האם הרשות הפלסטינית משלמת למחבלים שכר זהה לזה של שר?

האם מחבל בכלא הישראלי משתכר כמו שר ברשות הפלסטינית? תלוי בוותק • המשרוקית של גלובס

ח''כ זאב אלקין, הימין הממלכתי. (''גומרים הולכים'', רדיו תל אביב, 26.7.24) / צילום: ראובן קופיצ'נסקי
ח''כ זאב אלקין, הימין הממלכתי. (''גומרים הולכים'', רדיו תל אביב, 26.7.24) / צילום: ראובן קופיצ'נסקי

להגדרות הציונים לחצו כאן

נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד

בין אם המצב הנוכחי יידרדר למלחמה אזורית ובין אם לא, עדיין נשארת שאלת היום שאחרי: איך מבטיחים שישראל תוכל לחזור לחיות בביטחון. רעיון שהימין שולל הוא חתירה למדינה פלסטינית, אותה הוא רואה כישות טרור עתידית. לפי ח"כ זאב אלקין, גם על הרשות הפלסטינית לא ניתן לסמוך. "כשהיום צעיר פלסטיני מגיע לגיל 18 ושואל את עצמו מה הדרך להגיע למשכורת הכי גבוהה שקיימת ברשות הפלסטינית, את יודעת מה שתי האופציות שהרשות הפלסטינית מעמידה לו?" הוא אמר ברדיו תל אביב. "אופציה אחת זה להפוך לשר ברשות הפלסטינית, זה קצת קשה לבחור צעיר בן 18, ואופציה שנייה היא לצאת לרחוב ולרצוח כמה ישראלים ולהיכנס לכלא הישראלי, כי אז הוא יקבל משכורת שוות גודל של שר". האם זה נכון? 

מה עומד מאחורי המינוי של סינוואר לראש הלשכה המדינית של חמאס?
המשרוקית | החיסולים של בכירי הטרור הביאו לגל פייקים ברשתות

כבר הראינו בעבר שאכן חוקי הרשות הפלסטינית מבטיחים סיוע כלכלי למשפחות של אסירים ביטחוניים בכלא הישראלי, ואין חולק שהיא אכן משלמת את המשכורות. אבל איך המשכורות האלו עומדות ביחס למשכורות ברשות הפלסטינית? את גובה השכר למחבלים הוצאנו מדוח של המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון. בשביל המשכורות ברשות הפלסטינית סא"ל במיל' אלון אביתר, פרשן לענייני ערבים ומומחה לזירה הפלסטינית, הפנה אותנו לדוח של ארגון אמאן - ששם לעצמו למטרה להילחם בשחיתות בחברה הפלסטינית - על פערי השכר בין עובדי הרשות השונים. הדוח, יצוין, יצא לפני ההחלטות של הרשות הפלסטינית השנה לקצץ בשכר עובדיה.

כאן השווינו אך ורק בין משכורות הבסיס, כלומר בלי תוספות למחבלים על ילדים או לעובדי הרשות על תוספות המגיעות להם בגין מרחק מהעבודה וכדומה. גובה המשכורת של אסיר נקבעת לפי מספר השנים שהוא מרצה בכלא הישראלי. בשלוש השנים הראשונות הוא יקבל 1,400 שקל בחודש, מעט יותר משל עובדי הרשות ומנגנוני הביטחון הזוטרים ביותר. בשנה הרביעית והחמישית הוא כבר יקבל אלפיים שקל, מה שיספק לו שכר גבוה יותר משל מהנדסים ורופאים של הרשות הפלסטינית וגם משל אנשי מנגנוני ביטחון עד דרגת סגן. לאחר מכן, כשהאסיר כבר מרצה בין חמש לעשר שנים, הוא יקבל 4,000 שקל, מה שישים אותו בדרגת שכר כמעט זהה לזו של סגן שר או של המקביל לאלוף במנגנוני הביטחון (בשני התפקידים שכר הבסיס עומד על 4,020 שקל).

