גרטלר לעליון: העבירו מת"א את הדיון בבקשה לביטול פסק הבוררות של אורנשטיין

היהלומן המיליארדר דן גרטלר פנה לביהמ"ש העליון בבקשה להעביר את הדיון בבקשתו לבטל את פסק הבוררות שנתן השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא המחוזי בת"א - מבית המשפט בת"א לבית המשפט בירושלים • טוען כי "מטעמים של מראית פני הצדק ושיקולים מוסדיים, ראוי כי הבקשה לביטול תידון במחוז שיפוט אחר"

דן גרטלר / צילום: שלומי יוסף
דן גרטלר / צילום: שלומי יוסף

היהלומן המיליארדר דן גרטלר פנה היום (ג') לבית המשפט העליון בבקשה להעביר את הדיון בבקשתו לבטל את פסק הבוררות שנתן השופט בדימוס איתן אורנשטיין, מבית המשפט בתל אביב לבית המשפט בירושלים. את הבקשה לביטול הפסק הגיש גרטלר בימים האחרונים.

גרטלר מבקש לבטל את ההחלטה נגדו, למרות שחויב לשלם בסכום של 85 מיליון דולר מתוך תביעה בגובה 1.5 מיליארד דולר, אך במקביל התביעה שכנגד שהגיש על סך 129 מיליון דולר נדחתה. 

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים
אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר 
מכה לקריירת הבוררות של אורנשטיין: הפסיק לקבל תיקים מבתי המשפט
אלפי שקלים לשעה ותיבת פנדורה: הכירו את השופט שנחקר בחשד לשוחד

אורנשטיין שימש בעבר כנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב. בבקשה טוען גרטלר כי אין זה ראוי ששופט בבית המשפט המחוזי בתל אביב ידון בבקשה לביטול פסק בוררות, שניתן לטענתו ממניעים לא ענייניים על-ידי מי שהיה נשיא של אותו בית משפט. "מטעמים של מראית פני הצדק ושיקולים מוסדיים, ראוי כי הבקשה לביטול תידון במחוז שיפוט אחר".

גרטלר טוען כי "הבורר, כמי שהיה נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, היה מעורב במינוי ובקידום של חלק מהשופטים בבית המשפט המחוזי. הבורר בוודאי היה מעורב ניהולית בעבודתם של שופטים רבים מקרב שופטי בית המשפט המחוזי בתל אביב", ולכן לטענתו אין מקום שידון בבקשה לביטול פסק הבוררות.  

דן גרטלר / צילום: שלומי יוסף
 דן גרטלר / צילום: שלומי יוסף

אורנשטיין נמצא בעין הסערה הציבורית לאחר שנפתחה חקירה נגדו ונגד יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה בחשד לשוחד סביב מינויו של אורנשטיין לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב. החקירה נפתחה לאחר שהעיתונאי חיים לוינסון חשף שיחות בין השניים

סכסוך של 14 שנה 

סכסוך המיליארדרים דן גרטלר והאחים משה ומנדי גרטנר נמשך כבר 14 שנים ונוגע להשקעות של האחים גרטנר בעסקיו של גרטלר בכריית מחצבים בקונגו. באפריל 2024 הגיעה לסיומה הבוררות ארוכת-השנים. בפסק הבוררות גרטלר חויב כאמור ב-5% בלבד מסכום התביעה, כאשר התביעה שכנגד שהגיש - נדחתה. האחים גרטנר פנו לבית המשפט לאשר את פסק הבוררות.

האחים גרטנר מתנגדים להעברת הדיון וטוענים כי "מדובר בבקשה משוללת יסוד, הכוללת טענות שאינן נכונות בלשון המעטה שאין זה ראוי להעלותן, לא כל שכן בפני בית המשפט העליון. במצב דברים זה, המשיבים מתנגדים לבקשה".

גרטלר טוען כי הבורר לא בירר את התביעה שכנגד. בבקשה נטען כי שעות ספורות לפני כניסת חג הפסח, ופחות מיממה לאחר שקיבל את הסיכומים של הצדדים, אורנשטיין "הודיע לצדדים באופן פתאומי כי הוא מבטל חמש החלטות קודמות שלו הקשורות לבירור התביעה שכנגד (מבלי שאף אחד מהצדדים ביקש זאת), וכי מלאכת פסק הבורר הושלמה". 

"טעמים לא ענייניים" 

עוד נטען כי חלף זמן קצר בין הזמן שאורנשטיין קיבל את סיכומי הצדדים בעניין עדותו של אחד העדים ועד ששלח את החלטתו: בתאריך 21.4.24 בשעה 17:00 קיבל את הסיכומים שאורכם 50 עמודים, ואילו למחרת ב-12:51 שלח את החלטתו. 

יש לציין כי פסק הדין כולל 1,250 עמודים, וכתיבתו נמשכה שנתיים. באפריל 2022 הודיע הבורר לצדדים כי החלה כתיבת פסק הבוררות.

נטען כי פסק הבוררות פגע בזכות הטיעון של גרטלר וניתן עקב טעמים לא ענייניים. גרטלר כורך את החלטת המשטרה לבצע בדיקה בעניינו של אורנשטיין זמן קצר קודם להחלטה. "הוא נקלע לניגוד עניינים, ביטל את החלטותיו הקודמות בקשר לבירור התביעה שכנגד ומיהר לתת את פסק הבורר. בכך הבורר גרם לפגיעה בזכויותיו הדיוניות והמהותיות של גרטלר", נכתב.

גרטלר מיוצג על-ידי עורכי הדין ד"ר דורי קלגסבלד, אמיר שרגא, בעז בן צור וחגי הלוי. האחים גרטנר מיוצגים על-ידי עו"ד אוריאל פרינץ ממשרד ש. הורוביץ ועורכי הדין רוני ברקמן וגלעד פורת ממשרד ברקמן. 

*** חזקת החפות: יודגש כי מדובר בשלב מקדמי של ההליך הפלילי, אורנשטיין ונוה הם בגדר חשודים בלבד, ועומדת להם חזקת החפות.