קבוצת שיכון ובינוי מדווחת כי בעל השליטה נתי סיידוף, הודיע לתמיר כהן, מנכ"ל ענקית הבנייה והתשתיות שהתפטר לאחרונה מתפקידו, על ביטול הסכם הלוואה לרכישת מניות החברה שנחתם ביניהם לפני יותר מארבע שנים (אפריל 2020). באותה עת נחשב כהן לידי ימינו של סיידוף ולמי שהוביל עבורו עסקה מוצלחת במיוחד לרכישת השליטה בשיכון ובינוי מידי המיליארדרית שרי אריסון בשנת 2018, במחיר מציאה של 1.1 מיליארד שקל - שהיה נמוך ממחיר השוק באותה עת.
● כאב ראש מקריסת סלינה? לצחי חג'ג' יש השקעת הייטק בשווי מאות מיליוני שקלים
● וויז לא לבד: העסקאות הגדולות של חברות ישראליות שבוטלו
אלא שלאחרונה, העכירו היחסים בין סיידוף, המחזיק ב־41% ממניות שיכון ובינוי, לכהן, על רקע ההרעה במצבה הפיננסי של החברה תחת ניהולו של האחרון וצניחת המניה. הללו אף הובילו את בעל השליטה סיידוף להביע בראיון בתקשורת חוסר שביעות רצון ממהלכים שהוביל המנכ"ל כהן ובראשם רכישת קרקע יקרה לדיור במתחם שדה דב בת"א, שכבר גרמה לשיכון ובינוי הפחתות של מאות מיליוני שקלים בדוחות.
כהן טען כי ינסה להשתלט על שיכון ובינוי
על פי הסכם ההלוואה בין סיידוף וכהן, ניתנה למנכ"ל לשעבר אפשרות לרכוש יחד עם אשתו כ־3% ממניות שיכון ובינוי שבידי נתי סיידוף ואחיו עופר תמורת כ־56 מיליון דולר (כ־200 מיליון שקל). מדובר בחבילה של 16.4 מיליון מניות לפי מחיר של 12.14 שקל, שהיווה את מחיר הסגירה של המניה באותו מועד (אפריל 2020) והגבוה ממחירה הנוכחי של המניה ב־32%.
הרכישה הייתה אמורה להיות ממומנת במלואה באמצעות הלוואת מוכר שיעמידו האחים סיידוף, אשר תישא ריבית שנתית של 3.9% לפירעון בתוך 40 חודשים.
עוד סוכם בין הצדדים כי כהן יקבל אופציה למספר חודשים לרכישת עוד 5.24% ממניות שיכון ובינוי תמורת 98 מיליון דולר (356 מיליון שקל), ויהפוך עם מימושה לחלק מגרעין השליטה בשיכון ובינוי, באופן שבו יצביע באסיפות החברה בדומה לסיידוף. מאז, האופציה שניתנה לכהן פקעה וכעת מתברר שגם הסכם הרכישה הראשוני שלא התרחש עד כה כבר לא יקרה, ככל שהדברים תלויים בסיידוף.
נזכיר כי כהן, שבמהלך שנותיו כיו"ר וכמנכ"ל שיכון ובינוי תחת סיידוף צבר תגמולים בעלות של כ־60 מיליון שקל, טען בעת שהתפטר כי בכוונתו לגבש קבוצת משקיעים שתרכוש את השליטה בשיכון ובינוי.
סיידוף יוצא מפעילות בעייתית באפריקה
מניית שיכון ובינוי זינקה ב־31% תוך פחות מחודש, הזמן שחלף מאז התפטר תמיר כהן מתפקיד המנכ"ל, לאחר קרוב לארבע שנים בתפקיד (למנכ"ל הזמני מונה בינתיים סמנכ"ל הכספים עמית בירמן). עם זאת, מחיר המניה עדיין נמוך ב־54% מהשיא שרשמה במאי 2021 והיא נסחרת כעת בשווי שוק של 5 מיליארד שקל.
חלק מאותה עליית ערך נזקף כנראה למהלכים ראשונים שמוביל סיידוף, שמונה לאחרונה ליו"ר זמני בחברה, ליציאתה מפעילות תשתיות היסטורית במדינות אפריקה, שסיבכה אותה בעבר בחקירות ובהפסדים כבדים. החברה דיווחה על יציאה מתחום התשתיות בניגריה ומכירת הפעילות שם תמורת 100 מיליון דולר - מהלך שיגרום לה להפסד של עד 290 מיליון שקל. זאת לאחר שדיווחה עוד קודם כי התרסקות המטבע הניגרי מחקה כרבע מיליארד שקל משווי צבר העבודות שלה במדינה. בהמשך לכך דיווחה שיכון ובינוי בשבוע שעבר על הסכם לסיום הליכים משפטיים באוגנדה, שבמסגרתו ויתרה על ערבות לממשלה שם בסך 6.6 מיליון אירו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.