אבל אלקין השווה לשרים. אלו משתכרים במעט יותר מ־13 אלף שקל בחודש, וכך גם 132 חברי המועצה המחוקקת של הרשות הפלסטינית. השיא אליו יכול להגיע אסיר ביטחוני הוא 12 אלף שקל, אחרי 30 שנות מאסר. זה ישים אותו מעל כל חברי הרשות השופטת, אבל לא יביא אותו למשכורת של שר. נציין שאלו גם לא שיאי השכר במגזר הציבורי, שמשתייכים לראש ממשלת הרשות ויו"ר המועצה המחוקקת: 17,600 שקל.

מטעם ח"כ אלקין לא נמסרה תגובה.

בשורה התחתונה: דברי אלקין חצי־נכונים. שכר אסיר ביטחוני יכול להתקרב לשכר שר ברשות הפלסטינית, אבל רק אחרי 30 שנות מאסר. בנוסף, ישנם בעלי תפקיד נוספים עם שכר דומה או גבוה יותר.

תחקיר: אוריה בר־מאיר

לבדיקה המלאה לחצו כאן

שם: זאב אלקין
מפלגה: הימין הממלכתי
תוכנית: גומרים הולכים, רדיו תל-אביב
תאריך: 26.7.24
ציטוט: "(האופציה של צעיר פלסטיני להגיע לשיאי השכר של הרש"פ היא) לצאת לרחוב ולרצוח כמה ישראלים ולהיכנס לכלא הישראלי, כי אז הוא יקבל משכורת שוות גודל של שר"
ציון: חצי נכון

ח"כ זאב אלקין התראיין לתוכנית "גומרים הולכים" של רדיו תל אביב ונשאל על הפתרון למצב הביטחוני בו ישראל נמצאת. אלקין הביע התנגדות לרעיון של מדינה פלסטינית בטענה שהמטרה של המדינות סביב ישראל היא להשמיד אותה. כשהמראיינת חן ליברמן אמרה לו שזו לא עמדת הרשות הפלסטינית, הוא ענה: "אני אשאל אותך שאלה: כשהיום צעיר פלסטיני מגיע לגיל 18 ושואל את עצמו מה הדרך להגיע למשכורת הכי גבוהה שקיימת ברשות הפלסטינית, את יודעת מה שתי האופציות שהרשות הפלסטינית מעמידה לו? אופציה אחת זה להפוך לשר ברשות הפלסטינית, זה קצת קשה לבחור צעיר בן 18, ואופציה שנייה היא לצאת לרחוב ולרצוח כמה ישראלים ולהיכנס לכלא הישראלי, כי אז הוא יקבל משכורת שוות גודל של שר. אז תגידי האם המנגנון שהוא מעודד כספית לרצוח ישראלים ברמה יומיומית, ברמת חקיקה שקיימת היום ברשות פלסטינית, האם המנגנון הזה הוא מנגנון שהביא לפה שלום?".

זו לא הפעם הראשונה בה אלקין מעלה טענה כזו, ובדקנו אותה בעבר. מאחר שהבדיקה אז פורסמה ב-2020, מצאנו לנכון לבחון אותה שוב שכן הדבר שוב חזר להיות רלוונטי לשיח הציבורי, תוך ניסיון לבחון אם הנתונים עודכנו. למרות שסא"ל (מיל') אלון אביתר, פרשן לענייני ערבים ומומחה לזירה הפלסטינית, אמר לנו שהשכר מתעדכן מפעם לפעם, ואולם המקורות בנושא לא פרסמו נתונים מעודכנים ולכן השתמשנו במקורות מהבדיקה הקודמת, או לחלופין במקורות עדכניים יותר שמשתמשים באותם נתונים. הנתונים, יצוין, לא מתייחסים לדיווחים על החלטת הרשות הפלסטינית לקצץ בשכר עובדיה, שכן לא ברור שהיא נוגעת גם לבכירים.

