מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, טוען כי אנשי משרד המשפטים חוסמים את יוזמתו להבאת עובדי בניין זרים ללא מיונים. זאת על אף שהנושא כבר סוכם, לטענתו, פה אחד בוועדת המנכ"לים המיוחדת שהוקמה לטפל בנושא. עוד הוא אומר כי החלק הרלוונטי בישיבת הוועדה הושמט מהפרוטוקול.
● עובדי בניין מחו"ל החלו להגיע - והבלגן חוגג: "עובדים שאין להם קשר לאירוע; הפסדים שלא נגמרים"
● בשל המחסור בעובדים? ההשקעה הגולמית בבנייה ירדה ב־44 מיליארד שקל מתחילת המלחמה
נזכיר כי החלטת הממשלה מספר 1752 שהתקבלה באמצע מאי, וכותרתה "ייעול ושיפור הפיקוח והאכיפה על העסקה של עובדים זרים ותיקון החלטות ממשלה", כללה בין היתר הקמה של ועדת מנכ"לים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי שלי, לטיפול בשלל הנושאים הכלולים בהחלטה. אחד הסעיפים תחת חלק זה בהחלטה קובע כי הוועדה תוכל לאשר הבאה פרטית של עובדים זרים, "תוך קביעת תנאים נוספים להבאה ממדינות אלה, אם יידרשו".
על בסיס זה קידם מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון הבאה של עוד 5,000 עובדים במסלול הפרטי, ללא מיונים כלל (כיום העובדים הזרים "ממוינים" בארצם לפני הגעתם לישראל, כדי לוודא את התאמתם). מורגנשטרן מבקש כי הכמות הזו תהיה שלב ראשון בתוכנית, ולאחר בחינה של איכות הביצוע, ניתן יהיה להגדיל את הכמות גם ל־10 אלף עובדים שיובאו ללא מיונים. כעת, כאמור, הוא נתקל בהתנגדויות שעשויות "לתקוע" את היוזמה.
עד היום הגיעו לארץ כ־11,900 עובדים זרים חדשים, הן במסלול הבילטרלי (במסגרת הסכמים בין מדינות) והן במסלול הפרטי. ועדיין, אל מול מחסור של כ־100 אלף עובדים לפחות, המספר הזה איננו מספיק.
ויכוח סמכויות
ישיבת ועדת המנכ"לים המדוברת התקיימה בתחילת יוני. בימים האחרונים שלח מורגנשטרן, בעקבות ההתפתחויות, מכתב למנכ"ל משרד רוה"מ שלי, ובו הוא דורש את התערבותו בסוגיה: "בישיבה נאמר פה אחד שמדובר בהחלטת משרד הבינוי והשיכון וכי הוועדה סומכת את ידה ומברכת על המהלך החשוב", כתב מורגנשטרן. "ביקשתי שהעניין יירשם בפרוטוקול, אך להפתעתי אני מגלה שהוא לא נרשם, ועתה זמירות חדשות בנושא".
בשיחה עם גלובס אומר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "קיבלנו בוועדה את האישור להביא עובדים ללא מיונים. כבר שלחתי לפני כמה ימים מכתב לרשות האוכלוסין, כדי להניע את המהלך ולהחיל אותו בפועל - ואז התחלתי לשמוע זמירות חדשות ממשרד המשפטים. בישיבה עצמה כולם אמרו שזה מהלך שנמצא בסמכות של המשרד שלנו, והייתה תמימות דעים לגבי זה. אם משרד המשפטים חושב שההליך לא יעיל או לא תקין, שיפנה אלינו במכתב ויגיד את זה רשמית. לא ייתכן שהפרוקוטול לא משקף את מה שהיה בישיבה. אין סמכות לשנות משהו שכבר נכתב וסוכם".
גורמים המעורים בעניין טוענים כי לא ניתנה לאחר הישיבה, מצד אף אחד, הנחיה הסותרת את הוראות החלטת הממשלה בנוגע לעובדים זרים.
נציין כי במקביל פרסם משרד הבינוי והשיכון מכרז חדש, המזמין עוד חברות לבצע את המיונים עצמם - מיונים של עובדים זרים במדינות המקור שלהם. עד היום עשתה זאת רק התאחדות הקבלנים בוני הארץ, והמכרז החדש יאפשר כניסה של גורמים חדשים. "אנחנו רוצים ליצור שוק חופשי ותחרות, שידייקו אותנו ויאפשרו הבאת עובדים באיכות ובכמות טובים יותר", אומר מורגנשטרן. תגובת משרד המשפטים ומשרד ראש הממשלה לא התקבלו עד כה.
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "המשרד מברך על רצונו של מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון לייעל ולשפר את הליכי הגיוס של עובדים זרים לענף הבניין, וסבור ובטוח כי משרדו יפעל נמרצות בנושא. מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון אכן עדכן את ועדת המנכ"לים לעניין עובדים זרים בכוונתו זו, וקיבל את ברכתה לקידום היוזמה במסגרת הסמכות שהממשלה העניקה למשרדו בהתאם לסעיף 9 להחלטת הממשלה. יודגש כי משרד הבינוי והשיכון אינו זקוק לאישור הוועדה. ככלל, הנושא מצוי בתחום אחריותו הבלעדי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.