ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב, התייחס ביום רביעי לאפשרות של הורדת הריבית בהחלטה הבאה בחודש ספטמבר. "זה על השולחן", הוא אמר. בכך, יישר קו עם התחזית של השווקים וסיפק להם את המסר שכל כך חיכו לו.
● מטא עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר
● הכוכבת הלוהטת של וול סטריט עם שיא שמעולם לא נראה קודם לכן
הריבית בארה"ב נמצאת בשיא של 23 שנה - 5.5% ברף העליון. על פניו, הורדת הריבית היא עובדה מוגמרת, לפחות מבחינת השווקים. חוזי האג"ח מתמחרים כיום הורדת ריבית בחודש הבא, לראשונה מאז 2020, בסבירות של 100%. יש אפילו מי שמעריכים שהורדת הריבית תהיה בשיעור חד של 0.5% ולא רק 0.25%.
אם לא די בכך, חוזי הריבית מתמחרים שלוש הפחתות ריבית עד לסוף השנה ו-6 הורדות ב-12 החודשים הקרובים. מאניה דיפרסיה של ממש. רק באפריל האחרון היו לא מעט ההערכות שזה כלל לא יקרה השנה. עד כמה זה ריאלי, מה גרם לפד לשנות את הטון ומה הנתון שעשוי לשבש את החגיגה?
1 הפד מיישר קו עם השוק
במשך חודשים, השוק וחברי הבנק המרכזי לא שידרו על אותו גל. בעוד שבתחילת השנה הנוכחית בשוק ציפו לשש הורדות ריבית, בפד דיברו על שלוש בלבד. כך, פעם אחר פעם בשוק ציפו להורדת הריבית והתאכזבו. הפד מצדו, עד להחלטה הנוכחית השבוע, נזהר מלהזכיר הורדות ריבית. המטרה שלו הייתה ברורה: להחזיר את האינפלציה ליעד של 2%, גם במחיר של פגיעה בכלכלה.
הפעם, בנאומו ביום רביעי, פאוול נשמע אחרת. הוא דיבר על כך ש"הכלכלה חזרה לרמות של 2019", כלומר התאוששה, והוסיף כי "המדיניות הנוכחית היא מרסנת", כלומר הריבית מצליחה למתן את האינפלציה. הוא אמנם הדגיש כי ההחלטה עוד לא התקבלה, אך לדבריו גובר הביטחון שאנו "קרובים" להורדת ריבית ראשונה.
2 הטון השתנה
אינדיקציה נוספת לשינוי הגישה של פאוול ניתן לראות בהתייחסות שלו למטרות הפד. אם עד כה המוקד הברור היה האינפלציה, הפעם הוא הדגיש את האיזון הנדרש בין החזרת האינפלציה אל היעד תוך שמירה על שוק העבודה.
בג'יי.פי מורגן, ציינו כי "פאוול מודאג משוק העבודה - הוא אמר זאת מספר פעמים". הנגיד האמריקאי מנסה למצוא את האיזון משוק מאוד הדוק (יותר משרות ממבקשי עבודה) ושיעור אבטלה אפסי למצב נורמלי, בלי להיחלש יתר על המידה.
אבל למרות השינוי בגישה, בכל הנוגע לעתיד הקרוב פאוול שומר את הקלפים קרוב לחזה. "אני יכול לדמיין תרחיש שבו יהיו אפס הורדות ריבית ותרחיש של מספר הורדות בשארית השנה. הכול בהתאם לאופן שבו הכלכלה מתפתחת", הוא אמר השבוע. והזהיר כרגיל שהורדת ריבית מוקדמת וחדה מדי עלולה להביא להתפרצות אינפלציונית.
"בתקופה האחרונה קיבלנו מספר משמעותי של אינדיקטורים בכלכלה האמריקאית שמעידים על האטה בפעילות הכלכלית, ביניהם עלייה בשיעור האבטלה, המשך התמתנות של האינפלציה ועוד", אומרת גת מגידו, שותפה ומנכ"לית של בית ההשקעות פינסה קפיטל.
לדבריה, "בסך הכול כבר תקופה ארוכה שבפד אומרים שהם 'תלויים בנתונים', וזה היה עד כה הטריגר להמתין עם הורדות הריבית ולצנן מאוד את ציפיות השוק מתחילת השנה. כעת, כשהגיעו נתונים כאלה, יהיה קשה וגם לא נכון שהפד יתעלם מהם. לכן, ראינו בהודעה שהפד משנה את המסר, ומתייחס כעת גם לסיכונים לשוק העבודה".