מנגנון המשכורות לאסירים ביטחוניים

על-מנת להבין את מנגנון התשלומים של הרשות הפלסטינית לאסירים ביטחוניים הכלואים בישראל נעזרנו בתרגום של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה לחוקי הרשות הפלסטינית המגדירים את הטיפול באסירים כאלה. ב-2004 עבר גם תיקון לחוק מס' 19 של הרשות, שהגדיר אסיר כ"כל מי שנכלא בבתי הכלא של הכיבוש בגין השתתפותו במאבק נגד הכיבוש". החוק קובע כי "האסירים והאסירים המשוחררים הם מגזר לוחם וחלק בלתי נפרד מהמרקם של החברה הערבית הפלסטינית. הסעיפים בחוק זה מבטיחים להם ולמשפחותיהם חיים בכבוד". כפועל יוצא מכך, החוק מחייב את הרשות הפלסטינית לסייע לאותם אסירים בדרכים שונות: לעשות מאמץ לשחרר אותם מהכלא הישראלי, הגשת סיוע חוקי, סיוע לרכישת השכלה לאסיר וילדיו, שיקום האסירים המשוחררים, הבטחת משרות לאסירים המשוחררים בהתאם להשכלתם ולמשך מאסרם, וכמו כן הענקת "זכויות כספיות" לאסירים ולמשפחותיהם.

מי שאחראי לדאוג לאסירים הוא המשרד לענייני אסירים בממשלת הרשות. החוק גם קובע שהאסירים יקבלו שכר חודשי, שחלק ממנו יגיע למשפחתו של האסיר. גובה השכר לאסירים מתבסס על הוותק של האסיר בבית הכלא הישראלי.

משכורות ברשות הפלסטינית

כדי למצוא פירוט על המשכורות ברשות הפלסטינית, נעזרנו באלון אביתר. הוא הפנה אותנו לדו"ח על פערי השכר בשירות הרשות הפלסטינית של ארגון אמאן, ששם לעצמו למטרה להילחם בשחיתות בחברה הפלסטינית, הכולל גם את המשכורות של עובדי הרשות השונים. לפי הדו"ח, המשכורות הגבוהות ביותר הן של ראש הממשלה (כיום מוחמד מוסטפא) ויו"ר המועצה המחוקקת. שכרם עומד על כ-17,600 שקל לחודש. שרים וחברי המועצה המחוקקת (132 במספר) מקבלים 13,200 שקלים לחודש.

לפי הדו"ח, שאר בעלי התפקידים מקבלים שכר בסיס בהתאם לתפקידם, אך במקרים מסוימים (למשל, במקרה של מגורים רחוקים ממקום העבודה או משפחה גדולה) גם זכאים לתוספת. כך למשל, משכורת הבסיס של נשיא בית המשפט העליון היא 11,250 שקלים לחודש, אך אם יהיה זכאי לתוספות שכרו יכול להגיע ל-15,975 שקלים. בבדיקה זו התייחסנו רק למשכורות הבסיס.

עובדי הרשות שאינם ברשות השופטת או במנגנוני הביטחון מחולקים לשש דרגות שכר: בראש, ב"דרגה העליונה", נמצאים תפקידים כמו סגני שרים ויועצים לשרים. מתחת למעמד זה נמצאים הדרגות הראשונה עד החמישית. כל אחד מדרגות אלו מסווגת לתתי קטגוריות משלה. המשכורות הנמוכות ביותר לפי הדו"ח מגיעות ל-1,250 שקלים לחודש, עבור הדרגה החמישית, המורכבת מעובדי שירות, כמו שליחים ומאבטחים בשירות הרשות. ברשות השופטת ובמנגנוני הביטחון חלוקת השכר היא נפרדת בהתאם לתפקיד או לדרגה הצבאית בהם אוחזים מקבלי השכר.

