פי 3 על ההון בחמש שנים: ההשקעה החלומית של הקרנות הזרות בהפניקס

הבעת אמון בכלכלה הישראלית בזמן מלחמה: סנטרברידג' פרטנרס וגלטין פוינט מוכרות את רוב מניותיהן בקבוצת הביטוח למשקיעים זרים, בראשות חתנו של טראמפ וכן לקבוצת דלק של תשובה • הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה - מה שיחזק את כוחם של מנהליה

קושנר, בעלי אפיניטי פרטנרס; בן סימון, מנכ''ל הפניקס; ותשובה, בעלי קבוצת דלק / צילומים: AP-Andrew Harnik, ענבל מרמרי, גדעון לוי
קושנר, בעלי אפיניטי פרטנרס; בן סימון, מנכ''ל הפניקס; ותשובה, בעלי קבוצת דלק / צילומים: AP-Andrew Harnik, ענבל מרמרי, גדעון לוי

אייל בן־סימון, מנכ"ל הפניקס , ובני גבאי, יו"ר קבוצת הביטוח הגדולה בישראל, יכולים להיות מרוצים: הביקוש למניית החברה גבוה ומעיד על עניין רב של גופים זרים בסחורה פיננסית איכותית בישראל, גם בתקופה של מלחמה. יתרה מכך, הפניקס שמנהלת כיום נכסים בהיקף של 470 מיליארד שקל, תהפוך בעקבות המכירה לחברה ללא גרעין שליטה, מה שצפוי להגדיל את כוחם של מנהליה הבכירים (כפי שיכולים להעיד בכירי החברה המתחרה כלל ביטוח).

ניתוח | המניה הזו הייתה חביבת המשקיעים בת"א. מדוע היא נפלה ב-65% בשנתיים?  
האחים אמיר מורווחים רבע מיליארד שקל בשופרסל, היו"ר והמנכ"ל שהעזיבו יסתפקו בחצי מהמענק שהובטח להם 

שנה אחרי שהניסיון הקודם למכור את החזקותיהן של צמד הקרנות הזרות השולטות בהפניקס, סנטרברידג' פרטנרס וגלטין פוינט (כ־31.5% מההון) נכשל, וכמעט שלושה חודשים אחרי שקיבלו מרשות שוק ההון אישור להתניע מהלך למכירת רוב החזקותיהן, שתי הקרנות מוכרות נתח של 16.5%-21.5% ממניותיהן למספר גורמים, בעיקר משקיעים זרים. לאחר המכירה יקטנו החזקותיהן של הקרנות השולטות ל־10%-15% ממניות הפניקס.

העסקה נוקבת במחיר של 37.5 שקל למניית הפניקס, בדומה למחיר השוק שלה טרם הזינוק שרשמה המניה ביום ב' השבוע, המשקף לחברה שווי של 9.4 מיליארד שקל. התמורה הכוללת לשתי הקרנות במכירה צפויה לעמוד על כ־2 מיליארד שקל. המכירה מגלמת רווח של כ־1.4 מיליארד שקל על כלל השקעת הקרנות במניות הפניקס - תשואה פנטסטית של יותר מפי 3 על ההון העצמי שהשקיעו ברכישה ב־2019 (שעמד על כ־800 מיליון שקל - סכום דומה נלקח כהלוואה).

את הקונים בעסקה מובילה קרן אפיניטי פרטנרס של ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארה"ב לשעבר והמועמד הנוכחי לנשיאות דונלד טראמפ. הקרן צפויה לרכוש 4.95% ממניות הפניקס ולקבל אופציה לרכישת כמות דומה של מניות, המותנית באישור רשות שוק ההון לקרן להחזיק מעל 5% במניות קבוצת הביטוח.

מאחר שהקרן שמוביל קושנר גייסה בעיקר כסף סעודי, גורמים בשוק אינם משוכנעים שהאישור יתקבל. נזכיר כי בשנת 2014 ניסתה משפחת קושנר לרכוש את השליטה בהפניקס (47% מהמניות) מידי קבוצת דלק  של יצחק תשובה, אך העסקה לא יצאה לפועל.

עבור אפיניטי מדובר בהשקעה שנייה בישראל בחודשים האחרונים. בסוף ינואר השלימה הקרן השקעה של 110 מיליון דולר ב־15% מפעילות הרכב והאשראי של קבוצת שלמה שבשליטת משפחת שמלצר, לאחר שקיבלה הנחה של כ־30% ביחס למחיר המקורי עקב פרוץ המלחמה.

השקעה פיננסית לדלק

לגלובס נודע כי בין המשקיעים החדשים הנוספים בהפניקס, לצד קושנר, יהיו בנק ההשקעות לזארד (Lazard) שיחזיק על פי ההערכות 2%-3% מהמניות, וקרן ההשקעות בריירווד קפיטל שתחזיק כ־1.5% מהמניות. מדובר בקרן שכבר הייתה מושקעת בעבר בהפניקס וכעת חוזרת לסיבוב שני.

