פלנטיר | ניתוח

עם שווי של כ-100 מיליארד דולר: האם זו תהיה אנבידיה הבאה?

מניית פלנטיר, שמנתחת בכלי AI ביג דאטה בתחום הביטחון, זינקה השנה ביותר מ־160% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט • המומחים מתייחסים אליה בספקנות, וחלקם אף צופים צניחה, אבל המשקיעים הקטנים הפכו אותה לאחת משיאניות התשואה השנה

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: Associated Press, Thibault Camus
אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: Associated Press, Thibault Camus

ארבע שנים לאחר שהחלה להיסחר בבורסת ניו יורק לפי שווי של 20 מיליארד דולר, חברת שירותי ה־AI לשוק הביטחוני פלנטיר  עקפה השבוע את רף ה־100 מיליארד דולר בשווי השוק שלה. זאת, לאחר ריצה של 161% במחיר המניה מתחילת השנה. העלייה החדה בשווי, הכניסה את פלנטיר, המנוהלת על־ידי המייסד אלכס קארפ, גם למדד המוביל S&P 500 בעדכון האחרון. ובכל זאת, נראה שהמניה מהווה סוג של חידה בוול סטריט.

סוף הסאגה: חברת היהלומים של בני לנדא תימכר ב-4 מיליון דולר 
שוק השבבים רותח ברקע הפיטורים באינטל. מה מציעה המתחרה המובילה? 

כשבוחנים מה חושבים האנליסטים ואיזה עתיד הם צופים לחברה, נראה שרבים מהם מתקשים להצדיק את השווי הגבוה אליו היא הגיעה. על פי נתוני וול סטריט ג'ורנל, 24 אנליסטים מסקרים את המניה וההמלצה הממוצעת היא "החזק" - ההמלצה שנותנים לה 10 אנליסטים. עוד 6 אנליסטים מספקים המלצות חיוביות, ו־8 נותנים המלצות שליליות. הדבר בולט אף יותר במחיר היעד הממוצע למניה, שעומד על 28.32 דולר. זאת, בזמן שמניית פלנטיר נסחרת היום במחיר גבוה משמעותית, של כמעט 45 דולר. במילים אחרות, האנליסטים סבורים שהמניה צריכה לרדת בכ־37% ביחס למחיר בו היא נסחרת בימים אלה. החברה נסחרת במכפיל רווח חזוי של 107.5 ומכפיל הכנסות של 43.1 - בין התמחורים הכי יקרים בבורסה האמריקאית. לשם השוואה, אנבידיה נסחרת במכפיל רווח של כ־65.7.

המומחים הגדולים מפספסים כוכבת?

בבנק אוף אמריקה ניסו לאחרונה להסביר את הדיסוננס הזה, בעזרת סיפור מהעבר. "ב-1980, חברת התקשורת AT&T שכרה חברת ייעוץ כדי שתעריך לה מה יהיה גודל השוק לטלפונים סלולריים בשנת 2000", כתבה האנליסטית מריאנה פרז מורה מבנק אוף אמריקה. "המחקר מצא שיהיו רק 900 אלף משתמשים. בפועל, מספר המנויים הסלולריים היה גבוה מ־100 מיליון. האומדן המוקדם הזה גם לא הצליח לחזות את עולם האפליקציות, הסטרימינג והמכשירים החכמים. אנחנו רואים איך היכולות, הטכנולוגיה והדרך קדימה בפלנטיר סובלות מאי־הבנה בסיסית דומה". בבנק אוף אמריקה העריכו שהכניסה למדד S&P 500 תהווה "קו פרשת המים" עבור פלנטיר, זמן שבו משקיעים מוסדיים יצטרכו לבחון מחדש את מה שהם "יודעים" על החברה. בין האנליסטים המסקרים את פלנטיר, מחיר היעד של בנק אוף אמריקה הוא הגבוה ביותר, 50 דולר (פרמיה של 11%), בהמלצת "קנייה".

לא בכדי מזכירים בבנק אוף אמריקה את המשקיעים המוסדיים בהקשר של פלנטיר. לפי נתוני הבנק, בסמוך לכניסתה למדד S&P 500, החזקות המוסדיים היו 45.8% מהסחורה הצפה (float), והשיעור אמור לגדול עם כניסתה למדד. בבנק הצביעו על עלייה בהחזקות המוסדיים במהלך השנה האחרונה, אך עדיין, קרוב ל־50% מההחזקות במניית פלנטיר הן של משקיעי ריטייל (משקיעים פרטיים) - שיעור גבוה משמעותית מהממוצע במניות אחרות במדד. יתרה מכך, האנליסטית מציינת שחמשת המוסדיים בעלי ההחזקה הגדולה ביותר בפלנטיר מחזיקים בכ־20% מהמניות, מה שלהערכתה משאיר הזדמנויות לעוד מוסדיים לבחון השקעה בה.