השוואה בין משכורות עובדי הרשות למשכורות האסירים הביטחוניים

כאמור, גובה המשכורות לאסירים ולמשפחותיהם הוא פונקציה של הוותק במאסר (נתוני המשכורות נלקחו מהמטה הלאומי למלחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון). זאת, בנוסף ל-300 שקלים לאשת האסיר ו-50 שקל לכל ילד מתחת לגיל 18 שיתווספו בכל חודש בלי קשר למשך המאסר. אסיר בשלוש שנותיו הראשונות למאסר יקבל 1,400 שקלים בחודש. בשלב זה משכורתו תהיה גבוהה רק משל אותם עובדי שירות, חיילים זוטרים במנגנוני הביטחון וחלק מהמעמד הרביעי המורכב מעובדי הכפיים (1,330 שקל). אסיר שנמצא בכלא בין שלוש לחמש שנים יקבל 2,000 שקלים בחודש. שכר זה כבר יזניק את משכורת האסיר מעל משכורתם של כל המעמד הרביעי, המעמד השלישי (הפקידות), ששכרה הבסיסי מגיע עד 1,570 שקל, וגם רוב המעמד השני (עובדים מקצועיים כמו רופאים ומהנדסים), בו השכר נע בין 1,700 ל-2,220 שקלים לחודש. בנוסף, השכר יעקוף גם את שכרם של אנשי מנגנוני הביטחון שעד דרגת סגן (1,960 שקל).

בין 5 ל-10 שנים שכר האסיר כבר מגיע ל-4,000 שקלים בחודש. בשלב הזה עובדי הרשות היחידים (מחוץ לרשות השופטת ומנגנוני הביטחון) שמשכורתם הבסיסית תהיה גבוהה יותר משל אסיר עם רמת ותק זו יהיו סגני השרים, שמשכורת הבסיס שלהם היא 4,020 שקלים. כמו כן, השכר יעקוף את זה של כל אנשי מנגנוני הביטחון שמתחת לדרגת אלוף (שמשכורתו הבסיסית גם היא מגיעה ל-4,020 שקלים). בין 10 ל-15 שנים השכר עולה ל-6,000 שקלים בחודש, שכר שאמנם גבוה יותר מהשכר הבסיסי של כל מעמדות השכר ברשות ומנגנוני הביטחון, אך רק בשלב זה מתחיל לעקוף משכורות ברשות השופטת: של עוזרים ושל תובעים זוטרים בתביעה הכללית, המקבלים בין 5,400 ל-5,625 שקלים בחודש כשכר בסיס.

בין 15 ל-20 שנה בכלא השכר החודשי של האסיר עולה ל-7,000 שקלים, שכר שגבוה יותר משל התובע הכללי ושופטי השלום (Magistrate), ששכרם עומד על 6,200 שקלים. בין 20 ל-25 שנה שכר האסיר יעלה ל-8,000 שקלים, שכר גבוה יותר מזה של שופטי המחוזי (District), שעומד על 7,200 שקלים, אך נמוך מזה של שופטי בית הדין לערעורים (Appellate) ובית המשפט העליון. בין 25 ל-30 שנה שכר האסיר יעלה ל-10,000 שקלים, שכר שעדיין נמוך מזה של שופטי העליון והיועץ המשפטי לממשלה (10,350 שקלים).

שיא ההשתכרות אליו יכול להגיע אסיר הוא 12,000 שקלים בחודש, אחרי 30 שנים ויותר בכלא הישראלי. רק בשלב הזה הוא יעקוף את משכורת הבסיס של כל עובדי הרשות השופטת. כלומר, כדי לקבל שכר שנמוך רק מזה של השרים, על האסיר לשבת במשך 30 שנים בכלא הישראלי. גם אז, המשכורת תהיה נמוכה גם מזו של חברי המועצה המחוקקת, שמשכורתם זהה לזו של השרים, וכמו כן מזו של ראש הממשלה וראש המועצה המחוקקת.

לא מצאנו נתונים על ותק האסירים הביטחוניים בפועל, אך לפי נתוני בצלם מיולי 2019, מכלל האסירים הביטחוניים רק כ-36% קיבלו מאסר עולם או עונש מאסר הארוך מ-20 שנה. מאחר שלא כל מי שמקבל עונש מאסר שארוך מ-20 שנה יקבל 30 שנה, ניתן להגיד בוודאות שיותר מ-65% מהאסירים כלל לא יגיעו לוותק הנדרש כדי שמשכורתם תגיע ל-12,000 שקלים. עם זאת, אלקין התייחס רק לרוצחי ישראלים, שככל הנראה מקבלים עונשי מאסר ממושכים מהממוצע. לא מצאנו פילוח של עונשי המאסר לרוצחים בלבד.

מטעם ח"כ אלקין לא נמסרה תגובה.