היקף ההכנסות של המאיון העליון בישראל בשנים 2021-2013 עמד על כ-100 מיליארד שקל בשנה. זאת, כאשר ההכנסה המינימלית הנדרשת על מנת להיחשב "מאיון עליון" עמדה בממוצע על 1.4 מיליון שקל לשנה, וההכנסה הממוצעת עמדה על כ-4 מיליון שקל. בשונה משאר האוכלוסייה, המאופיינת בדומיננטיות של הכנסות מעבודה, כשני שליש מההכנסות של המאיון העליון נובעות מהכנסות הוניות, כאשר כמחציתן מקורו בהכנסות הוניות פירותיות (דיבידנד, ריבית, שכר דירה וכו'), ומחציתן השנייה מרווחי הון ממכירת נכסים.
● בדרך להצבעה בכנסת: מס מופחת על משיכת כספים מקרנות השתלמות
● ההחלטה לגבות מע"מ מטיפים של מלצרים יוצאת לדרך. כך זה יעבוד
כשבוחנים את הרכב ההכנסה של האלפיון העליון מעבודה (הכנסה ממשכורת, מקצבה, ממשלח יד ומעסק), מהכנסות הוניות (הכוללות הכנסות הוניות פירותיות (דיבידנד, ריבית, שכירות וכו') והכנסות הוניות מרווחי הון (מכירת נכסים כגון, מניות, אופציות ונכסי נדל"ן)) עולה כי ההכנסות מעבודה עומדות בממוצע למשק בית במאיון העליון על 1.2 מיליון שקל בלבד לשנה ובכלל השנים עומדות ההכנסות מעבודה במאיון העליון על 269 מיליארד שקל - כ-30% בלבד מההכנסות.
ההכנסות ההוניות בממוצע למשק בית עומדות במשך התקופה שנבדקה על סכום כפול מההכנסות מעבודה - 2.4 מיליון שקל לשנה, והתנודתיות בהן רבה יותר, בפרט בשנת 2017 בה ההכנסות הגדולות מדיבידנד (בעקבות מבצע "שחרור רווחים כלואים") הגדילו את ההכנסה ההונית הממוצעת לפי שניים מהממוצע הרב-שנתי - 4.6 מיליון שקל למשק בית. בסך-הכול עומדות ההכנסות ההוניות בכל התקופה על 62% מכלל ההכנסות.
1% מהאזרחים בישראל
"המאיון העליון" הוא מונח המתייחס ל-1% מהאזרחים בישראל, שלהם ההכנסות הגבוהות ביותר. היות והכנסות המאיון העליון הכרחיות לצורך הערכת אי השוויון במשק ולצורך גיבוש מדיניות המס, מפרסמת היום רשות המסים ניתוח של הכנסות ה-1% הישראלי, והשינויים שחלו בו בשנים 2021-20213. הניתוח, שנערך על ידי ד"ר עופר רז-דרור, סמנכ"ל חטיבת תכנון וכלכלה ברשות המסים, ורו"ח עופר כהן מהחטיבה, כולל התייחסות למקורות ההכנסה של המאיון העליון ותשלומי המסים על מקורות אלו, ומציג השוואה בינלאומית של שיעור הכנסתם של בעלי ההכנסות הגבוהות ביותר מתוך כלל הכנסות משקי הבית, לפני ואחרי מס. הנתונים שנאספו מלמדים את מה שרוב הציבור כבר הרגיש - באלפיון העליון עובדים פחות, מרווחים יותר ומשלמים שיעורי מס נמוכים יותר.
מהניתוח שנערך על ידי חטיבת תכנון וכלכלה ברשות המסים, עולה כי ישראל מאופיינת בשיעור גבוה יחסית של הכנסות המאיון העליון מתוך כלל הכנסות משקי הבית לפני ואחרי מס. חלקם של המאיון (1%), האלפיון (0.1%), והרבבון (0.01%) העליונים מתוך כלל הכנסות משקי הבית לפני מס עומדים בממוצע על 15%, 7.4% ו-3.6%, בהתאמה. לאחר מס הם עומדים על 13.2%, 6.8% ו-3.3%, בהתאמה. כלומר, צמצום חלקו של המאיון העליון בהכנסות באמצעות מערכת המס הוא נמוך יחסית.