משקיע נוסף הוא המיליארדר היהודי־אמריקאי הנרי סוויקה, מייסד ומנהל חברת הייברידג'-קפיטל, שעלה לכותרות בארץ כשהתפטר בחודש נובמבר ממועצת המנהלים של אוניברסיטת קולומביה, בעקבות חולשת המוסד בהתמודדות מול האנטישמיות שפשתה בו בעקבות מלחמת חרבות ברזל. בסך הכול ירכשו שלושת המשקיעים הללו יחד עם אחרים כ־6.5% ממניות הפניקס.

מי שצפויה לחזור ולהחזיק בהפניקס היא קבוצת דלק של תשובה, בעלת השליטה לשעבר. דלק עתידה להחזיק ב־4.99% ממניות הפניקס וזאת תמורת תשלום של 220 מיליון שקל, לצד המרת הלוואת מוכר שהעמידה לקרנות המוכרות בסכום של כ־250 מיליון שקל. מבחינת קבוצת דלק מדובר ככל הידוע בהשקעה פיננסית בלבד, ואין לה רצון לחזור ולשלוט בהפניקס. דלק דיווחה כי המהלך יניב לה רווח של 61 מיליון שקל.

הבעת אמון בישראל

מדובר בעסקה שנרקמה מהר - רק לפני שבועיים טסו מנהלי הפניקס לפגישות עם משקיעים בארה"ב, ותוך זמן קצר נחתמה העסקה. בין המתעניינים היו משקיעים גלובליים וגם יהודים מארה"ב, ולדברי גורם בשוק "ניתן היה למכור את כל המניות אילו הקרנות המוכרות היו בוחרות בכך. הביקוש היה גבוה בהרבה".

מי שיזם את המהלך למכירת מניות השליטה בהפניקס הוא בנק ההשקעות ג'פריס, שגם מסקר את מניית קבוצת הביטוח. זו העסקה השנייה שג'פריס מוביל במניות גוף פיננסי בישראל במהלך מלחמת חרבות ברזל. בחודש ינואר עמד הבנק מאחורי מכירת מניות של הבורסה בת"א בחו"ל, כשבין השאר נכנסו להשקעה בה גם המיליארדר היהודי ביל אקמן ואשתו נרי אוקסמן שרכשו כ־5% ממניות הבורסה.

גוורמים שעמם שוחח גלובס הדגישו כי ההשקעה במניות הפניקס, מהווה "הבעת אמון של הזרים בחברת הביטוח אבל לא פחות מכך גם בכלכלה הישראלית, בתקופה מורכבת". לדברי אחד מהם "מדובר על משקיעים שמבינים ביטוח וגם את ישראל. אלו בעצם אומרים כי למרות המלחמה (ואולי דווקא בגללה, ותשואות החסר של הבורסה המקומית בהשוואה לעולם, נ"א) ישראל היא מקום טוב להשקיע בו. יש פה ממשל תאגידי טוב, כולם מדברים אנגלית, וצריך לזכור שהמלחמה תסתיים מתישהו ובאופק יש גם נורמליזציה עם סעודיה".

עוד מציינים בסביבת העסקה כי "אם הקרנות היו רוצות לממש את כל ההחזקות שלהן בהפניקס - היה למי למכור בלי בעיה. אבל הן רצו להישאר עם חלק מההשקעה שלהן וסירבו למכור את היתר".

החזקה שתמשיך לתגמל

ביולי אשתקד, נזכיר, הודיעה הפניקס על ביטול הסכם למכירת מניות השליטה בחברה (25%) לידי קרן העושר האמירותית ADQ, לפי שווי של 9.2 מיליארד שקל, בשל "המגבלות הרגולטוריות האפשריות שהיו מתעוררות כתוצאה מרכישת גרעין השליטה".

באפריל האחרון הגיעו הקרנות סנטרברידג' פרטנרס וגלטין פוינט למתווה חדש מול רשות שוק ההון על מכירת השליטה בחברה, על פיו הן יירדו תוך כשנתיים להחזקה של 10% מהמניות.

קרנות השקעה נוטות להגביל את משך ההשקעות שלהן לתקופה שבין 5 ל־7 שנים. במקרה של הפניקס הן עדיין לא מיצו את משך הזמן הזה, אולם מאז הרכישה בנובמבר 2019, הפניקס הכפילה את שווי השוק שלה, שעמד באותה עת על כ־4.8 מיליארד שקל.

עבור הקרנות מדובר כעת בנקודה טובה להתחיל ולממש רווחים ולמכור חלק מהמניות, לאחר שתחת שליטתן הפכה הפניקס לחברת הביטוח הגדולה בישראל, הן מבחינת שווי השוק והן מבחינת היקף הנכסים. כאמור סנטרברידג' וגלטין יישארו גם לאחר המכירה כעת עם 10% ממניות הפניקס. לאור המשך הצמיחה של החברה וזרם הכספים הנכנס אליה, בעיקר מעולם קרנות הפנסיה, מדובר בהשקעה שצפויה להמשיך להניב להן דיבידנדים.