בכתבה שפורסמה לאחרונה בוול סטריט ג'ורנל נכתב שלמרות שהיא אינה מותג צרכני, פלנטיר פיתחה בסיס מעריצים נלהב בקרב משקיעים חובבים, שמחליפים ביניהם ניתוחים ברשתות החברתיות. באותה כתבה נכתב שהמנכ"ל קארפ אמר שהמשקיעים הפרטיים בפלנטיר "אמיצים מספיק להשקיע את כספם במה שהם מאמינים בו".

הקשר לישראל והרווחים שהוכפלו פי 5

פלנטיר הוקמה בשנת 2003 על־ידי קארפ ופיטר ת'יל, שהיה מייסד פייפאל ומשקיע מוקדם בפייסבוק. שם החברה מבוסס על כדור בדולח בסדרה "שר הטבעות" ומוצר הדגל שלה הוא Gotham, שם שמגיע מספרי הקומיקס של באטמן. החברה מפתחת תוכנות לניתוח ביג דאטה, על בסיס AI, ועובדת בעיקר עם סוכנויות מודיעין וצבאות ברחבי העולם, בדגש על צבא ארה"ב. אחד מלקוחותיה, אגב, הוא צה"ל והחברה נחשבת לבעלת קשרים טובים עם מערכת הביטחון בישראל ובכיריה, קארפ ות'יל, ידועים כתומכי ישראל. לאחרונה נודע שעל רקע זה, הקרן הנורבגית Storebrand החליטה למכור את מניותיה בפלנטיר וציינה שזאת בשל מכירת מוצרים ושירותים "לשימוש בשטחים הפלסטינים הכבושים", כהגדרתה.

במקביל, יש לה גם פעילות צומחת עם לקוחות אזרחיים. הצמיחה בסגמנט הזה תמכה בהעלאת התחזיות השנתיות עם פרסום הדוחות הקודמים, לרבעון השני של השנה (דוחות הרבעון השלישי יפורסמו בשבוע הבא). החברה צופה הכנסות של 2.742־2.75 מיליארד דולר, זאת בהשוואה לתחזית קודמת של כ־2.6־2.69 מיליארד דולר. התחזית המעודכנת משקפת צמיחה של 23.2%־23.6% בשורה העליונה לעומת שנה קודמת, כאשר התחום המסחרי בארה"ב יצמח ב־47% להכנסות של 672 מיליון דולר.

במחצית הראשונה של השנה פלנטיר צמחה ב־24% בהכנסות, לרמה של 1.3 מיליארד דולר, והרווח הנקי זינק מ־47 מיליון דולר ל־242 מיליון דולר. ה־EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) הסתכם ב-497 מיליון דולר, 38% מההכנסות, לעומת 277 מיליון דולר, 26% מההכנסות, במחצית הראשונה של 2023.

"אחת מחברות הטק החשובות בעולם"

לאחר פרסום הדוחות האחרונים, כתבו באופנהיימר כי פלנטיר הציגה ביצועים מצוינים וציינו שקארפ אמר בשיחת המשקיעים שהביקושים מארה"ב הם אדירים, וקצב סגירת העסקאות של פלנטיר נותר גבוה מאוד. "להערכתנו, פלנטיר תצמח להיות אחת מחברות הטכנולוגיה החשובות בעולם והשפעתה תתקרב לזו של מיקרוסופט", כתב עמרי עפרוני, אנליסט באופנהיימר.

העלייה החדה במניית פלנטיר מתחילת השנה הופכת אותה לחברה בעלת התשואה השלישית בטיבה במדד S&P 500, שאליו כאמור הצטרפה בעדכון האחרון, לפני כחודש. שתי המניות היחידות שעוקפות אותה בתשואות הן ויסטרה  מתחום ייצור החשמל, שעלתה מתחילת השנה ב־227%, וענקית השבבים אנבידיה  שטיפסה ב־184%.

כאמור, רוב האנליסטים סבורים שהמניה מתומחרת ביתר, אך בבנק אוף אמריקה מעריכים שיש לה עוד מקום לעליות. מנגד, בג'פריס ההמלצה היא "החזק" במחיר יעד של 28 דולר, שנמוך ב־37.7% מהנוכחי. האנליסט ברנט ת'יל התארח בחודש שעבר בכנס שערכה החברה ובו השתתפו ארגונים מסקטורים שונים. הוא ציין שהמומנטום צובר תאוצה, אך הוסיף, "פלנטיר היא המניה הכי יקרה מבין מניות התוכנה שאנחנו מסקרים". לפני הדוחות הקודמים בג'פריס ציינו כי "מבנה ההחזקות הייחודי של פלנטיר (כלומר, ריבוי משקיעי ריטייל, ש.ח.ו) יכול לגרום למניה להמשיך להיסחר על בסיס ההתלהבות מ־AI".