3 כל העיניים לשוק העבודה
אם יש נתון אחד שעשוי להרוס את האופטימיות של השווקים בנוגע להורדת הריבית הצפויה, זהו דוח תעסוקה שיצביע על לחצי שכר אינפלציוניים. בינתיים, הנתונים משחקים לטובת הפד ומצביעים שהוא בדרך לתרחיש האופטימי שמכונה "נחיתה רכה". כלומר, החזרת האינפלציה ליעד ללא כניסה למיתון.
עם זאת, הסיכון קיים גם לצד השני. הרמה הנוכחית של הריבית נחשבת למרסנת והיא משפיעה על שוק התעסוקה. החשש הוא שהפד יפעל לאט מדי ויגרור את הכלכלה הגדולה בעולם להאטה. אנקדוטה למצב בשטח ניתן לראות מהתוצאות הרבעוניות של מקדונלד'ס. המנכ"ל כריס קמפצ'ינסקי אמר ביום שני, לאחר פרסום הדוחות, כי הלחצים על הצרכנים "העמיקו והתרחבו" במהלך השנה הזו.
שיעור האבטלה הנוכחי עומד על 4.1%, גבוה בחצי אחוז מלפני שנה, אבל עדיין נמוך בפרספקטיבה היסטורית. פאוול עצמו הודה כי "לא הייתי רוצה לראות התקררות נוספת משמעותית בשוק העבודה". ובקרב חלק מהאנליסטים נשמע החשש שאם שוק העבודה יתחיל להצביע על חולשה, לפד לא יהיו מספיק כלים כדי להפחית את הריבית בהדרגתיות.
4 ומה לגבי טראמפ?
הבחירות לנשיאות בנובמבר עשויות לטרוף את הקלפים. לפי יוטב קוסטיקה, מנהל ההשקעות הראשי במור קרנות נאמנות: "אני מעריך שהורדת הריבית הראשונה תגיע בספטמבר, על רקע חולשה בנתוני המאקרו בשבועות האחרונים, המשתקפים בין היתר מ'מדד ההפתעות' של סיטי בנק, והתכנסות האינפלציה בטריטוריות הגיוניות יותר עבור הפד.
"מנגד, להערכתי שוב השוק אופטימי מדי בנוגע למספר ההורדות המגולמות בשנה הקרובה - 6 הורדות לפי החוזים. אם טראמפ אכן יבחר, הוא מציע אג'נדה שעשויה לתמוך באינפלציה - הורדת מסים, הרחבות פיסקליות ועוד מספר רעיונות - כל אלה לא יאפשרו הורדת ריבית אגרסיבית שכזו. בכל מקרה, העובדה שאנחנו לקראת תחילת שינוי מגמה היא בשורה טובה לנכסי הסיכון - אגרות חוב ומניות".
5 מתי זה יקרה אצלנו?
הורדת ריבית בארה"ב השנה היא ככל הנראה עובדה מוגמרת. שורת מדינות כבר עשו זאת, כשהאחרונה היא בריטניה שהורידה ביום חמישי את הריבית לראשונה זה ארבע שנים. בישראל, בצל המתיחות הביטחונית, המצב מורכב הרבה יותר. אמנם בנק ישראל הוריד את הריבית בינואר ב-25 נקודות בסיס לרמה של 4.5% אבל שם זה נעצר בינתיים. מתי זה יקרה? נראה שלא בקרוב. בתחזית האחרונה של בנק ישראל, הוא צפה הורדת ריבית רק פעם אחת במהלך 12 החודשים הבאים.
מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים, סבור כי "העלייה החדה בפרמיית הסיכון של ישראל, התחזקות הדולר והעלייה בציפיות האינפלציה כתוצאה מהעלייה המחודשת במתיחות הגיאופוליטית מקטינים עוד יותר את הסבירות (שמלכתחילה הייתה נמוכה מאד) כי בנק ישראל יוריד בחודשים הקרובים את הריבית". לדבריו, "בצד הגורמים הנוספים אשר אינם תומכים בהורדת ריבית, נציין את העלייה הנוספת הצפויה באינפלציה לעבר הרף העליון של היעד (ואף מעבר), והמדיניות התקציבית המרחיבה מאוד של הממשלה".
גת מגידו מפינסה קפיטל מעט יותר אופטימית. היא אמנם לא רואה את זה קורה בקרוב, אך מעריכה שהתקווה תגיע מהפד: "בנק ישראל שם דגש גדול במסרים שלו על היציבות הגיאו-פוליטית ונגזרת של כך הוא שער הדולר/שקל... להערכתנו ברגע שהפד יחל בתוואי הפחתות ריבית, זה יקל על בנק ישראל להצטרף גם אם בקצב איטי", היא אומרת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.