כיפת ברזל האיראנית: טהרן פרסה מערכת הגנה אווירית חדשה

זובין שנפרסה במחוז טהרן ובאזורים אסטרטגיים נוספים, היא מערכת הגנה שמיועדת להתמודד עם איומי רום קרוב לקרקע בהם מל"טים מתאבדים, טילי שיוט, ארטילריה כטב"מים ומסוקים • המהלך התבצע לאחר שבמהלך ההכנות למתקפה הישראלית, איראן השתמשה לפי הדיווחים גם בסיוע מבחוץ - מערכת הגנה אווירית בלייזר מתוצרת סין

טילים של מערכת S-300 במצעד צבאי בטהרן, בספטמבר האחרון / צילום: ap, Vahid Salemi
טילים של מערכת S-300 במצעד צבאי בטהרן, בספטמבר האחרון / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן פרסה לאחרונה את מערכת ההגנה האווירית "זובין", מהמתקדמות ביותר שפיתחה התעשייה הצבאית המקומית - וזוכה לכינוי "כיפת ברזל האיראנית". כך דווח באתר "ארמי רקוגנישן".

זובין שנפרסה במחוז טהרן ובאזורים אסטרטגיים נוספים, היא מערכת הגנה שמיועדת להתמודד עם איומי רוק"ק (רום קרוב לקרקע), בהם חימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים), טילי שיוט, ארטילריה כטב"מים ומסוקים. לפי טהרן, המערכת מספקת הגנה 360 מעלות, כשהמכ"ם שלה מסוגל לזהות 100 מטרות ברדיוס של כ־30 ק"מ. לאחר מכן, יירוט מתבצע בטווח 20 ק"מ. המערכת שמשגרת אנכית, נושאת שמונה מיירטים - ומותקנת על גבי משאית 6X6.

איראן היא בעלת מערכי טילים בליסטיים וכטב"מים משמעותיים, אך מנגד חיל אוויר חלש במיוחד - שמתבסס על מטוסי קרב משנות ה־70. בשל הקושי להתמודד עם חילות אוויר מודרניים כפי שהשתקף במתקפה הישראלית, בטהרן שמים דגש על פיתוח מערכות הגנה אווירית. בדומה לישראל, איראן גם מעוניינת לפתח מערך הגנה רב־שכבתי שכולל מערכות כדוגמת זובין לטווחים קצרים ובוואר 373 לטווחים רחוקים.

עם זאת, כפי שהשתקף מהמתקפה הישראלית לפני שבוע ומשורת החיסולים והפגיעות הגדולה בציר ההתנגדות ככלל ובחיזבאללה בפרט, טהרן תידרש להשקיע הון רב - הן בפיתוח היכולות הצבאיות שלה והן בשיקום ארגוני הטרור שהיא מפעילה במרחב. על כן, הממשל בטהרן החליט להגדיל את תקציב הביטחון בשנה הפרסית הבאה (תחל ב־20 במרץ) ב־200%: מ־10.3 מיליארד דולר ל־30.9 מיליארד דולר.

דוברת ממשלת איראן, פטימה מוהאג'רני, לא פירטה את המקור התקציבי של המהלך בזמן שמשטר האייתוללות במילא מתמודד עם מצב כלכלי חמור. מוהאג'רני התייחסה לתקיפה הישראלית, ואמרה כי "האחדות שלנו מתחזקת אף יותר עם הפעולות הללו של המשטר הציוני. הם טועים מאוד לחשוב שהם יכולים להשפיע על אחדותנו הלאומית בפעולות אלו". בנוגע לתקציב, היא טענה כי מתאמצים להשקיע כמה שיותר בחינוך, אך גם הודיעה כי "תקציב הביטחון יגדל בקרוב ל־200%".

המהלך התבצע לאחר שבמהלך ההכנות למתקפה הישראלית, איראן השתמשה לפי הדיווחים גם בסיוע מבחוץ. במסגרת הכנות להופעה פומבית של המנהיג העליון עלי חמינאי לפני כשלושה שבועות, נפרסה מערכת הגנה אווירית בלייזר מתוצרת סין.

המערכת "שן נונג" שנפרסה לכבוד דרשת יום השישי שהעביר חמינאי, לפי דיווח באתר TWZ, מיועדת לעוור כלי טיס בלתי מאוישים או אף ליירט אותם במצבים מסויימים. את המערכת ניתן לפרוס על בסיס מכולת הפעלה או על גבי רכבים 4X4. במקרה של דרשת חמינאי, נפרס בד שמסתיר - אבל ההערכה היא כי מדובר בתצורה של מכולה.

המכ"ם של שן נונג מסוגל לזהות איומים במרחק של 5 ק"מ, כאשר הלייזר שלו בהספק של 20-10 קילו־וואט. במסגרת הפעלתו ניתן לעוור כטב"מים במרחק של 3 ק"מ, או ליירט אותם בטווח של 1.5 ק"מ. את הלייזר ניתן להפעיל במשך 200 שניות, שלאחריהם נדרשת המערכת לחמש דקות (300 שניות) להטענה מחודשת.