מהנתונים עולה עוד כי הכנסות משקי הבית במאיון העליון עולות בהדרגה עם השנים בקצב ריאלי ממוצע של כ-6% לשנה. יוצאת דופן היא שנת 2017, בה נרשמה קפיצה חדה בהכנסות המאיון העליון - 66% יותר משנת 2016 ומשנת 2018. קפיצה זו נוצרה עקב מבצע חריג במיסוי דיבידנדים שנערך בשנת 2017, אז חילקו חברות דיבידנדים משמעותיים בשיעור מס נמוך לבעלי המניות, עליהם נמנים חברי המאיון העליון.
ככל שאתה יותר עשיר, המס נמוך יותר
התפלגות ההכנסות בתוך המאיון העליון מאוד לא שוויונית. האלפיון העליון מחזיק במחצית ההכנסות של המאיון העליון, והרבבון העליון מחזיק במחצית ההכנסות של האלפיון העליון (וכרבע מהמאיון העליון). בנוסף, ההכנסות ההוניות הופכות לדומיננטיות יותר עם הגידול בהכנסה בתוך המאיון העליון.
סך המס (מסים ישירים על יחידים) הממוצע המשולם על ידי המאיון העליון עומד על כ-25 מיליארד שקל בשנה, המהווים כ-9% מכלל הכנסות המדינה ממסים.
מהניתוח עולה גם כי קיימת רגרסיביות בשיעורי המס האפקטיביים בתוך המאיון העליון. כך, בעוד שיעור המס האפקטיבי של המאיון העליון ללא האלפיון העליון עומד על כ-29%, שיעור המס האפקטיבי הממוצע באלפיון העליון ללא הרבבון העליון עמד על כ-23% ושיעור המס האפקטיבי הממוצע ברבבון העליון עמד על כ-21%. המשמעות היא שככל שאתה עשיר יותר המס נמוך יותר. ברשות המסים מסבירים כי הפערים הרגרסיביים הללו מצטמצמים חלקית במהלך התקופה שנבחנה.
משילוב עם נתוני הלמ"ס על כלל הכנסות משקי הבית בישראל אנו מחשבים כי חלק המאיון, האלפיון, והרבבון העליונים מתוך כלל הכנסות משקי הבית לפני מס עומדים בממוצע על 15%, 7.4% ו-3.6%, בהתאמה. לאחר מס הם עומדים על 13.2%, 6.8% ו-3.3%, בהתאמה.
שיעור המס האפקטיבי הממוצע של המאיון העליון עומד על כ-26%. ההסבר לשיעור המס הנמוך יחסית הנו, בין היתר, הדומיננטיות של מרכיב ההכנסות ההוניות בתמהיל ההכנסות של המאיון העליון. עם זאת, ברשות מציינים כי חל שינוי בשיעור המס האמור במהלך השנים, כאשר בשנת 2013 עמד שיעור המס האפקטיבי על 22.7% ועלה באופן הדרגתי יחסית עד ל-28.7% בשנת 2021.
מהשוואה בינלאומית שערכה רשות המסים, עולה כי ישראל מאופיינת בשיעור גבוה יחסית של הכנסות המאיון העליון מתוך כלל הכנסות משקי הבית בישראל לפני מס ואחרי מס. בפרט, צמצום חלקו של המאיון העליון באמצעות מערכת המס הוא נמוך יחסית. מההשוואה הבינלאומית עולה כי מבחינת חלקו של המאיון העליון בכלל ההכנסות, המהווה מדד מרכזי למדידת אי-שוויון בכלכלה, אנו נמצאים בין המדינות האירופאיות לבין המדינות ביבשת אמריקה (צפון, מרכז ודרום). בנוסף, מידת הפרוגרסיביות של מערכת המס, המבוטאת במידת צמצום חלקו בהכנסות של המאיון העליון, היא נמוכה, ודומה יותר למדינות ביבשת אמריקה מאשר למדינות האירופאיות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.