סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הודיעה הלילה (ב') על הורדת דירוג האשראי של ישראל מרמה של A+ לרמה של A, תוך קביעת תחזית שלילית. החלטה זו של פיץ' מצטרפת להורדות הדירוג שנקבעו לישראל מצד שתי חברות הדירוג מודי'ס ו-S&P.
● ניתוח | אפילו בחברת הדירוג שהכי מאמינה בישראל הורידו את דירוג האשראי, והקו האדום מתקרב
● חברת הדירוג S&P: "הפוטנציאל לסכסוך רחב יותר מציג סיכונים משמעותיים לישראל"
בהודעתה, מציינת פיץ' כי "הורדת הדירוג לרמה של A משקפת את ההשפעה של המשך המלחמה בעזה, סיכונים גאו-פוליטיים מוגברים ופעולות צבאיות במספר חזיתות". הסוכנות מדגישה את ההשלכות הכלכליות של המצב הביטחוני, צופה גירעון תקציבי בשיעור של 7.8% מהתוצר בשנת 2024, ומעריכה כי יחס החוב-תוצר יישאר מעל לשיעור של 70% בטווח הבינוני.
לגבי התחזית העתידית, פיץ' מציינת כי "התחזית השלילית משקפת את הסיכון להסלמה נוספת של הסכסוך, אשר עלולה להוביל ללחץ נוסף על הדירוג דרך השפעותיה על הביצועים המאקרו-כלכליים, המצב הפיסקלי, מימון חיצוני או יציבות פוליטית".
הסוכנות מתייחסת גם למתיחות האזורית הגוברת, ומציינת כי "המתיחות בין ישראל לאיראן ובעלות בריתה נותרה גבוהה", תוך ציון אירועים אחרונים שמדגישים את הסיכון להסלמה נוספת.
פיץ' צופה כי המלחמה תימשך עד סוף שנת 2024, עם אפשרות להמשך פעולות אינטנסיביות מעבר לכך. הדבר צפוי להשפיע על ההוצאות הצבאיות, הפעילות הכלכלית באזורי הגבול וענפי התיירות והבנייה.
בהיבט הפיסקלי, הסוכנות מעריכה כי הגירעון התקציבי יגיע ל-7.8% מהתוצר ב-2024 ול-4.6% בשנה הבאה, וצופה עלייה ביחס החוב-תוצר ל-70% ב-2024 ו-72% ב-2025. עם זאת, היא מציינת כי תנאי המימון נותרו יציבים, עם הנפקות מוצלחות בשוק הבינלאומי והמקומי.
בפיץ' מנמקים את הורדת הדירוג גם במצב הפוליטי של ישראל: "הפוליטיקה הפנימית נשארה שברירית", כתבו בחברה, "ממשלת החירום פורקה ביוני 2024, והקואליציה המקורית חזרה לשלטון. מצב זה יכול להישאר עד הבחירות הבאות בחודש אוקטובר 2026, אם כי רק לעתים רחוקות קואליציות מחזיקות מעמד קדנציה שלמה, והקואליציה הנוכחית תעמוד בפני לחץ להקדמת מועד הבחירות, נוכח אירועי אוקטובר
2023 והמחלוקת בנוגע לגיוס של חרדים".
החלטה זו מגיעה לאחר שבחודש אפריל האחרון פיץ' בחרה להותיר את דירוג האשראי של ישראל על A+, תוך הורדת התחזית מ"יציב" ל"שלילי". ההחלטה הנוכחית מהווה החמרה נוספת בהערכת הסוכנות את מצבה הכלכלי של ישראל.
החשב הכללי: "לפעול בהקדם לגיבוש תקציב מדינה אחראי ל-2025"
החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, התייחס להורדת הדירוג: "הימשכות המלחמה והעלייה בסיכונים הגאו-פוליטיים משפיעים על הנתונים הפיסקליים ובהתאם על פרופיל דירוג האשראי של מדינת ישראל. למרות המלחמה, מדינת ישראל מציגה נגישות גבוהה מאוד לשווקי ההון בארץ ובעולם, עם תנאי מימון יציבים וביקוש חזק לחוב בשוק המקומי.
"הכלכלה הישראלית חזקה, חדשנית, מגוונת, בעלת שווקים פיננסיים עמוקים ונזילים, והיא תדע להתמודד עם כל האתגרים שעומדים בפנינו. עם זאת, עלינו לייצר כמה שיותר ודאות עבור המשק הישראלי, המשקיעים וחברות הדירוג. לשם כך יש לפעול בהקדם לגיבוש תקציב מדינה אחראי לשנת 2025, שבבסיסו תהליך של בנייה מחדש של הרזרבות הפיסקליות באמצעות ירידה הדרגתית ביחס החוב-תוצר. זאת, לצד קידום מנועי הצמיחה, השקעה בתשתיות, מענה לצרכים חברתיים ומענה מסודר ומגודר לצורכי מערכת הביטחון".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.