איל וולדמן, מייסד חברת האלקטרוניקה מלאנוקס שנמכרה לאנבידיה ב-6.9 מיליארד דולר וזכה ב-2024 בפרס ישראל לחדשנות, הביע חששות גדולים וקריאה לפעולה, בכנס פורום החירום הלאומי בקריית שמונה. בהצהרת הסיכום של הכנס, שנערך עם נציגי הענפים הכלכליים והחברתיים בישראל במימון פורום העסקים, וולדמן אמר דברים קשים כלפי ניהול המלחמה והצעדים לעתיד. בין השאר קרא לעסקה לשחרור החטופים, תאריך מוסכם לבחירות והתמקדות בשיקום הצפון.
וולדמן, שאיבד במתקפת ה-7 באוקטובר את בתו הקטנה ואת בן זוגה, הוביל כבר החל מה-13 באוקטובר שיתוף תמונה בה פניו של ראש הממשלה נתניהו מגואלות בדם. עוד קודם לכן, ב-2020 ושוב ב-2023 בעקבות הרפורמה המשפטית, היה שותף במימון וארגון מחאת ההייטק מול הממשלה.
"לא נראה כי ישראל נחושה להחזיר את החטופים"
"בקריית שמונה הנטושה מזה 9 חודשים, התכנסנו מתוקף חומרת המצב הכללי אליו נקלעה מדינת ישראל, אותו אנו מגדירים כמצב חירום לאומי" אמר וולדמן "אנו מודאגים מהמצב הנוכחי של מלחמה ממושכת שנפתחה באסון הגדול ביותר של עם היהודי בדור האחרון, ומנוהלת ללא יעדים מוגדרים וללא קווי סיום הנראים לעין, כאשר 120 חטופים וחטופות שישראל כשלה להגן עליהם נמקים במנהרות כבר 289 יום ולא נראה כי ישראל נחושה, מעל הכל, להחזיר אותם".
לדברי וולדמן "המצב הביטחוני של ישראל הולך ומסתבך ואנו סובלים מהתקפות חוזרות ונשנות מזירות רבות במצב של שחיקה משמעותית בהרתעה", זאת הוא אומר על רקע המתקפה מצד החות'ים בתימן על תל אביב בשישי האחרון, שהרג אדם אחד ופצע 10, והוביל למתקפת-נגד של ישראל כלפי התשתיות הכלכליות בחודיידה. עוד אומר וולדמן ש"צפון הארץ מצוי תחת הפגזה מתמדת ומרוקן מתושביו, עם מעל מאה אלף עקורים בצפון ובדרום שלא ברור אם ומתי ישובו לביתם, זאת בשעה שתושבי עזה עצמה כבר משקמים את ביתם כולל מעוז הטרור, בית חולים שיפא, ואצלנו, עדיין כלום לא שוקם".
עוד אומר וולדמן ש"ישראל נמצאת כעת בבידוד מדיני החמור בתולדותיה, מצב העסקים והכלכלה מחמיר והולך לפתחו של משבר חסר תקדים ושסע חברתי חוזר ומעמיק עם דגש על אי השוויון בנטל, כל זאת, בשעה שפוקוס הממשלה עבר מניהול המלחמה לניהול פוליטי המנותק מחומרת המצב ומטרות המלחמה. אנו מרימים דגל אדום בוהק לממשלת ישראל".
וולדמן קרא לפתיחתה של ועדת חקירה ממלכתית בנושא מחדל ה-7 באוקטובר, וליציאה לבחירות: "המשבר הכולל שישראל מצויה בו, מסכן את יציבות המדינה. עלינו להבטיח את עתידה של ישראל כמדינה יהודית, דמוקרטית וליברלית. אנו מזהירים, אם לא ייעשו פעולות מיידיות, החמרת המצב תהווה סכנה אמיתית לקיום המדינה. במצב הנוכחי, בצומת הדרכים שישראל מצויה בה, בהעדר לקיחת אחריות על מחדל ה-7 באוקטובר ולאור משבר האמון הגדול שקיים, ישראל צריכה להקים ועדת חקירה ממלכתית בראשות שופט בדימוס וללכת לבחירות עוד השנה בכדי שהעם יחליט את מי הוא רוצה שיוביל אותו מול כל האתגרים הבוערים המצויים לפתחינו כעת עתה".
"לא קיימת שום מניעה ביטחונית לממש את עסקת החטופים"
בכל הנוגע לעסקת החטופים, וולדמן טוען כי זו "אפשרית, ולא קיימת שום מניעה ביטחונית לממש אותה כפי שהוצגה על בסיס ההצעה המקורית של מתווה נתניהו וביידן, אנו מחזקים את קריאת ראשי מערכת הביטחון ודורשים מראש הממשלה לבצע כעת את עסקת החטופים, ורואים זאת כמטרה העליונה בנסיעתו לארה"ב".
הוא מזכיר שישראל "חילצה בני ערובה באנטבה הרחוקה, ויצאה למלחמת לבנון השנייה בתגובה לחטיפת שני חיילים. אין לך מנדט אחר כראש ממשלה, אלה להחזיר את החטופים". הוא מסיים באיום ביציאה למחאה פוליטית רחבת היקף, כולל שיתוק המדינה: "אם ראש הממשלה לא יעשה הכל להחזרתם המיידית. אנו נעשה הכל כדי לעצור את המדינה מלכת. לא נהסס לפעול בכל האמצעים החוקיים בכדי שהעסקה תצא לפועל והבנות והבנים החטופים שלנו יחזרו הביתה מהגיהינום".
מוקדם יותר באותו הכנס, אמר ראש העיר קריית שמונה, אביחי שטרן, ש"בשנים האחרונות עשינו שינויים רבים בעיר אבל לצערי התנופה הזאת הופסקה בשבעה באוקטובר. בסך הכל מבקשים לחזור הביתה. 14% מתושבי העיר כבר הצהירו שהם לא חוזרים לקריית שמונה". עוד הוא אומר ש"המדינה לא באירוע, אני קורא לבכירי המשק להקים קרן לשיקום המדינה. ומהמדינה אני מבקש, צרו מתווה של הקלה במיסים".
רובם הגדול של תושבי קריית שמונה מפונים מאז ה-7 באוקטובר, ומפוזרים בין מגוון בתי מלון ומוסדות ברחבי הארץ. מעטים בלבד, נותרו בעיר, ולפי עדותו של ראש העיר אביחי שטרן - כ-3,400 איש מתוך כ-24,000 מתכננים כבר עתה שלא לחזור לעיר גם אחרי סיום המלחמה.
גם הנשיא לשעבר, רובי ריבלין, קרא לוועדת חקירה ממלכתית וכתיבת חוקה שתקבע את מעמדה של ישראל כמדינה יהודית, דמוקרטית וליברלית. ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים והמגזר העסקי, קרא לתקציב מדינה אחראי: "הממשלה צריכה לחשוב על סעיף ההכנסות" ציין נשיא ההתאחדות "יש פטורים שיש לבטל, יש לצמצם הוצאות כגון משרדי ממשלה ועוד כי אין לנו כסף. ומעל הכל - יש לפעול לעסקת חבילה משמעותית במשק שאולי תביא להקפאת מחירים, הקפאת שכר וקצבאות כדי להיכנס מתחת לאלונקה". עוד הוא קרא לתכנית ממשלתית להבאת משקיעים לישראל ככלל ולצפון בפרט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.