סערת מעצר החיילים: מאות מפגינים פרצו לבית הדין הצבאי בבית ליד; הרמטכ"ל הלוי הגיע למקום

לאחר ש-9 חיילים עוכבו לחקירה בחשד להתעללות במחבל נוח'בה, מאות מפגינים פרצו את השער ונכנסו לביה"ד הצבאי בבסיס בית ליד • חיילים ושוטרים ניסו לפזר את המוחים; גלנט גינה: "גם בשעת כעס, לא מתפרצים לבסיסי צה"ל" • הצבא נערך להקפיץ שני גדודים להגן על הבסיס

מפגינים בשער בסיס שדה תימן, היום / צילום: ap, Tsafrir Abayov
מפגינים בשער בסיס שדה תימן, היום / צילום: ap, Tsafrir Abayov

אחרי מעצר החיילים והמהומה היום (שני) בבסיס שדה תימן, מפגינים שהגיעו לבית ליד פרצו למבנה בית הדין הצבאי. בתיעוד שמגיע מהמקום, נראים המוחים, בהם רעולי פנים, רצים לתוך המבנה - בזמן שחיילי הבסיס מנסים למנוע זאת. ההמונים הגיעו להפגין מול הבסיס, שאליו נלקחו לחקירה חיילי המילואים בידי מצ"ח. הרמטכ"ל הרצי הלוי הגיע לבסיס, צה"ל נערך להקפיץ 2 גדודים של חטיבת הנח"ל.

שאלות ותשובות | ארדואן מאיים בפלישה: מה עומד מאחורי ההודעה החריגה ומה הכוח הצבאי של טורקיה? 
המדינה שאיראן שומרת לסוף: הזירה החדשה שיכולה להתלקח בצפון 

ההחלטה לעכב לחקירה חיילי מילואים בחשד להתעללות במחבל נוח'בה שכלוא בשדה תימן הביאה לסערה במערכת הפוליטית - ולסערה של ממש מחוץ לבסיס הצבאי. עשרות מפגינים פרצו למתקן ונכנסו ללא אישור - בהם גם חברי הכנסת ואטורי וסוכות והשר אליהו.

החקירה נפתחה בעקבות פינוי לבית חולים של עצור במתקן עם פגיעה קשה בישבן, שהעלתה חשד להתעללות. הרמטכ"ל: "נותן גיבוי מלא לפרקליטות הצבאית ולמצ"ח". גלנט:"גם בשעת כעס - לא מתפרצים לבסיסי צה"ל". 3 שעות מתחילת האירוע, ראש הממשלה קרא להרגעה מיידית של הרוחות בשדה תימן. היועמ"שית: "על רשויות אכיפת החוק חובה לברר חשדות. אני נותנת להן גיבוי מלא".

שרים וחברי כנסת מהקואליציה הגיעו לשדה תימן, "על מנת לעצור את מעצרם של חיילנו שפועלים בחירוף נפש", זאת למרות שהחיילים הועברו מהבסיס כבר כמה שעות קודם לכן. בתיעוד נראה ח"כ סוכות נכנס דרך שער נעול, בעת שנגד מהבסיס ניסה לעצור אותו, אך הח"כ התחמק ממנו ונכנס במהירות. השר עמיחי אליהו, מלווה במאבטחיו, פרץ גם הוא לבסיס.

הפריצה התאפשרה בין השאר בעקבות נוכחות נמוכה במיוחד של כוחות משטרה במקום. גורם בכיר במשטרה אמר שבעקבות בקשה של הצבא לסיוע, נכנסו לשדה תימן כוחות משטרה כדי לפנות את המפגינים. במשטרה אמרו שלאחר שיח והידברות, המוחים החלו ביציאה חזרה אל מחוץ לבסיס.

כמה עשרות מפגינים הגיעו גם לבסיס המשטרה הצבאית בבית ליד, לשם הובאו לוחמי המילואים החשודים לחקירה, כשהם נושאים דגלי ישראל, דגלי ליכוד ושלטים בגנות הפרקליטה הצבאית הראשית. חלקם ניסו לפרוץ את גדר הבסיס, אך בניגוד למה שפורסם ברשתות החברתיות - לא פרצו לבסיס. בין המפגינים - לובשי מדים עם נשק.

חבר הכנסת קרויזר מעוצמה יהודית הגיע גם כן למקום ההפגנה, והצטלם נואם במגפון לצד חיילים רעולי פנים, וביחד הם קראו "מוות למחבלים".

הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, התייחס לאירוע ואמר: "אירוע הפריצה לבסיס שדה תימן הוא חמור ביותר ומנוגד לחוק. הפריצה לבסיס צבאי והפרת הסדר במקום הן התנהגות חמורה שאינה מקובלת בשום אופן. אנחנו נמצאים במלחמה, ופעולות מסוג זה מסכנות את ביטחון המדינה. אני מגנה בחריפות את האירוע ואנחנו פועלים להשיב את הסדר בבסיס".

