חוששים מאיראן או מהסלמה בצפון? המומחה שממליץ על מניות נפט וגז

דניאל שוויקה, מנהל מחלקת מניות חו"ל במנורה מבטחים, טוען כי הירידות בשווקים בשבוע שעבר היו מוגזמות, וכי יש עוד "בשר" לעליות במניות • הוא מסמן את מניות הטכנולוגיה מיקרוסופט, TSMC ואפלייד מטיריאלס כ"ווינריות" שירוויחו מכל מצב, וחיובי גם על אנרגיה ויפן

דניאל שוויקה, מנהל מחלקת מניות חו''ל במנורה מבטחים / צילום: יח''צ
דניאל שוויקה, מנהל מחלקת מניות חו''ל במנורה מבטחים / צילום: יח''צ

קשה שלא לשמוע את המבטא האנגלי בקולו של דניאל שוויקה, שמן הסתם מהווה יתרון עבורו כמנהל מחלקת מניות חו"ל במנורה מבטחים, אשר מבלה חלק ניכר מזמנו בקריאת דוחות כספיים באנגלית, כמי שאחראי על ניהול של כ־90 מיליארד שקל. הוא נולד באנגליה, החל לסחור כבר בגיל 13 עם הכסף שקיבל לבר המצווה שלו, וקרא בשקיקה את דבריו של וורן באפט, שאותו הוא מרבה לצטט. 

רוחות המלחמה בבורסת תל אביב: מה עומד מאחורי הירידות ולאן ילך השקל?
לחשוב, לחשב ולהפעיל ביקורת: כך תשמרו על שפיות כשהשווקים משתוללים

את הקריירה שלו החל שוויקה עוד באנגליה כרואה חשבון בתחום ההשקעות. "זה מסלול פחות מקובל בארץ אבל בעולם מתחילים בראיית חשבון, לומדים לקרוא, לכתוב ולנתח דוחות כספיים, וזה מספק כלים לבחינה אנליטית, שאיתם הגעתי להשקעות", הוא מספר.

בעקבות הנפילה בשווקים בארה"ב ויפן בשבוע שעבר, והתיקון המהיר לאחריה, שוויקה אומר כי הטיפ העיקרי שלו למשקיעים הוא לא להסתנוור בימים של עליות בשווקים ומנגד לא להתכנס בפחד בימים של ירידות: "הירידות היו מוגזמות בעקבות הצטלבות של גורמים. היו יום־יומיים של פאניקה כשמדד הפחד, ה־VIX, זינק לשמיים, כמו בקורונה, ובימים שאחרי חזרו העליות.

"לא מעט מהחברות והסקטורים ירדו אבל כבר תיקנו חזרה את כל הירידה, כמו למשל הבריאות, התעשייה, מניות הסייבר בארה"ב וגם הבורסה של סין או מדד Bovespa הברזילאי", הוא מפרט. "גם מדד S&P 500 נמוך רק ב־5.5% מהשיא. אז היה נתון מאקרו חלש אחד (דוח התעסוקה בארה"ב, נ"א), אבל אין קטסטרופה ולא משבר", מרגיע שוויקה. "בזמנים כאלה צריך לחזור לעקרונות של באפט: לנהל את הכסף לטווח ארוך, ולקנות כשרואים 'דם ברחובות'. תחשוש כשכולם גרידיים ותהיה גרידי כשכולם חוששים".

התיק המומלץ לכל משקיע

בעולם של ריביות גבוהות, האתגר של שוויקה הוא ליצור תיק שיניב תשואה עודפת: "בסוף הכול זה עניין של אלטרנטיביות. כשאג"ח קונצרניות בארה"ב מניבות תשואה של 5%־7%, אני צריך להשיג יותר מהחזקת מניות".

האם זו סיבה לצמצם חשיפה למניות? שוויקה מסביר כי מנורה נמצאת היום בעמדת ביניים, שמורכבת מ"חשיפה ממוצעת למניות, לא 'אול־אין' ולא נמוכה, כי יש עוד 'בשר' לעליות במניות ואנחנו לא חושבים שהשוק לקראת נפילה חזקה. מכפיל גבוה כמו זה של ה־S&P 500 היום, זו לא סיבה להחליט לצאת ממניות. יש עוד שיקולים, בטח אם אנחנו לקראת מהפכה טכנולוגית בתחום הבינה המלאכותית (AI) שמובן מסוים מצדיקה מכפילים יחסית גבוהים". 

את תיק ההשקעות שלו שוויקה בונה על סמך שתי הנחות עבודה: "הפעילות הכלכלית בעולם מאטה במידה מסוימת, האינפלציה במגמת ירידה והורדות הריבית נמצאות מעבר לפינה, בארה"ב וגם בשאר העולם בתקופה הקרובה, ובעולם כזה יש הזדמנויות". למי שחושש דווקא ממיתון אומר שוויקה שצריך לבנות תיק של סקטורים דפנסיביים ולהימנע מענפים מחזוריים, "אבל אנחנו לא חושבים שזה התרחיש המרכזי".

