כך נחשף הסוד השמור של תעשיית רואי החשבון

קבוצת סטודנטים ומתמחים יזמה סקר מקיף על השכר והתנאים במחלקות הביקורת של ארבע פירמות רואי החשבון הגדולות בארץ • למרות ההבדלים בשכר הבסיס, בסופו של חודש המשכורות כמעט זהות • מי לא מחלקת מענקים לעובדים, איפה תקבלו גם תן ביס, ואיך הגיבו הפירמות לנתונים?

יובל עבדי ואושר אמסלם, ממייסדי ''פורום רואי החשבון'' / צילום: איל יצהר
יובל עבדי ואושר אמסלם, ממייסדי ''פורום רואי החשבון'' / צילום: איל יצהר

בשעה שגיוסי המתמחים לפירמות רואי החשבון בעיצומם, רץ בימים האחרונים פוסט חדש בפייסבוק ובו נחשף השכר ההתחלתי שמשלמות ה"ביג 4" - ארבע פירמות ראיית החשבון הגדולות בארץ - למתמחים במחלקות הביקורת שלהם.

מהפוסט, שפורסם בקבוצת "פורום רואי החשבון", עולה כי בעוד יש הבדלים בשכר הבסיס ובהטבות שהפירמות מעניקות, בסופו של דבר השכר ההתחלתי בפירמות הגדולות כמעט זהה ועומד על כ-9,000 שקל לחודש.

נקלעתם למחלוקת מס עם רשות המסים? יש מה לעשות
בצל המלחמה: מה קרה לשכר המתמחים במשפטים השנה?
בלי בונוסים ועם קיצוצי שכר: השוק התהפך על המתמחים בראיית חשבון

מי עומד מאחורי הנתונים? הפוסט פורסם על-ידי "חבר אנונימי בקבוצה", והפירמות מסרבות לאשר או להכחיש את הנתונים. בפוסט נכתב: "לשימוש הקהל הרחב ולמען השקיפות - ריכזנו חבריי ואני את הצעות השכר המעודכנות כרגע בפירמות במחלקות הביקורת למי שמתחיל התמחות בספטמבר-ינואר. הנתונים נעשו תוך השוואה עם מספר אנשים, כך שאנו מאמינים בנכונותם, וייתכנו סטיות כתוצאה מתוספות עקב ניסיון או ממשא-ומתן ספציפי".

אל הפוסט צורפו נתונים על שכר הבסיס בפירמות הגדולות וכן תוספות שמקבלים המתמחים, כמו תן ביס, נסיעות, קרן השתלמות ועוד.

לפי הנתונים, שכר הבסיס בפירמות מתחיל ב-7,700 שקל שמשלמת הפירמה הגדולה בארץ, EY ישראל. השכר ממשיך ל-8,000 שקל שמשלמת KPMG ו-8,350 שקל שמשלמת PwC. בראש הטבלה, עם שכר בסיס של 8,750 שקל, נמצאת Deloitte. עוד עולה כי PwC היא הפירמה היחידה שמעניקה תוספת אש"ל למתמחים, בסך 250 שקל לחודש. כל הפירמות מעניקות תוספת עבור נסיעות (בין 255 שקל ב-Deloitte ל-560 שקל ב-KPMG).

בסך-הכול, עם הטבות ודמי הבראה (אך ללא ימי חופשה, קרן השתלמות ומענקים), השכר ההתחלתי שמשולם למתמחים בארבע הפירמות הגדולות דומה, כאשר ב-PwC מובילים את הטבלה עם שכר של 9,274 שקל, ב-KPMG משלמים 9,150 שקל, ב-EY משלמים 9,070 שקל, וב-Deloitte משלמים 9,005 שקל לחודש.

אחד הבונוסים המקובלים בענף בקרב הפירמות הגדולות הוא המענק הניתן למצטיינים. מהנתונים שפורסמו עולה כי בעוד ב-Deloitte נמנעים ממתן מענקים למצטיינים כמדיניות, בפירמת PwC מעניקים מענק הצטיינות של 18 אלף שקל, בפריסה ל-8 רבעונים, ב-KPMG מעניקים 12 אלף שקל בשלוש פעימות, וב-EY מעניקים 10,000 שקל כבר במשכורת הראשונה.

נלחמים על השכר

הנתונים שנחשפים לא מפתיעים אף אחד. בשנים האחרונות התחוללה מהפכה משמעותית בתחום, כאשר הסטודנטים לחשבונאות, המתמחים ורואי החשבון הצעירים סירבו להמשיך ללכת בעיניים עצומות אל המקצוע והחלו לחשוף את אחורי הקלעים, ובין היתר את השכר ואת התנאים, תוך עריכת השוואות וחשיפת הפירמות שלא שילמו שכר ראוי.

