עסקת גוגל-וויז, שבוטלה עוד לפני שנחתמה, מצטרפת למספר עסקאות רכישה של חברות ישראליות שבוטלו בשנים האחרונות. חלק מהעסקאות בוטלו עוד בשלב המשא-ומתן ואחרות כבר נחתמו אך לא הושלמו.
● פרשנות | הדילמה של המייסדים, המכה לעובדים: למה נפלה עסקת הענק למכירת וויז?
● מנהל ההשקעות שטוען: מדדי וול סטריט בדרך לירידה, וזה דווקא סימן טוב
הבולטת ביותר הייתה מכירת יצרנית השבבים טאואר ממגדל העמק לאינטל האמריקאית ב-5.4 מיליארד דולר. החברות הכריזו על העסקה בפברואר 2022, והיו אמורות להשלים אותה כעבור שנה, אך האישורים הרגולטוריים הנדרשים התעכבו והחברות האריכו את תקופת ההסכם בחצי שנה. לאחר שגם אחרי חצי שנה נוספת הרגולטור הסיני לא אישר את העסקה, היא בוטלה. היום טאואר נסחרת בנאסד"ק ובתל אביב בשווי 4.6 מיליארד דולר.
עוד עסקה שבוטלה היא רכישת גילת לוויינים על-ידי קומטק מארה"ב, שתיהן מתחום פתרונות התקשורת. העסקה נחתמה רגע לפני פרוץ מגפת הקורונה והייתה אמורה לכלול מזומן ומניות, כששווי גילת בעסקה ביום החתימה היה 577 מיליון דולר. מגפת הקורונה פגעה בעסקי שתי החברות ומניותיהן נפלו, כך ששווי העסקה ירד בשל הרכיב המנייתי שבה.
בהמשך, קומטק ניסתה להשתחרר מהעסקה בטענה שהקורונה השפיעה על תוצאות גילת "השפעה שלילית מהותית" שמאפשרת ביטול. בסופו של דבר לאחר איומי תביעות העסקה בוטלה וגילת קיבלה פיצוי מקומטק. זאת הייתה עסקה שנייה לרכישת גילת שבוטלה (12 שנים לפני כן קבוצת משקיעים תכננה לרכוש אותה). שוויה של גילת היום בנאסד"ק ובתל אביב הוא 259 מיליון דולר.
עסקה אחרת שבוטלה בצל מגפת הקורונה היא זו שהייתה אמורה למזג בין שתי חברות התקשורת הישראליות הוט ופרטנר. אלטיס של פטריק דרהי, בעלת השליטה בהוט, הציעה לרכוש את פרטנר ב-3.6 מיליארד שקל לאחר ששתי החברות ניהלו משא-ומתן ביניהן. אולם עם פרוץ המגפה הוט משכה את הצעתה לאחר שהמשא-ומתן לא הבשיל ועל רקע השפעת המגפה על השווקים. פרטנר נסחרת כיום בתל אביב בשווי 3.1 מיליארד שקל, והיום בעלי השליטה בה הם קבוצת משקיעים בראשות שלמה רודב, אבי גבאי והפניקס .
מאחורי ביטול עסקת הפניקס
לפני שנה בוטלה מכירת השליטה בחברת הביטוח הפניקס לקרן ההשקעות של ממשלת אבו דאבי (ADQ), מספר חודשים לאחר שנחתם מזכר הבנות בין הצדדים. הקרנות סנטרברידג' וגאלאטין חתמו על מזכר ההבנות למכירת השליטה בהפניקס ל-ADQ תמורת 2.3 מיליארד שקל, אך העסקה בוטלה בשל מגבלות רגולטוריות. לאחרונה הותנע מהלך חדש למכירת רוב החזקות הקרנות למספר משקיעים, בעיקר זרים, בתמורה כוללת של 2 מיליארד שקל ובדומה למחיר השוק. הפניקס נסחרת בשווי 9.6 מיליארד שקל.
עסקה אחרת שבוטלה היא ההשתלטות של ישראל קנדה של היזמים ברק רוזן ואסי טוכמאייר על נורסטאר , בעלת השליטה בג'י סיטי , של חיים כצמן. לפני כשנתיים ישראל קנדה רכשה מניות נורסטאר, ולאחר שהתפתח מאבק שליטה בחברה, יזמי ישראל קנדה הקפיאו את התוכנית שלהם להשתלט על החברה "בשל המצב בשווקים".
בתחום הביומד, כחודש וחצי לאחר שפרצה המלחמה נחתמה עסקה למכירת חברת קרטיהיל (שאלרון מחזיקה בה), שפיתחה שתל לשיקום רקמת הסחוס, לחברת המכשור הרפואי S&N (Smith & Nephew) תמורת עד 330 מיליון דולר. העסקה הגיעה לאחר שעסקה קודמת למכירת קרטיהיל בוטלה - ביוונטוס תכננה לרכוש אותה תמורת עד 500 מיליון דולר ולאחר שהרוכשת התקשתה להשיג מימון העסקה בוטלה בסופו של דבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.