האם ג'ארד קושנר, חתנו של דונלד טראמפ, ירכוש חלק מהמניות של הפניקס? הקרן אפיניטי פרטנרס, שאותה מוביל קושנר, נמצאת במשא-ומתן לרכוש מהקרנות סנטרברידג' וטגלטין ששולטות בהפניקס (31.45%) כ-4.9% מהמניות, בשלב ראשון, תמורת יותר מ-450 מיליון שקל ולפי שווי שוק שמתקרב ל-10 מיליארד שקל. הקרן, אפיניטי, מעוניינת להכניס רגל בדלת. בנוסף, הקרן מעוניינת לקבל אופציה לרכישת עוד 4.9% מהמניות או 9.8% בסך-הכול. הפניקס נסחרת לפי שווי שוק של 9.8 מיליארד שקל (אחרי זינוק של כ-6.7% במסחר היום).
● טבלת התשואות לחודש יוני: ילין לפידות בראש, ומה עשה אלטשולר שחם?
● סולאראדג' יוצאת לסבב פיטורים נוסף: 400 עובדים יעזבו, מחצית מהם בישראל
הסיבה לשני השלבים הללו היא משום שכדי להעלות להחזקה של יותר מ-5% בחברת ביטוח צריך אישור של הרגולטור - רשות שוק ההון, ומאחר שאפיניטי היא קרן "סעודית", כזו שגייסה את רוב כספיה ממדינות המפרץ, לא בטוח שהרשות תאשר. בנוסף, משקיע שרוצה לעלות להחזקה של יותר מ-15% בחברת הביטוח, צריך לקבל אישור נוסף מהרשות.
במקביל, מי שעוד צפוי לחזור להפניקס הוא יצחק תשובה. בשנת 2019, כאשר הקרנות רכשו את הפניקס, תשובה נתן להן הלוואת מוכר, שהסכום שנותר ממנה לפירעון בעוד כשנה וחצי הוא כ-200 מיליון שקל. כעת, תשובה צפוי לקבל חלק מהמניות, בשתי מנות, בתמורה לוויתור על הלוואת המוכר. גם כאן מדובר ככל הנראה בשני שלבים של העסקה אך במקרה הזה תשובה עשוי להגיע להחזקה של 4.9% בסך הכל.
בשלב זה השליטה בחברת הביטוח הגדולה בישראל, הפניקס, בהנהלתו של אייל בן סימון, עדיין לא מתחלפת. ככל הידוע שתי הקרנות הזרות, סנטרברידג' וטגלטין, מעוניינות לממש את החזקותיהן, לאור הזינוק עד כדי הכפלת שוויה של חברת הפניקס בכמעט 5 השנים תחת שליטתן. בנוסף, קרן בינלאומית נוספת צפויה לרכוש עוד 2% מהמניות. כלומר, סנטרברידג' וטגלטין עשויות לרדת להחזקה של כ-17% בלבד, לעומת כאמור 31.45% כיום.
עסקה שנייה לקושנר בישראל
אם אכן תיחתם העסקה, זו תהיה השקעה שנייה של הקרן של קושנר בישראל. בתחילת שנת 2024 השלים קושנר השקעה של 15% בפעילות הרכב של קבוצת שלמה בניהולו של אסי שמלצר. בתחילה דובר על השקעה לפי שווי של 3.8 מיליארד שקל, אלא שפרוץ מלחמת חרבות ברזל הביאה להפחתת השווי ובפועל נחתמה העסקה תמורת 110 מיליון דולר ולפי שווי 2.7 מיליארד שקל "בלבד".
דוחות שלמה החזקות לרבעון הראשון חשפו כי אפיניטי הזרימה בפועל רק כ-63 מיליון דולר מכספי ההשקעה. היתרה מומנה באמצעות הלוואת מוכר בהיקף של כ-47 מיליון דולר שהועמדה לקרן ע"י חברות פרטיות בבעלות משפחת שמלצר המובטחת בשעבוד על מלוא המניות שיוקצו לקרן.
ערב השלמת העסקה, התבצע שינוי מבני בקבוצת שלמה, לפיו בין היתר, הוקמה חברה בת חדשה אליה הועברו מלוא החזקות עסקי הרכב של הקבוצה, הכוללים את פעילויות הליסינג, השכרה ומכירת הרכבים, כאשר לאפיניטי תעמוד תקופה נוספת של שנה - עד פברואר 2025 - לפנות לרשות שוק ההון לקבלת היתר להחזיק ב"דרך האשראי", חברה פרטית העוסקת בתחום אשראי חוץ-בנקאי בשיעור של כ-15%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.