אחד משיאי התופעה אירע לפני כשלוש שנים, אז התחוללה מהפכה בכל הנוגע לשכר ולתנאי המתמחים. חמש הפירמות הגדולות בארץ (ה"ביג 4" ופירמת BDO) ביצעו העלאות שכר רוחביות למתמחים ולרואי החשבון הצעירים. זאת, בין היתר, בעקבות חשיפת גלובס על השכר הנמוך המשולם למתמחים, שנע בזמנו בין 5,500 ל-6,500 שקל. את המאבק להעלאות השכר הובילו בשטח יובל עבדי ואושר אמסלם, אז שני סטודנטים לחשבונאות, שהחליטו שהגיע הזמן להילחם לטובת השכר והתנאים בתחום והקימו את "פורום רואי החשבון" בפייסבוק.

כשהוקם הפורום, היו בו כ-1,900 חברים. כיום הוא מונה 7,500 סטודנטים לראיית חשבון, רואי חשבון צעירים וגם ותיקים, שותפים בכירים בפירמות ובעלי משרדים עצמאיים. הם מקבלים הרצאות מקצועיות מבכירים במשק על האפשרויות שיש להם, על מסלולי העבודה ועל מגוון דברים נוספים, וכן מתייעצים בינם לבינם על כל מה שאפשר.

"חזרנו לשכר של 2019" 

"הכול התחיל מפוסט שעלה לפורום לפני כחודש ובו תלונה על כך ש-PwC הורידו את השכר הבסיסי שלהם ל-7,000 שקל", מספר אמסלם, ממייסדי ומנהלי הקבוצה.

"הפורום התעורר בצורה הכי טבעית. הציפו אותנו בפניות ואמרו שהחזירו אותנו ל-2019, לימי השכר הנמוך. התחלתי לשוחח עם סמנכ"ליות משאבי אנוש בפירמות, וניסינו להבין אם אנחנו חוזרים אחורה. גילינו שבכמה פירמות היה רצון להעלות את השכר, אבל הן בוחנות אחת את השנייה ואת החוזים שהן מוציאות כדי להבין איפה הן עומדות. אם פירמה מוציאה שכר התחלתי של 7,000 שקל, אז השותפים בשאר הפירמות לא ממהרים להעלות שכר", מספר אמסלם.

בעקבות החשש שכל הפירמות יישרו קו ויורידו את שכר המתמחים, החלו חברי הפורום לבצע השוואות ובדיקות של חוזים שהם וחבריהם קיבלו מהפירמות. אמסלם מספר: "אנחנו כל השנה נלחמים שיעלו את השכר, ופתאום מגלים שפירמה אחת מורידה אותו. הצעד הזה הוביל לרצון להבין איפה השוק עומד. חברים בפורום הלכו ועשו ביוזמתם סקר שוק וביקשו מידע על אילו חוזים הם מוציאים וכמה הם משלמים, וכך התגבשה הטבלה. הם דיברו עם אנשים בפירמות ועם מגויסים כדי לתת תמונה טובה עבור מועמדים שרוצים להתקבל לפירמות ולשקף להם את המצב האמיתי במשק, ובין היתר להראות להם שהחריג הוא ה-7,000 ולא הכלל. זה הכוח של הקהילה, שיש את הפלטפורמה לגלות, להשוות".

אמסלם מוסיף כי "הצלחנו להרגיע את המתמחים שאף אחד לא מתכוון להוריד שכר, ו-PwC זה החריג, וגם שם לא דובר על הפחתת שכר אלא על שכר התחלתי דיפרנציאלי שנע בין 7,000 ל-8,500 שקל. דיברתי עם כל הפירמות, והן אמרו לנו שאין כוונה להוריד שכר, וזו אמירה חשובה, כי זה היה עלול להיות כדור שלג".

הפירמות מגיבות לנתונים

פירמת סומך-חייקין KPMG: "אנו משקיעים בהון האנושי שלנו רבות".

פירמת PwC Israel: "השיקול הפיננסי חשוב אבל אינו היחידי שעומד בפני מתמחים בבחירת המשרד. אנו נותנים דגש על יצירת סביבה נעימה ועל ההתפתחות האישית והמקצועית של עובדינו, כאשר הצעת הערך שלנו למתמחים היא, בין השאר, באמצעות היכולת שלנו לספק מעטפת ראויה לשלב מגוון של תעשיות וסוגי לקוחות שונים באשכולות הביקורת. יתרה מזאת, אנו פועלים לתגמול נכון וראוי עבור המתמחים ופועלים באפיקי קידום מהירים כהכנה לשלבים הבאים בקריירה".

פירמת Deloitte: "כפי שניתן לראות בטבלה, שכר הבסיס שלנו הוא הגבוה ביותר מבין הפירמות הגדולות בארץ - בפער. עובדה זו לא משתנה גם בהינתן תקופות של עודף או מחסור ברואי חשבון. לצד השכר הגבוה, אנחנו גאים לשלם גם עבור שעות ההפסקה במהלך היום, הטבה שמגיעה לכ-500 שקל בחודש. כמו כן, אנחנו משלמים שעות נוספות על בסיס יומי, ולא על בסיס חודשי".

מ-EY ישראל לא נמסרה התייחסות.