הרפורמה בסלולר שינתה דרמטית את ההוצאה בישראל על שיחות טלפון - בכל המקומות שאינם בתי סוהר. שם ממשיכים אסירים כבר שנים לשלם תעריפים ישנים, הגבוהים לאין ערוך ממה שמשלמים בחוץ. מנתונים שמסרה המדינה לפני מספר שנים בבג"ץ, ונותרו בעינם, אסירים משלמים 14 אגורות לדקת שיחה, תעריף שעשוי להביא לחשבון של מאות שקלים בחודש. זאת, בעוד הציבור בישראל משלם כבר שנים עשרות שקלים בודדות בלבד על שיחות ללא הגבלה.
● מפלס הים יציף את המפרץ, חום קיצוני יכה בתל אביב: האזהרות של מינהל התכנון
● האם מאז פרוץ המלחמה נוספו 2,500 מקומות כליאה חדשים?
● ההצעה להבאת עובדי בניין זרים ללא מיונים תקועה במשרד המשפטים
ההסבר שניתן לפער הזה, שעליו מלינים אסירים שוב ושוב בערכאות השיפוטיות, הוא טכני ואפור: מכרז. מכרז להפעלת שירותי הטלפוניה בבתי הסוהר, שבו נקשר שירות בתי הסוהר ב־2011 עם חברה חיצונית, כלל הסכמות שקיים קושי משפטי להפירן בתקופת המכרז, שכלל תעריפים ישנים.
מתי אמור המכרז להסתיים? שירות בתי הסוהר התקשה במשך השנים להשיב על שאלה זו. 2021, 2022 או 2025 הן אפשרויות שהועלו לאורך הדרך, גם בבית המשפט העליון, אך הרושם שהתקבל במהלך הדיון שם, שנערך עוד בשנת 2019, היה שמדובר בפרק זמן קרוב.
גם במענה לבקשות חופש מידע שהגישה התנועה לחופש המידע לא היה ברור כמה זמן תימשך האפליה של האסירים, הנובעת מהקושי להשתחרר ממכרז ישן. ואולם באותו דיון בעליון, שעסק באסיר שטען כי אינו יכול לעמוד כלכלית במחירים שהוא נדרש להם, התחייב שירות בתי הסוהר בפני בית המשפט כי בעת שתסתיים תקופת המכרז, ישונו התעריפים.
בהתאם להתחייבויות שב"ס, האסיר הסכים למחיקת הבקשה שהגיש, ובפסק הדין נכתב: "המדינה הבהירה כי עם תום תקופת המכרז הנוכחי, שמסדיר את שיחות הטלפון של האסירים, יפורסם מכרז חדש שתנאיו יביאו בחשבון את התעריפים העדכניים בשוק התקשורת (כמובן, בהתאם למכלול הנתונים המייחדים שירותי שיחות לאסירים)".
שורה של עתירות
חמש שנים חלפו, ומכרז לא פורסם, וזאת חרף שורה של עתירות שהגישו לבתי המשפט המחוזיים אסירים המיוצגים בין היתר על־ידי הסנגוריה הציבורית, ופניות בנושא מצד התנועה לחופש המידע, שם ביקשו לדעת מתי אמור תוקף המכרז הנוכחי לפקוע, וזכו לתשובות מעורפלות.
בשבועות האחרונים פורסם מכרז, אולם מקריאה בו לא נמצאה כל הגבלה על תעריפי השיחות, חרף ההתחייבות בבית המשפט העליון. בשב"ס ציינו כי הצורך בהפחתת העלות מצוי במוקד המכרז, אולם המציעים מצידם לא מחויבים בכך.
"עלות שיחת טלפון של מוחזקים במשמורת שב"ס לא השתנתה למעלה מעשור, וזאת בשעה ששוק התקשורת בישראל עבר מהפכה של ממש, כך שהעלויות ירדו משמעותית", מסבירה עו"ד קרין תורן־היבלר, שייצגה אסירים מטעם הסנגוריה הציבורית.
כיום, מסבירה עו"ד תורן־היבלר, אסירים משלמים פי עשרה מהתעריף המקסימלי שמשלמים האזרחים בישראל. שב"ס, היא אומרת, התקשר עם חברת בינת במסגרת מכרז לתקופה של עשר שנים, והמחיר שנקבע כלל בתוכו עלויות הקמה, ו"מטבע הדברים ההחזר על עלויות ההקמה מולא זה מכבר. בסיומה של תקופה זו היה על שב"ס לפעול להוזלת מחירי שיחות הטלפון, בין באמצעות פרסום מכרז חדש ובין בהארכת ההתקשרות עם חברת בינת, שכן אין זה סביר להשאיר אותו מחיר כיום, שכן התחייב לכך בפני בית המשפט העליון.
"בעתירות שהגישו אסירים בתקווה כי בית המשפט המחוזי יתערב בחוסר סבירות קיצוני זה, הצליח שב"ס פעם אחר פעם להתנער מקבלת פסק דין אופרטיבי, שכן טען כי הוא עתיד למלא את הצהרותיו לבית המשפט העליון בהקדם. מילים לחוד ומעשים לחוד. אסירים משלמים עד היום אותו מחיר על כרטיסי החיוג, ולא ברור האם המכרז שפורסם מבטיח ששב"ס יוכל לעדכן מחירים בהתאם להתפתחות הטכנולוגיה".
עו"ד עמית דויטשר, שייצג גם הוא מטעם הסנגוריה הציבורית ומלווה את הנושא מקרוב במשך מספר שנים, ציין כי "סוגיית עלויות שיחות הטלפון של האסירים היא חשובה מאין כמותה. מצד אחד מדובר במי שמנותקים מהמשפחה שלהם, כך ששיחת טלפון היא האמצעי היחיד כמעט לשמור על הקשר עם הקרובים להם, והם זקוקים לאמצעי זה אף יותר מאדם רגיל. מצד שני, אין להם אפשרות לבחור את חברת התקשורת ולהתמקח על המחיר, ונוסף על כך, האפשרות שלהם להתפרנס בכלא היא מוגבלת ביותר, כך שבפועל אסירים מוציאים סכומים גבוהים על צורך בסיסי. נראה כי שב"ס העדיף את הרווח של חברת התקשורת על רווחתם של האסירים".
שב"ס: המכרז יסתיים בשנה הקרובה
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: "המכרז להקמה, תפעול ותחזוקה של מערכת הטלפונים לאסירים פורסם עוד ב־2011, ובמסגרת זו זכתה חברת בינת. ההסכם נשוא המכרז עתיד להסתיים בשנה הקרובה. בשנתיים האחרונות עסק שב"ס בהכנת מכרז חדש, והוא פורסם בתאריך 16.07.24.
"אחת ממטרותיו של המכרז החדש, כפי שהוצהר בבית המשפט העליון, הוא להביא להורדת תעריפי השיחות. זאת, לצד חיזוק מרכיבי ביטחון. התשתית הקיימת כיום בשב"ס לא תשמש את המפעיל שייבחר, הכול כמפורט במסמכי המכרז".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.