היום מתוכנית מחיר מטרה: עד לשנת 2022 אובדן ההכנסות במסגרת התוכנית היה כ־5.5 מיליארד שקל, ובשנת 2023 לבדה מדובר באובדן הכנסות של כ־11 מיליארד שקל, ובסך הכול כ־16.5 מיליארד שקל.
בכל התוכניות יחד, כאמור, אובדן ההכנסות גבוה מ־27 מיליארד שקל, אך מדובר בנתון חסר, בין היתר משום שהנתונים אינם כוללים שיווקים או עסקאות ביו"ש, "המנוהלים בהתאם לדין לעניין קופת האזור".
הדוח מציין גם את היקף התקבולים מהעסקאות במסגרת תוכניות הסבסוד לדירות חדשות. אלו מסתכמים בכ־32 מיליארד שקל, וכאן מחיר למשתכן אחראית לעיקר התקבולים, כ־12.7 מיליארד שקל. עם זאת, תוכנית דיור במחיר מופחת הכניסה ב-2020־2021 כמעט 11 מיליארד שקל, קצב גבוה שניתן בין היתר לייחס לזינוק החד בפעילות הענף לאחר היציאה מהקורונה, שהביא למחירי שיא גם במכרזי רמ"י.
היקף יחידות הדיור ששווקו במסגרת שלוש התוכניות, החל בשנת 2015, הוא 196,886. מתוכן, היקף השיווקים המוצלחים הוא 123,493 יח"ד, כך ששיווקן של כ־37% מיחידות הדיור לאורך השנים נכשל. בעניין זה נזכיר כי ישנם מכרזים ששווקו לאורך השנים בשיווק חוזר, כך שיחידות דיור מסוימות נכללו בהם כמה פעמים - עובדה אשר עשויה להשפיע על שיעור ההצלחה הכולל.
עוד מצוין בדוח כי הנתונים אינם כוללים יחידות דיור ששווקו במכרזים לשוק החופשי, אלא רק כאלו המיועדות לזכאי התוכניות השונות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.