עיכובי אספקה, תביעות משפטיות והמלחמה של אפל: מה עובר על מניית אנבידיה?

מניית אנבידיה יורדת לפי שעה בכ-6% מאז תחילת יום המסחר, ומשלימה ירידה של כ-27% מאז מחיר השיא שלה, אליו הגיעה בחודש שעבר • בין הגורמים לירידה: עיכוב אפשרי בשבב הדגל החדש של החברה והחלטה של אפל לאמן את מודלי הבינה המלאכותית שלה דווקא על גבי מעבדים של גוגל

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu
מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

מניית אנבידיה  רושמת כעת ירידה של כ-6% מאז תחילת יום המסחר; המניה משלימה ירידה של 10% בחמישה ימים, וירידה של כ-27% מאז מחיר השיא שלה, אליו הגיעה בחודש שעבר, במה שנראה כמו גל תיקון בשוק מניות הטכנולוגיה וחשש להאטה בשוק האמריקאי. עם זאת, מחוץ לשוק ההון, סופגת מניית הדגל האמריקאית כמה אירועים שליליים שמרחיבים את הסנטימנט השלילי כלפיה, ומוסיפים לתחושה שהשווי לפיו נסחרה עד החודש שעבר היה גבוה מדי.

קן גריפין מכר את רוב האחזקה שלו באנבידיה. זו ההשקעה שלו במקום
אקזיט הבינה המלאכותית הישראלי בסכנה? אנבידיה נחקרת על רכישת Run:ai
בדרך לפיטורים דרמטיים ועם דוחות פסימיים, אינטל הבהילה את המשקיעים

במהלך סוף השבוע, דיווח אתר החדשות דה אינפורמיישן כי שבב הדגל המתוכנן של החברה, בלאקוול (Blackwell), נתקל בבעיית תכנון והעברה לייצור, שעשויה לעכב את שחרורו של השבב לשוק בשלושה חודשים. מדובר בעיכוב דרמטי עבור לקוחות דגל כמו מיקרוסופט , מטא  וגוגל . לפי הדיווח, בעיית הייצור התגלתה על־ידי ענקית השבבים הטיוואנית TSMC, שבמפעלים שלה מייצרת, בין היתר, אנבידיה, את השבבים שלה. אנבידיה תצטרך לערוך מספר שינויים בהליך ייצור המעבדים, כמו גם להריץ מבחנים חדשים במפעלי TSMC, לפני שתוכל לצאת לייצור המוני של סדרת השבבים החדשה.

עוד פורסם, כי במקביל לניסיונות לתיקון הפגם, באנבידיה אף שוקלים לייצר גרסה המכילה רק מעבד גרפי אחד מסדרת בלאקוול, במקום שניים, כפי שתוכנן במקור, זאת על־מנת להאיץ את ההגעה למוצר סופי, אותו ניתן יהיה לספק ללקוחות במועד מוקדם יותר. לפי מקורות אנונימיים שדיברו עם אתר דה אינפורמיישן, הפגם בייצור התגלה ב"איחור בלתי־רגיל". העיכוב יכול לשחק לטובת מתחרות דוגמת AMD, שעומלות בימים אלו על ייצור שבבים מתחרים לאלו של אנבידיה.

במרץ האחרון, חשפה החברה את סדרת השבבים מבוססת הבינה המלאכותית בלאקוול, שמהווים את הדור הבא של המעבדים הגרפיים שלה, הבנויים, כאמור, לפי ארכיטקטורה מבוססת מודלי שפה גדולים ובעלת טריליוני פרמטרים - ארכיטקטורה לה יעילות אנרגטית המגיעה למעל פי 20 ביחס לדור הקודם של מעבדי החברה, ה־NVIDIA Hopper.

עוד באותו החודש, פורסם כי בין החברות שכבר הזמינו משלוחים של סדרת ״בלאקוול״, נמצאות כל אלו המרכיבות את צמרת הטכנולוגיה העולמית, ביניהן מיקרוסופט, מטא, אלפאבית - חברת האם של גוגל, אמזון  ו־OpenAI. במקור, הכריזה אנבידיה כי אספקת השבבים תתרחש כבר במהלך השנה הנוכחית, 2024. כעת, אספקת השבבים תדחה בלפחות שלושה חודשים והיא תתרחש, על־פי הדיווח, רק ברבעון הראשון של 2025.

סטירת הלחי של אפל לאנבידיה

חדשות רעות נוספות למשקיעים באנבידיה הגיעו מכיוונה של אפל . לפי ההערכה, באפל מסתייגים מהשליטה הבלתי־מעורערת של אנבידיה בשוק הבינה המלאכותית, והציגו במחקר שפורסם בסוף החודש שעבר את החלטתם לאמן את מודלי השפה הבסיסיים של אפל על גבי מעבדים של גוגל המכונים TPU. הדבר מהווה סטירת לחי לאנבידיה, משום שמדובר בהוכחת היתכנות ראשונה של חברה גדולה כמו אפל לאמן מודל בסיסי על גבי רשתות מעבדי TPU, שמשמשים בדרך כלל את לקוחותיה של גוגל - במקום על המעבדים הגרפיים של אנבידיה. לסיפור גם זווית ישראלית: חלק מפיתוח מעבדי ה-TPU בגוגל מנוהל על־ידי בכיר אינטל לשעבר אורי פרנק, שכפוף לאמין ודהת, סגן נשיא לתחום הבינה המלאכותית בגוגל. האימון של המודלים של אפל נעשה במרכז שרתים המנוהל על־ידי הישראלי ג'וני סרוג'י.

באופן היסטורי, אפל נוקטת ביחס אגרסיבי לספקיה ובחוסר־סבלנות כלפי מונופולים. כך, נטשה אפל את אינטל - מונופול בתחום המחשוב האישי - על־מנת לפתח לעצמה את מעבדי הליבה למחשבי המק. שוק מעבדי הבינה המלאכותית נשלט על־ידי אנבידיה, כאשר דווקא AMD - ולא גוגל - נחשבת ליריבה הצומחת ביותר בתחום.

אתגר נוסף שצץ לאנבידיה במהלך סוף השבוע - גם הוא בעל זווית ישראלית - הוא החקירה שמנהל משרד המשפטים בארה"ב נגד החברה על הפרה של כללי ההגבלים העסקיים, באמצעות רכישת הסטארט-אפ הישראלי ראן איי. איי. (Run:ai). על־פי אתר פוליטיקו, במשרד המשפטים חוששים שהרכישה נועדה לדכא את הטכנולוגיה הישראלית, שהייתה יכולה להפחית את צריכת מעבדי הבינה המלאכותית של אנבידיה, זאת בשל האלגוריתם שמאפשר לבצע יותר פעילות חישוב על פחות מעבדים. הטענה, שיש משפטנים שסבורים כי איננה חזקה דיו, עלולה לעכב את הקמת מרכז הפיתוח בתחום התוכנה שמתכננת אנבידיה להקים בישראל.