אתמול בלילה (ב') נסגרה ההרשמה להגרלה במסגרת "דירה בהנחה", שנפתחה ב-27 במאי. על פי נתוני משרד הבינוי והשיכון, נכון ליום א' בשעה 17:00 נרשמו 98,185 זכאים שמנסים לזכות בדירה ב-19 יישובים ברחבי הארץ, מתל אביב וראשון לציון, רחובות, בני עייש, קריית גת ודימונה וגם ביישובים ערבים - אכסאל ודיר אל אסד. למרות הביקוש הגדול, רק 4,633 דירות יוגרלו בסבב זה.
● כסף בקיר | המומחה שמזהיר: מרבית האנשים שישקיעו בתחום הנדל"ן הזה יפסידו את כספם
● דירה אחת ממחיר למשתכן, השנייה בשוק החופשי. מה פער המחיר?
שינוי שמתחרש בהגרלה זו בפעם הראשונה הוא מתן עדיפות של 20% למשרתי מילואים פעילים, כך שהדירות יוגרלו עבורם לפני בני המקום. ההגרלה מבוצעת כך שראשונים יוגרלו בכל עיר אליה נרשמו נכה רתוק/הורה לילד נכה רתוק, ולאחריהם משרתי מילואים פעילים, לאחר מכן בני המקום, ולבסוף שאר הנרשמים. באפשרות הזכאים להירשם לשלוש ערים, ולכלל ההגרלות בערים אלו.
הביקוש בהגרלה ומספר הנרשמים דומה להגרלות הקודמות בשנה וחצי האחרונות, ומזכיר כמה קשה שוק הדיור עבור אלו שעדיין אין להם דירה. על פי הנתונים של משרד הבינוי והשיכון, בהגרלה שנסגרה בחודש מאי נרשמו כ-97 אלף זכאים שהתחרו על 7,073 דירות ב-17 יישובים. להגרלה שנסגרה בפברואר נרשמו כ-105 אלף זכאים שהתחרו על 7,000 דירות ב-16 יישובים. בינואר 2023 נרשמו כ-90 אלף להגרלה של כ-6,500 דירות בלבד.
רחובות במקם הראשון, ראשון לציון במקום השני ותל אביב שלישית
הביקוש בהגרלה מציב את רחובות שוב בראש הטבלה, כמו בהגרלה הקודמת. ברחובות מוגרלות 250 דירות ויש 41.6 אלף שמקווים לזכות באחת מהן.
השנייה בביקוש היא ראשון לציון עם 164 יח"ד בלבד ו-37.7 אלף נרשמים. תל אביב במקום השלישי, עם הגרלה של סה"כ 81 דירות ו-28.5 אלף זכאים רשומים. ההגרלה ליח"ד במתחם מכבי יפו שביפו, שכונה חדשה שתיבנה על שטחי האצטדיון לשעבר.
במקום הרביעי קריית גת עם הכי הרבה דירות בהגרלה, 927 דירות שיותר ממחציתן בצביון חרדי (כל זכאי יכול להירשם) ואליהן נרשמו 28.5 אלף זכאים. אחריה ברשימה בת ים, שמוצעות בה 232 דירות ונרשמו 20.69 אלף זכאים להגרלה.
גם ביישובים הערבים בהם הוגרלו דירות הביקוש גבוה מן ההיצע, אך לא ברמות של שאר הארץ. על פי הנתונים, בדיר אל אסד הסמוכה לכרמיאל, שנמצאת בתחתית הביקוש, נרשמו 794 זכאים ל-67 הדירות שבהגרלה. באכסאל הסמוכה לנצרת מוצעות 72 יח"ד ונרשמו 943 זכאים.
הציפייה לבוננזה כוללת אי ודאות שנמשכת שנים
הודעת הזכייה בהגרלה, אין משמעותה שהזוכים הולכים מחר לקנות דירה בהנחה, אלא שהם משובצים במקום שבו זכו לבחור דירה לפי סדר הזכייה. בחירת הדירה מבוצעת רק בשלב שבו מתקבל היתר בנייה לפרויקט, תקופה שיכולה להימשך זמן רב, לעתים חמש שנים ויותר. זאת, מכיוון שהפרויקטים בהגרלות רחוקים במקרים מסוימים מלהבשיל ויכולות להיות בעיית תשתיות ואי הסכמות עם הרשויות שמוביל לשלל עיכובים.
רק בשלב בחירת הדירה הזוכים למעשה מגלים במה זכו בדיוק ומה המחיר הסופי שישלמו עבור הדירה; רק אז הם יכולים לבדוק אם יקבלו משכנתא מהבנק לסכום שיצטרכו.
למרות ההמתנה וחוסר הוודאות, מאות אלפים מנסים את מזלם. כמו כן, על פי תנאי התכנית ניתן למכור את הדירות חמש שנים מן האכלוס (טופס 4) או שבע שנים ממועד ביצוע ההגרלה או שיחויבו בקנס שנע בין 250-450 אלף שקל, תלוי במיקום הדירה, ובכל מקרה, המכירה מבוצעת רק לאחר אישור ממשרד הבינוי.
לאורך השנים של התוכנית, היא חטפה ביקורת רבה בשל כך שהביצוע רחוק מהמטרה המקורית - לאפשר לזוגות צעירים דירה. זאת מכיוון שרבים מהזוכים לא גרים בדירות אותן קיבלו, והן מושכרות ולאחר מכן נמכרות להשאת רווחים ורכישת הנכס שבו באמת אותם זוגות מעוניינים לגור. סקר של משרד השיכון משנת 2022 בקרב 7,500 זוכים הראה כי 65.2% השיבו שהם גרים בדירה ו- 34% השיבו שאינם גרים בה.
רבים מבין הנרשמים להגרלה מוכנים להמתין מתוך ציפייה לבוננזה אפשרית. זאת במיוחד לאחר שניתנו הנחות מפליגות בחלק מהמקומות. הרוכשים בגליל ים בתחילת התוכנית קנו בהנחה של מיליון שקל ויותר. באבן יהודה, רוכשים שזכו בהגרלה בשנת 2019 הגיעו עתה למימוש. הם קנו דירות במחיר של כ-800 אלף שקל לשלושה חדרים ועד 1.6 מיליון שקל לדירות 6 חדרים - נמוך בהרבה ממחירי השוק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.