הרמטכ"ל הוסיף שהוא נותן גיבוי מלא לפרקליטות הצבאית ולמצ"ח בחקירת כל אירוע המובא לידיעתן ואמר ש"דווקא חקירות אלו הן שמגינות על חיילינו בארץ ובעולם ושומרות על ערכי צה"ל".

גלנט: "גם בשעת כעס החוקים מחייבים את כולם"

לאחר כמה שעות של שתיקה, התייחס שר הביטחון גלנט למקרה: "לוחמי צה"ל בסדיר ובמילואים נלחמים כבר למעלה מתשעה חודשים בחירוף נפש במלחמה הצודקת ביותר שידענו בכל שנות קיומנו. אני מלא הערכה לחיילים המבצעים את המשימה המורכבת והחשובה של כליאת מחבלי החמאס, מחבלים שפלים עמם נבוא חשבון ונמצה את הדין בדרך המחמירה ביותר. צה"ל ימשיך ויפעל בהתאם לחוק. עלינו לאפשר לגורמים המוסמכים לקיים את הבדיקות הנדרשות תוך שמירה על כבוד חיילינו. גם בשעת כעס החוקים מחייבים את כולם - לא מתפרצים לבסיסי צה"ל ולא עוברים על חוקי מדינת ישראל".

מיד לאחר מכן הוציאה לשכת רה"מ את ההודעה: "ראש הממשלה בנימין נתניהו קורא להרגעה מיידית של הרוחות בשדה תימן, ומגנה בתוקף את הפריצה לתוך בסיס של צה"ל".

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, אמרה: "כשם שיש לאפשר לצה"ל מרחב פעולה מלא ללחימה, יש להקפיד על התנהלות על פי דין. אני נותנת גיבוי מלא לפרקליטה הצבאית הראשית, ולרשויות אכיפת החוק בצה"ל ובמשטרת ישראל, הפועלים באופן מקצועי והגון לשם קיום החוק. על רשויות אכיפת החוק חלה חובה לברר חשדות לביצוע עבירות ולאכוף את הדין על פי העובדות והדין החל עליהן".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר על הפריצה: "עבריינות עלובה ומסוכנת של ח"כים שמחלישים ומפרקים את צה"ל, מחלישים ומפרקים את מדינת ישראל, מכרסמים מבפנים את יסודות כוחנו. הפוליטיקאים שהפקירו את החטופים, הפקירו את הביטחון והרסו את החברה הישראלית, הורסים עכשיו את שרשרת הפיקוד. המדינה בסכנה קיומית אם האנשים האלה לא יעופו מהשלטון ומחיינו".

בציונות הדתית מגים את "האלימות כלפי חבר הכנסת צבי סוכות"

בציונות הדתית, מאידך, גינו את "האלימות כלפי חבר הכנסת צבי סוכות והניסיון הבלתי חוקי למנוע מנבחר ציבור כניסה למקום ההתרחשות כדי לעשות את עבודתו הפרלמנטרית". "ההתנהלות של הפצ"רית והפרקליטות הצבאית חצתה מזמן את הקווים. הגיע הזמן להפסיק לכבול את ידי לוחמינו ולנצח", מסרו מטעם הסיעה.

שר הפנים משה ארבל אמר: "תפקידם של חיילים הוא להילחם ולנצח במלחמה, ולא לשמור על מחבלים. בשביל זה השר בן גביר קיבל תקציב עתק לשירות בתי הסוהר. אין לקבל בשום אופן לקיחת הדין לידיים פריצה לבסיסי צה"ל ומניעת תפקודם של גורמי האכיפה. פעולות חמורות אלו עלולות להגביל את פעילותה של ישראל במלחמה".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר: "חיילי צה"ל פגעו באלפי מחבלים, והם קיבלו ויקבלו תמיד את הגיבוי הנדרש לפעולתם המורכבת והאמיצה. נמשיך וניתן גיבוי למשרתים כולם, כולל לחיילי המילואים משדה תימן הראויים להכרת תודה על פעולתם החשובה לאורך חודשים. אין ספק שלעצורי הנוח'בה, רוצחים שפלים, לא מגיעים שום תנאים מיוחדים, ובכל זאת, המעשה הצבאי ייעשה תוך הקפדה על ערכים ועל שלטון חוק. אסור לאפשר אנרכיה".