התיק המומלץ שלו לכל הלקוחות דומה מבחינת ההרכב הכולל שלו. את הדרך להפוך את התיק מסולידי לנועז יותר מבצע שוויקה באמצעות אלוקציה אגרסיבית יותר של המניות בחו"ל.

מבנה התיק המוצע במנורה למשקיעים ("מסלול כללי") כולל 45% מניות (13% בישראל ו־32% בחו"ל), 28% באיגרות חוב (13% ממשלתיות בישראל, 10% קונצרניות בארץ ו־5% קונצרניות בחו"ל) ו־27% בהשקעות אלטרנטיביות (10% בהלוואות, 10% בקרנות פרייבט אקוויטי, 4% בנדל"ן ו־3% באקוויטי לא סחיר). 

למשקיע סולידי ממליץ שוויקה על חשיפה לכל 11 הסקטורים של מדד S&P 500. כצפוי, סקטור הטכנולוגיה מקבל את המשקל הגבוה ביותר - 25%, אחריו הפיננסים עם 20%, השלישי הוא בריאות עם 12% ואחריו תעשייה עם 10%. שירותי התקשורת מקבלים הקצאה של 9% ואנרגיה 6%. כל אחד מהסקטורים צריכה מחזורית, צריכה בסיסית וסחורות יקבלו משקל של 5%, ותשתיות וקרנות ריט 1.5% כל אחד.

עבור משקיע אגרסיבי שוויקה מוותר על השקעה בסקטורים של צריכה בסיסית, בריאות, תשתיות וקרנות ריט. בנוסף הוא מקטין חשיפה לסקטור הפיננסים ל־15%. מנגד, הוא בוחר להגדיל את החשיפה לטכנולוגיה ל־31%, מכפיל את החשיפה לסקטור הצריכה המחזורית ל־10%, כמעט מכפיל את ההשקעה באנרגיה ל־10%, וכך גם לגבי התעשייה שעולה ל־17.5%, ומגדיל מעט את ההשקעה בתחום שירותי התקשורת ל־10% וסחורות ל־6.5%.

מה ההיגיון בחלוקה הזו? 
"בטכנולוגיה יש חברות שהן 'ווינריות' בכל מצב, למשל מיקרוסופט, ואנו גם אוהבים חברות שמאפשרות את כל המהפכה הזו - יצרניות השבבים ובפרט TSMC, שהיא החברה היחידה שמוכרת לכולם, כך שהיא תרוויח לא משנה איזו ענקית טכנולוגיה תנצח בקרב על ה־AI. וגם אפלייד מטיריאלס.

"אבל לא מתמקדים רק בטכנולוגיה. בונים תיק מאוזן שיש בו טק, אבל גם מניות אחרות שיכולות לתת תשואה עודפת ותחומים כמו בנקים, שהם פחות ממונפים ונמצאים במכפיל חד־ספרתי, בארה"ב, אירופה ויפן, וייהנו בוודאי אם טראמפ ייבחר (לנשיאות ארה"ב)". עם זאת, שוויקה סבור ש"אין להיכנס למניות יקרות על בסיס אוויר חם, כמו רכישה פסיבית של ה־S&P 500, כי בצורה הזו אתה נחשף למניות שסתם נמצאות במכפילים גבוהים ולא מומלצים".

גידור בנפט וגז, בוננזה בשוק היפני

סקטור אחד מועדף במיוחד על שוויקה - תחום האנרגיה המסורתית (נפט וגז). זאת לדבריו שכן הסקטור "עשוי להוות גידור מושלם למה שעלול לקרות במזרח התיכון, אם תהיה הסלמה בלבנון או מתקפות של החות'ים, או מאיראן. וגם מלחמת רוסיה אוקראינה. כל המקומות שיש בהם כיום מתיחות, יש בהם נפט. לכן ברור שכל הסלמה תעשה רק טוב לסקטור הזה, שבשנים האחרונות נדחק הצידה והוא מהווה רק 3% ממדד S&P 500.

"המשקיעים לא הסתכלו עליו גם משיקולי סביבה כמו ESG, אבל גם עקב מדיניות פוליטית־כלכלית שחסמה את חברות האנרגיה מלבצע קידוחים, לבנות בתי זיקוק או לפתוח אסדות גז חדשות. אבל הביקוש לנפט ממשיך לגדול, בעיקר מצד מדינות כמו סין והודו, ויש מחסור משמעותי בצד ההיצע".

כשהוא נשאל לגבי מדד הניקיי היפני שהתרסק בשבוע שעבר ב־12% ביום אחד ואז תיקן ב־10% ביום שלמחרת, שוויקה נותר חיובי ומסרב להתרגש מהירידות החדות: "בג'יי.פי מורגן מעריכים ש־75% ממשבר הנזילות של השבוע שעבר מאחורינו, כך שההשפעה כמעט הסתיימה. אנחנו אוהבים את יפן", הוא מדגיש, "כי היא יוצאת ממעגל דפלציוני אחרי 30 שנה והממשלה מובילה מהלכים לשיפור רווחיות החברות. יש להן תמריץ לשפר את התשואה להון והרווחיות, אחרי שנים שלא היה להן אינטרס כזה, כך שיכולה להיות שם בהחלט בוננזה".