המחקר שטוען: אלה המניות שעשויות להתרסק ב-40% בשנתיים הקרובות

לפי מחקר שפורסם במרקטוואצ', ישנן 25 מניות, בניהן גם חברות השבבים אנבידיה וסופר מיקרו, שעשויות לצנוח בעד 40% בשנתיים הקרובים • וגם: למה הביטחון של המשקיעים בשוק הוא דווקא סימן מדאיג

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

האם המניות הבולטות של מדד S&P 500 בדרך לקריסה? לפי מחקר חדש שפורסם במרקטוואצ', התשובה לכך עשויה להיות כן. 

לפי מחקר שצוטט במרקטוואצ', הסתברות לקריסה של מניה עולה ככל שהממוצע הנע של התשואות שלה עולה ומתרחק ביחס למדד S&P 500. כאשר הפער הזה עולה על 100 נקודות בסיס למשל, ההסתברות לקריסה היא קרוב ל-50%, ב-150 נקודות בסיס ויותר הקריסה הופכת לקרובה ואפשרית יותר. קריסה מוגדרת לפי האתר על ידי נפילה של 40% ויותר בטווח זמן של שנתיים.

מנהל ההשקעות שטוען: מדדי וול סטריט בדרך לירידה וזה דווקא סימן טוב
WSJ | האיש שהפך למיליארדר מבועות פיננסיות בוול סטריט מזהיר: "ההתפוצצות בדרך" 

באתר מצאו 25 מניות שהשיאו תשואה עודפת על מדד S&P 500 בשנתיים האחרונות ביותר מ-200 נקודות בסיס, לפי פאקטסט. לא כולן יפלו כמובן, אבל חלק מהן עשויות לאבד לפחות 40% משוויון בשנתיים הבאות. בין המניות נמצאות: סופר מיקרו  ב-1,300 נקודות בסיס יותר מהמדד, אנבידיה  ב-651 נקודות בסיס, רויאל קריביאן  ב-374 וברודקום  ב-208 נקודות בסיס. 

המניות הנוספות שמופיעות ברשימה של מרקטוואצ' הן: אברקומבי ופיץ' , ווידרפורד אינטרנשיונל ,  Powell Industries, אלף ביוטי , טיידווטר , Helix Energy Solutions Group, קרפנטר טכנולוג'י , ג'י.אי. אירוספייס ,  UFP Technologies, אקס.פי.או. , סקיי ווסט ,  Protagonist Therapeutics, ויסטרה , קומפורט סיסטמס יו.אס.איי. , אמקור גרופ , ג'קסון פייננשל , קונסטליישן אנרג'י , פייר אייזק , Dorian LPG, ואריסטה נטוורקס 

על רגשות ומניות 

ומה לגבי כל ביצועי שוק המניות בשנתיים הקרובות? לפי אנליזה שנעשתה במרקטוואצ', תוך שימוש במדד שמפורסם על ידי אוניברסיטת ייל, המניות יהיו מתחת לממוצע ב-24 החודשים הקרובים. המדד של ייל, שנקרא "מדד ביטחון הקריסה האמריקאי" (U.S. Crash Confidence Index), פותח לפני כ-40 שנה על ידי פרופסור רוברט שילר.

כך זה עובד: בכל חודש נשאלים משקיעים פרטיים ומוסדיים שאלה פשוטה אחת - "מהי לדעתך ההסתברות של קריסה קטסטרופלית בשוק המניות בארה"ב, כמו זו של 1929 או של 1987 בששת החודשים הקרובים?". תשובה של "0%" אומרת שאין סיכוי לדעת הנשאל ולהפך. המדד שמפרסמת אוניברסיטת ייל בעצם מציג את אחוז המשתתפים בסקר שחושבים שההסתברות לקריסה נמוך מ-10%, כך שככל שמדד גבוה כך המשקיעים חושבים שסיכויי הקריסה הם נמוכים, ולהפך.

הממוצע הנע של המדד בששת החודשים האחרונים בין המשקיעים המוסדיים הגיע לאחרונה לשער הכי גבוה שלו מזה 15 שנים, וזה של המשקיעים הפרטיים הגיע לרמתו השנייה בגובהה אי פעם. כלומר, ממבט ראשון נראה שהחדשות טובות - השיעור הרב ביותר של משקיעים מעריך שהשווקים רחוקים מקריסה. 

עם זאת, לפי ניתוח הנתונים שנערך במרקטוואצ', מסתבר שלשאלה הזאת יש משמעות לעומתית - זהו סימן רע אם המשקיע חושב שההסתברות לקריסה היא נמוכה למדי.  מאז 2001, עת החלו בייל לפרסם את המדד מידי חודש, בממוצע, המדד החודשי נמצא במתאם הפוך לביצועי מדד S&P 500 ב-24 החודשים האחרונים. כלומר, מדד גבוה נמצא במתאם חיובי לתשואות שהן מתחת לממוצע, ולהפך. רמת האמינות של המתאם היא 95%.

מרק הולברט, פרשן השווקים של המרקטוואצ', טוען שהמשקיעים בשוק המניות הופכים לפחות או יותר שוריים לגבי השוק מסיבות שאינן קשורות כלל ועיקר לשוק המניות. שוריות-לא-הגיונית (בניגוד לשוריות-הגיונית) תגרום למניות להיסחר בהערכת יתר (overvalued) ובעקבות כך נוטה השוק לירידות בגלל האמונה הגורפת שלא תהיה קריסה בשוק.

על תפקידן של הרגשות במדד ביטחון הקריסה נכתב במחקר אחר של אוניברסיטת ייל ומחלקת האוצר של ממשלת ארה"ב. תוצאות המחקר שפורסם במרקטוואצ' שנקרא "רגשות ואמונות קריסה סובייקטיביות" (Emotions and Subjective Crash Beliefs) פורסם בחודש שעבר.

החוקרים מצאו שהעונים בסקר מאמינים שההסתברות לקריסת שוק המניות מושפעת למדי על ידי "מאורעות קיצוניים ונדירים" שאין להם כל קשר לשוק המניות עצמו. כלומר, רעידת אדמה באזור מגורו של הנשאל תגרום לו להאמין שהקריסה קרובה בהסתברות גבוהה הרבה יותר מנשאל שלא חווה רעידת אדמה באזורו. באותו אופן, אם טופס זוכה-לוטו נמכר בחנות קרובה, יצפה המשיב לקריסה בהסתברות נמוכה הרבה יותר.