תוכנית אסטרטגית חדשה תחלק את המדינה ל-28 אזורים

במינהל התכנון סבורים כי המצב התכנוני כיום מחזק את מגמת הרחבת הפערים בין מרכז הארץ לפריפריה, והמגמה היא לתכנן במדינה 28 אזורים שיספקו את כל צורכי תושביהם

מנכ''ל מינהל התכנון, רפי אלמליח / צילום: לע''מ
מנכ''ל מינהל התכנון, רפי אלמליח / צילום: לע''מ

מדינת ישראל תחולק ל-28 אזורים, שכל אחד מהם יוכל לספק את צורכי התושבים שחיים בו. זו המטרה העיקרית של התוכנית האסטרטגית החדשה שהציג מינהל התכנון. מטרת התוכנית היא לשנות את פני המדינה באמצעות קידום תכנון איכותי, שיענה על הצרכים והמאפיינים המשתנים של המשק ושל האוכלוסיה. ועם זאת, התוכנית לא תתורגם לפי שעה לתוכניות מתאר אופרטיביות, אלא תיטמע במערך התכנוני בהנחיות.

עיריית תל אביב נגד פרויקטי תמ"א 38: "עשרות יירדו לטמיון" 
תיקון חוק המטרו אושר בכנסת הלילה. מה יקרה עכשיו? 

במסיבת עיתונאים שקיים מינהל התכנון ביום חמישי האחרון הסביר מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח, כי המטרה של התוכנית היא בין היתר לא להמשיך במגמה הקיימת, לפיה כמות ואיכות השירותים והתעסוקה שמוצעים לתושבי הפריפריה קטנה ונמוכה מזו שמוצעת לתושבי המרכז, ומחייבת אותם להקצות זמני נסיעה ארוכים משמעותית מאלה של תושבי המרכז. מציאות זו היא אחד מהגורמים הראשיים להגירה המתמדת מהפריפריה למרכז הארץ ולצפיפות הגדלה והולכת במרכז.

כדי להפסיק את המגמה הזו, התוכנית, שקודמה על ידי האגף לתכנון אסטרטגי והאגף למכון מרחבי במינהל התכנון בהובלת שחר סולר וד"ר רוני בר, חילקה את המדינה ל-28 אזורים שבדיקות העלו, כי הם אחידים פחות או יותר בהתנהלות של תושביהם, מבחינת נסיעות לצורך קבלת שירותים ולתעסוקה, והמגמה היא להופכם לאזורים שיענו על מלוא הצרכים של התושבים בדומה לגוש דן מבלי שייאלצו לנסוע בעתיד למרכז, כדי לקבל אותם.

מינהל התכנון: התוכנית תחזק מאוד את הפריפריה

ההערכה במינהל התכנון היא, שהתוכנית תחזק מאוד את הפריפריה בצפון ובדרום. בפועל סיפרו בכירי מינהל התכנון, כי אסון המלחמה והצורך לשקם את יישובי העוטף, מביא את מינהל התכנון וליישם בפועל את עקרונות התכנון החדשים באזור זה, שעתיד לשנות את פניו לחלוטין, לאחר שיקומו. כך למשל מסומן היישוב הקהילתי צוחר שנמצא במערב הנגב, מול דרום רצועת עזה, כמרכז העתידי של אזור זה, שיספק לתושביו את רוב השירותים שנדרשים בו.

עקרונות התכנון יכללו גם התחשבות בשינויי האקלים ועליית מפלס הים, למשל, הקפדת ייתר על שימור השטחים הפתוחים ולאור זה גם חיזוק של מגמת העירוניות, והירידה בהזדקקות לכלי רכב פרטיים.

מדובר במהפיכה של חשיבה תכנונית, אך לא כזו שאמורה לפי שעה לשנות משהו בתוכניות המתאר ואף לא במבנה הוועדות המחוזיות. במסגרת משרד הפנים שאליו משתייך מינהל התכנון פועלות 6 ועדות מחוזיות לתכנון ולבנייה (צפון, חיפה, מרכז, תל אביב, ירושלים ודרום), שפועלות על סמך תוכניות מתאר מחוזיות, שרובן "גדולות" על אזורי החלוקה החדשים.

אין מגמה לשנות את ועדות התכנון, ואף לא את תוכניות המתאר, אך סולר אמר כי יתאפשר לערוך תוכניות מתאר חלקיות, לפי צורכי האזורים. זאת כמובן, אם עקרונות התוכנית אכן ייטמעו בקרב הממסד.