"מה שאנחנו רואים לנגד עינינו כרגע הוא לא ניסיון של פוליטיקאים להגן על חיילי צה"ל, אלא ניסיון לעשות סיבוב פוליטי זול, על גבם של חיילינו היקרים. ראש הממשלה, עצור את האירוע", הוסיף גנץ. "יש לנו אתגרים אדירים מול אויבינו - עלינו לנתב את הקשב והמשאבים להתמודדות מולם, ולא לפילוג פנימי ולשיח רעיל".

נשיא המדינה הרצוג גינה את מעורבות חברי הכנסת והשרים במהומות: "פריצה של אזרחים לבסיס צבאי, ובוודאי כשהיא נעשית בעידוד ובמעורבות של נבחרי ציבור, היא מעשה חמור, מסוכן, לא חוקי ולא אחראי, שפוגע בראש ובראשונה בנו כעם וכמדינה. אני קורא לכולם ובמיוחד לנבחרי הציבור שלנו לגלות מנהיגות - להירגע ולהרגיע. אני סמוך ובטוח שיתקיימו בירורים וחקירות שיירדו לשורש האמת, עם כל הרגישות הנדרשת ואני סומך על צה״ל שלנו, מפקדיו וחייליו שיפעלו בהתאם. על כולנו לגבות כעת את חיילי ומפקדי צה"ל וכוחות הביטחון שנתונים במערכה קשה וצריכים להתמקד בהתמודדות עם אתגרים עצומים. צה"ל ממלא את תפקידו. אנחנו במלחמה וחשוב לזכור זאת כל העת".

התגובות לעיכוב הלוחמים

עם כניסת אנשי המשטרה הצבאית לבסיס, מהומה פרצה במתקן וחיילים ניסו למנוע מהשוטרים לעצור את החשודים והתבצרו במקום. בניסיון למנוע את החקירה ואת המעצרים, הפיצו חיילי המילואים סרטונים שבהם הם נראים מתעמתים עם אנשי המשטרה הצבאית, וקראו לאזרחים שיגיעו למחות. חיילי הפלוגה הודיעו גם שהם מזדכים על נשקיהם ולמעשה מפרקים אותה.

בכל סיעות הקואליציה גיבו את הלוחמים שעוכבו לחקירה - מי בממלכתיות מסוימת ומי יחד עם השמצת גורמי שונים בצבא. השר לביטחון לאומי בן גביר אמר: "המחזה של שוטרי משטרה צבאית מגיעים לעצור את מיטב גיבורינו בשדה תימן הוא לא פחות ממביש. ממליץ לשר הביטחון, לרמטכ"ל ולרשויות הצבא לגבות את הלוחמים וללמוד משירות בתי הסוהר - נגמרו הקייטנות והסבלנות נגד המחבלים. לוחמים צריכים לקבל גב על מלא".

סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין, אמר על המקרה: "הזדעזעתי לראות את התמונות הקשות של מעצר חיילים בשדה תימן, בדרך שמתאימה למעצר פושעים מסוכנים. אי אפשר לקבל את זה, גם אם אין ויכוח באשר לחובה לשמור על החוק ועל פקודות הצבא. אסור לשכוח שמדובר בחיילים שעושים עבודת קודש קשה מאין כמוה עבור כולנו, של שמירה על הגרועים שבמחבלים".

"מה שראינו היום הוא תוצאה נוספת של עיוות ערכי ומוסרי מתמשך שמתחיל מלמעלה, מפסקי דין והחלטות של בית המשפט העליון", הוסיף השר לוין. "רבים רבים משמיעים היום את הדרישה לשינוי המצב מן היסוד. הגיע הזמן שהזעקה הציבורית המוצדקת תמצא אוזן קשבת אצל חברי הכנסת שנמנעו בעבר מלתמוך בביצוע השינויים הדרושים".

יו"ר ועדת החוץ והביטחון, חבר הכנסת יולי אדלשטיין, הודיע שיכנס מחר דיון דחוף בנושא "מעצר הלוחמים והתנהלות הפצ"רית והמשטרה הצבאית", שאליו יוזמנו הפצ"רית, האלופה יפעת תומר ירושלמי, קצין משטרה צבאית, תא"ל אביחי מיבר ושאר הגורמים הרלוונטיים.

"אני לא אתן יד למראות כמו שנראו היום בבסיס בשדה תימן", הצהיר חה"כ אדלשטיין. "מצב בו שוטרים צבאיים רעולי פנים נכנסים לפשיטה על בסיס צה"לי אינו מקובל עליי ולא אסכים שיקרה שנית. חיילנו אינם פושעים והרדיפה הבזויה הזו אחרי לוחמנו אינה מקובלת עליי".

