הגירעון התקציבי ממשיך לגדול: טיפס ל-7.6% ביוני

נכון לחודש יוני, הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים הסתכם בכ-146 מיליארד שקל וגדל בכ-0.4% נקודות אחוז מהתוצר, ביחס לגירעון בסוף מאי • הוצאות הממשלה זינקו לעומת התקופה המקבילה אשתקד, גם בנטרול הוצאות המלחמה

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הגירעון התקציבי של ישראל ממשיך במגמת העלייה. נכון לחודש יוני, הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים הסתכם בכ-146 מיליארד שקל, וגדל בכ-0.4% נקודות אחוז מהתוצר ביחס לגירעון במאי, כך שהוא עומד על כ-7.6% מהתוצר. גירעון זה גבוה באחוז תוצר שלם לעומת היעד שהציבה הממשלה לתקציב 2024, ברמה של 6.6%. את הנתונים פרסם היום (ב') החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג.

בכספים הקואליציוניים לא נגעו: קיצוץ רוחבי בתקציבי החינוך והרווחה
ביטול האג"ח המיועדות: 3 מיליארד שקל חיסכון למדינה, אבל מה יקרה כשהריבית תרד?

בחודש יוני עצמו, עמד הגירעון על 14.6 מיליארד שקל; זאת, לעומת גירעון של 6.4 מיליארד שקל ביוני אשתקד. מתחילת השנה, נרשם גירעון מצטבר של כ-62.3 מיליארד שקל, לעומת עודף של כ-6.6 מיליארד שקל בתקופה המקבילה ב-2023.

הוצאות הממשלה מתחילת השנה חצו בחודש שעבר את רף ה-300 מיליארד שקל - זינוק של 34.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. עיקר הגידול נובע מהוצאות גבוהות של מערכת הביטחון והמשרדים האזרחיים עקב המלחמה; אלא שגם בנטרול הוצאות המלחמה, עומד הגידול בהוצאות הממשלה על כ-9.3%.

אל מול ההוצאות המרובות, הכנסות המדינה גדלו בקצב מתון בהרבה, של 3.3% בחציון הראשון של 2024. הן הסתכמו ב-238 מיליארד שקל, לעומת 230.4 מיליארד שקל בחודשים ינואר-יוני אשתקד.

אף שהגידול בהכנסות מתון, הוא נמצא במגמת עלייה. חודש יוני עצמו היה מוצלח מאוד, עם קפיצה של 11.7% בהכנסות המדינה, לעומת יוני בשנה שעברה. "הכנסות אלו ממשיכות להיות גבוהות ביחס לחזוי בתקציב, ומשקפות מגמת גידול עקבית ביחס לתקופה המקבילה אשתקד", ציינו בחשכ"ל.

ההערכה באוצר היא שהגירעון יטפס לשיא עד ספטמבר, ולאחריו תירשם ירידה מסוימת. אולם, בתוך המשרד חלוקים בנוגע לשאלה עד לאיזה רף הוא יירד. באגף התקציבים העריכו בחודשים הקודמים שהגירעון יתכנס כלפי מטה לאזור היעד של 6.6%, שעל בסיסו אושר תקציב המדינה במרץ האחרון.