חבר הכנסת גלעד קריב אמר בתגובה: "הניסיון להתערב בהחלטות פיקודיות ומשפטיות בתוך הצבא יוביל לפירוק הצבא ולפגיעה ביטחונית חמורה. איתמר בן גביר ועוצמה יהודית מעודדים מרד בתוך הצבא. לא פחות מכך. בדרך הם חושפים את חיילי ומפקדי צה"ל להליכים בין-לאומיים. הם לא מגינים על חיילי צה"ל - הם מנהלים על חשבונם פוליטיקה זולה. הם יכולים לזמן מהיום למחר את מפקדי צה"ל הבכירים לדיון בוועדת חוץ וביטחון על מהלכים כאלה או אחרים. הניסיון להתערב בהחלטות פיקודיות ומשפטיות בתוך הצבא יוביל לפירוק הצבא ולפגיעה ביטחונית חמורה".

"חיילי צה"ל ראויים לכבוד", אמר השר סמוטריץ', "חיילי צה"ל לא ייעצרו כאחרוני העבריינים.אני קורא לפצ"רית, תורידי את הידיים שלך מהלוחמים הגיבורים שלנו". השר קרעי אמר: "שר הביטחון, הפצ"רית והיועמ"שית נושאים באחריות לרדיפת לוחמי צה"ל בזמן מלחמה. השימוש בשוטרים רעולי פנים לעצור חיילים, כאילו היו פושעים, הוא חרפה שאין לתאר".

בעת דיון בוועדת הכספים בכנסת נודע למשתתפים על האירוע המתהווה במתקן הכליאה בדרום. ח"כ חנוך מילביצקי הודיע שהוא "לא מתכוון הצביע על שום דבר עד שהטרלול הזה שיש מי שבפרקליטות חושב שאפשר לעצור חיילים על דברים שעושים למחבלי נוח'בה, נגמר", וקרא לחברי הקואליציה לעשות כמותו.

חבר הכנסת אחמד טיבי שאל אותו, "להכניס מטען לרקטום של בן אדם זה לגיטימי?". ח"כ חנוך מילביצקי השיב לו, "שתוק, אם הוא נוח'בה הכול לגיטימי". חברי הקואליציה אכן יצאו מן הדיון, חלקם על מנת להגיע לשדה תימן.

בפורום הייטק למען ישראל הגיבו על כך: "בזמן ששורה ארוכה של נושאים ממתינים להחלטות תקציב בוועדת הכספים, בוחרת הקואליציה להפסיק את הדיונים בשל גחמה של אחד מחברי הכנסת מטעמה. אנחנו קוראים לקואליציה להתנהל בממלכתיות ולטפל בנושאים הבוערים הכואבים כל כך לאזרחי ישראל".

יו"ר הדמוקרטים, האלוף במיל' יאיר גולן אמר: "מי שמאפשר לכהניסטים להיכנס לממשלה מגלה עד כמה חמורה התופעה כשהם בוחרים למרוד בצבא. ככל שבוצעו עבירות פליליות על ידי חיילים שפעלו בניגוד לפקודות - חובת הצבא והמדינה לחקור אותם. אסור לצבא לאפשר לתופעות של פלנגות עבריינות לעשות בצבא כרצונם. כרגיל - שתיקת ראש הממשלה מדברת בעד עצמה".

לאחר מכן הוסיף האלוף במיל' גולן דרישה ששב"כ יפתח בחקירה נגד "כוח 100", שהופקד על שמירת מחבלי הנוח'בה במתקן הכליאה בשדה תימן. "היום נחשפנו לקיומן של מליציות חמושות שפועלות על מנת להלך אימים על גופים ריבוניים ובהם איום מפורש על חיילים וקצינים בצה"ל. אני דורש משירות הביטחון הכללי לפתוח בחקירה נגד 'כוח 100' ונגד מליציות אחרות. יש לבחון מי חימש אותן, מי נותן להן הנחיות והאם השר לביטחון לאומי וגורמים אחרים בממשלה קשורים למליציות חמושות אלה. מדובר במעשי חתרנות, המרדה ובגידה המצויים כולם בסמכות החקירה של שירות הביטחון הכללי".

מעמותת רופאים לזכויות אדם נמסר: "מעצר חיילים החשודים בפגיעה מינית חמורה בעצור פלסטיני במתקן שדה תימן מגיע אחרי חודשים שבהם אנחנו מתריעים על הפרות חמורות והתעללות בכלואים פלסטינים המוחזקים על ידי הצבא ובמתקני שב"ס. באיחור רב, נראה שגם הצבא הבין שלא ניתן עוד להעלים עין מפשעים שמבצעים חיילים כלפי כלואים פלסטינים. ריבוי העדויות שאנו אוספים מצביע על כך שלא מדובר במקרים בודדים של חריגה מנהלים, אלא על מדיניות של התעללות, עידוד אלימות והעלמת עין".

הכתבה פורסמה לראשונה ב-N12